Norske Skog faller og faller og faller

Norske Skog-aksjen har ikke stått lavere i kurs siden 1993.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Onsdagen ga en unormal kursoppgang. Men torsdag er Norske Skog tilbake i "vanlig" leie – kursen faller og aksjen er blant de svakeste på Oslo Børs.

- Aksjen er svak fordi etterspørselen etter papir er lav, og produsentene har problemer med å tilpasse seg situasjonen. Slikt sett er det ikke noe nytt, sier analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets til E24.

Følg Norske Skog på Børs24.

- Selg aksjen

Den tyske storbanken Deutsche Bank nedgraderer aksjen fra hold til selg torsdag og føyer seg inn i rekken av andre negative analytikere. Kilde Evensen sier at han selv er i tenkeboksen hva han skal gjøre med sin vurdering av aksjen.

Hittil i år har Norske Skog falt omtrent 45 prosent i år. For å komme opp til den historiske toppen på 159 kroner rett før år 2000, må det til en oppgang på 200 prosent.

Med dagens aksjekurs på 54 kroner må man tilbake til høsten 1993 for å finne lavere kurs. Riktig nok har Norske Skog utbetalt utbyttet opp gjennom årene, men selskpaet har vært en trist investering for de aller fleste i mange år.

Se utviklingen til Norske Skog de seneste fem årene.

Mulig oppkjøp?

På dagens kurs er faktisk selskapet priset lavere enn den bokførte verdien av egenkapitalen. Det behøver ikke si så mye, men viser at investorene ikke har all verdens tro på hva selskapet vil klare på skape av verdier fremover.

- På dagens kurser – kan noen være interessert i å kjøpe opp Norske Skog?

- Det kan det alltids være. De som har størst fordeler vil være de andre industrielle aktørene, sier Kilde Evensen.

Han sier at alle de store papirprodusentene sliter med det samme problemet. Produksjonen er for høy, og prisene for lave. Alle ønsker at produksjonen skal reduserers, men samtidig ønsker ingen å kutte i sin egen produksjon.

- Hypotetisk kan alle de andre industrielle aktørene by på Norske Skog, men jeg ønsker ikke spekulere i hvem som er mest sannsynlig, sier Kilde Evensen.

Andre store nordiske papirprodusenter er UPM, Holmen og Stora Enso.

Norske Skog meldte nylig om at produksjonskutt på 200.000 tonn avispapir i 2008. Fremtiden vil vise om konkurrentene følger etter.

Flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Uhyre viktig hva de sier

  2. - Norske Skog kan overraske positivt

  3. Anbefaler kjøp av Skogen

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske Skog-hopp før generalforsamling

  6. Analytiker: - Har ikke en krone å kaste bort