Kampen om luften

Rødt vil ha gradvis økende avgifter på flyreiser

Partiet Rødt vil at dem som reiser ofte og dyrt skal betale mer i avgifter enn dem som flyr sjelden og på økonomiklasse.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Rødt vil fremme forslag om ny måte å beregne flyavgift på som vil ramme dem som reiser dyrt, ofte og langt.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Opptil 2 milliarder kroner i året anslår Rødt at deres forslag til ny flyreiseavgift vil bidra med i statskassen, skriver Dagsavisen. Forslaget medfører at reisende på en dyr businessplass til utlandet må betale opptil 3.000 kroner i avgift dersom det allerede er gjennomført fem slike reiser innen det samme kalenderåret.

For den første flyreisen vil det ikke være noen avgift i det hele tatt, men etter den vil avgiften komme på og bli gradvis høyere avhengig av reisemål og type billett.

Les også

Svenske småsparere har nær doblet Norwegian-veddemålet

– Vi fremmer forslaget for å bygge opp en ny flysektor som en del av å løse klimakrisen på en rettferdig måte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til avisen.

Samtidig mener han det er for mange unødvendige flyreiser i Norge og vil ha et system som kan føre til mer miljøvennlige valg. Det legges opp til å skjerme flere flyplasser rundt om i Norge.

– Poenget er å avgiftsbelegge dem som flyr mest, for det er de som har de største utslippene, men også de økonomiske midlene til å bare fortsette som før straks coronakrisen er over. Vi må få slutt på overflødige flyreiser mellom storbyene og uendelig med langhelger til Paris og New York til kampanjepris, sier Moxnes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Fly
 3. Bjørnar Moxnes
 4. Rødt (R)
 5. Luftfart

Flere artikler

 1. Flyr starter billettsalget i mai: Første fly går til Tromsø 30. juni

 2. Rødt vil gi krisehjelp mot strømsjokk: – Slår ned som bomber i privatøkonomien

 3. Flyr ventet på Ernas åpningsplan: Nå oppdateres planene

 4. Flyselskapet Emirates først ute med coronaforsikrede reiser

 5. Rødt vil øke bostøtten: Frykter strømsmell i 2021