Vil ikke legge ekstraordinære utgifter «under streken»

Regjeringen dropper det kontroversielle forslaget om å legge ekstraordinære utgifter «under streken».

«OVER STREKEN»: Regjeringen har besluttet at ekstraordinære kostnader fremdeles skal tas med i den ordinære budsjettberegningen. Her er de fire partilederne i forbindelse med budsjettkonferansen ved Hurdalssjøen i mars.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Det skriver Dagens Næringsliv.

Det har vakt oppsikt at regjeringen tidligere vurderte å holde pengebruk utenom den vanlige budsjettbehandlingen – som utgiftene til ny fregatt etter «Helge Ingstad»-forliset og nytt regjeringskvartal.

Nå har regjeringen bestemt seg for å droppe det hele, etter motbør fra mange hold, inkludert sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Vi har hatt diskusjoner om spørsmålet om selvassurandør og oppfølging av Granavolden-plattformen, og i arbeidet med RNB har vi sett på er hva slags alternativer vi har. Summen av svaret på dette er at vi vil opprettholde dagens ordning, siden de andre mulige modellene ikke gir oss noe særlig mergevinst, sier statsminister Erna Solberg (H) til DN.

Det var i regjeringserklæringen «Granavolden-plattformen» at den nye regjeringen omtalte dette. Regjeringen sa at den ville utrede og vurdere om gjenanskaffelser av ting staten har forsikret selv skal føres som en såkalt «90-post», slik at man bruker oljeinntekter utenom budsjettet.

Forsikrer seg selv

Staten er selvassurandør, noe som betyr at den forsikrer seg selv. Det betyr at hendelser som bombingen av regjeringskvartalet 22. juli 2011 og «Helge Ingstad»-forliset ikke gir noen forsikringsutbetaling som kan dekke kostnadene ved gjenanskaffelser.

Etter en utredning har regjeringen kommet frem til at staten fortsatt skal være selvassurandør. Samtidig vil utgifter til gjenanskaffelser fortsatt dekkes innenfor budsjettet.

Regjeringen vil også legge frem forslag for Stortinget som innebærer en lovfesting av rammeverket for finanspolitikken. Dette innebærer blant annet at ordinære utgifter i statsbudsjettet ikke skal lånefinansieres så lenge det er midler i Oljefondet.

Nylig gikk sentralbanksjef Øystein Olsen ut med en advarsel til regjeringen om å føre utgifter utenom statsbudsjettet, et intervju med E24 i forbindelse med årstalen for 2019.

– Dette er et brudd med en god, norsk budsjettpraksis som vektlegger åpenhet og helhetlig budsjettering, og at alle utgifter skal prioriteres innenfor samme ramme. Dette vil være å gå utenom det, sa Olsen.

Les også

Solberg får beskjed om å droppe omstridt budsjettgrep

«Klart i strid med budsjettreglene»

Regjeringen har fått mye kritikk for forslaget. Også tidligere sentralbanksjef Svein Gjerdrem gikk ut i VG og mente en løsning som den foreslåtte ville være «klart i strid med budsjettreglene».

Siv Jensen sier til DN at det er bra at det er debatt om formuleringer i en plattform.

– Vi skrev at vi skulle utrede dette, og vi har nå gått gjennom det og konkluderer med at vi viderefører ordningen vi har, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til avisen.

– Det er uansett sånn at det kommer kostnader til Helge Ingstad og regjeringskvartal, og de utfordringene vil være der uavhengig av om staten er selvassurandør eller ikke. Det har aldri vært noe ønske fra oss om å gjemme bort noen ting, for det kan man ikke gjøre, legger hun til.

Her kan du lese mer om

  1. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Brudd med god, norsk budsjettpraksis

  2. Elbilsmell for statskassen

  3. Svarer på Øystein Olsens budsjettkritikk:
    – Alt står i statsbudsjettet, også det som er under streken

  4. Annonsørinnhold

  5. Ikke juks med milliardene, statsminister!

  6. KrF sier nei til flere skattekutt etter bompengeavtalen