EU-kommisjonen advarer Italia mot budsjettavvik

Italias forslag om budsjettunderskudd ser ut til å være «et betydelig avvik» fra enigheten som EUs medlemsland har inngått, advarer EU-kommisjonen.

EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis og EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici mener Italias budsjettmål ser ut til å være i konflikt med EU-anbefalingene. Her med Moscovici.

Foto: Emmanuel Dunand AFP
Publisert:

Italias regjering foreslår å øke neste års underskudd på statsbudsjettet til 2,4 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

– Italias reviderte budsjettmål ser ut til å være et betydelig avvik fra den økonomiske linjen som EUs medlemsland er anbefalt å følge, står det i et brev til Roma, undertegnet av EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis og EUs budsjettkommissær Pierre Moscovici.

Les også

Høyeste nivå på fire år: Rentebevegelsen som gjør italienske banker sårbare

EUs medlemsland, blant dem Italia selv, ble i juli enige om at Roma bør sette seg som et mål å bedre budsjettmålet med 0,6 prosent av BNP. Det nåværende budsjettforslaget innebærer imidlertid en økning av budsjettunderskuddet på 0,8 prosent av BNP, påpeker EU-kommisjonen.

Brevet ble sendt fredag, fire dager etter at finansministrene i eurolandene advarte Italia mot å øke budsjettunderskuddet.

– Det finnes ingen plan B, uttalte visestatsminister Luigi Di Maio lørdag, og slo fast Roma ikke viker.

Det var i forrige uke at Italias nye regjering presenterte forslaget om kraftig økning i offentlig pengebruk og dermed øke underskuddet på neste års statsbudsjett til 2,4 prosent av BNP. Forslaget er ikke formelt overlevert Brussel, og EU-kommisjonen tar til orde for «konstruktiv dialog» for å sikre at Italia overholder EUs regelverk.

Underskuddet overstiger ikke EUs grense på 3 prosent, men Italias samlede statsgjeld utgjør mer enn 130 prosent av BNP. EU opererer her med en anbefalt øvre grense på 60 prosent.