Dette hendte i verden i 2014

2014 ble et urolig år. Ekstremistgruppa IS sjokkerte med sin brutalitet, og Ukraina-krisen førte øst og vest til randen av kald krig. I Vest-Afrika tok ebolaviruset tusenvis av liv.

STORE HENDELSER: 2014 ble et urolig år.
Publisert: Publisert:

Januar:

* 4. januar: Ekstremistgruppa Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tar kontroll over byen Falluja i Irak.

* 4. januar: Snøstorm og kuldebølge rammer nordøstlige deler av USA og krever mange menneskeliv. Det blir målt temperaturer ned mot minus 40 grader.

* 4. januar: Den svenske fotografen Niclas Hammarström slippes fri etter å ha vært holdt som gissel i Syria siden november 2013. Fire dager senere løslates kollegaen, journalist Magnus Falkehed, som ble bortført samtidig.

* 10. januar: Frankrikes president François Hollande havner i hardt vær etter utroskapsavsløringer. Presidentens forsmådde samboer Valérie Trierweiler skriver senere en svært utleverende bok om ham.

* 11. januar: Israels tidligere statsminister Ariel Sharon dør etter å ha ligget i koma i åtte år etter et slag.

Les også

Ariel Sharon er død

Februar:

* 1. februar: Janet Yellen blir USAs første kvinnelige sentralbanksjef da hun overtar etter Ben Bernanke.

* 10. februar: EU vedtar å sende en styrke på 500 soldater til Den sentralafrikanske republikk, der flere tusen mennesker er drept og 1 million tvunget på flukt i løpet av et knapt år.

* 18. februar: Ukrainske sikkerhetsstyrker aksjonerer mot Uavhengighetsplassen i Kiev der flere tusen provestlige demonstranter har slått leir. Et 20-talls mennesker blir drept. To dager senere blir over 60 personer drept i nye sammenstøt i Kiev.

* 22. februar: Den ukrainske opposisjonslederen Julia Timosjenko løslates fra fengsel i Kiev.

Les også

Timosjenko: - Diktaturet har falt

* 24. februar: Den ukrainske nasjonalforsamlingen avsetter president Viktor Janukovitsj. To dager etterpå er en overgangsregjering ledet av statsminister Arsenij Jatsenjuk, klar.

* 24. februar: Ugandas president Yoweri Museveni undertegner en omstridt lov som innebærer at homofile kan dømmes til livsvarig fengsel.

Mars:

* 8. mars: Malaysia Airlines' rute MH370 tar av fra den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur med kurs for Beijing. Underveis endrer flyet brått kurs og forsvinner sporløst. Flyet med 239 personer om bord, er ennå ikke funnet.

Les også

Kriserammede Malaysia Airlines får utenlandsk sjef for første gang

* 11. mars: 5,5 millioner barn er direkte berørt av den blodige borgerkrigen i Syria, ifølge en ny rapport fra UNICEF.

* 11. mars: Den svenske journalisten Nils Horner blir skutt og drept i Kabul.

* 17. mars: Den selvutnevnte regionalforsamlingen på Krim-halvøya erklærer at Krim er løsrevet fra Ukraina.

* 18. mars: Russland annekterer Krim-halvøya. Kort tid etterpå innfører en rekke vestlige land sanksjoner mot Russland. Sanksjonene blir utvidet flere ganger i månedene som følger.

* 22. mars: De første meldingene om et pågående ebolautbrudd i Guinea kommer. Innen utgangen av året er over 7.000 mennesker døde av ebola i Vest-Afrika. Men både Verdens helseorganisasjon (WHO) og FN advarer om store mørketall.

April:

* 6. april: Prorussiske opprørere okkuperer offentlige bygninger i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina. I dagene som følger, skjer det samme i en rekke andre østukrainske byer. I løpet av måneden iverksetter myndighetene i Kiev en militæroperasjon mot separatistene.

Les også

Sammenstøt i Ukraina tross våpenhvile

(Saken fortsetter under bildet)

Blodstenkt, kunst glass og et ikon av Jesus vitner om kamper i Donetsk i Øst-Ukraina. Ove 4.300 mennesker er drept i konflikten etter at kampene brøt ut her i april.

* 6. april: Regjeringspartiet Fidesz vinner valget i Ungarn, og den omstridte Viktor Orbán fortsetter dermed som statsminister.

* 15. april: Islamistgruppa Boko Haram bortfører 276 tenåringsjenter fra en kristen skole i Chibok i Nigeria. 57 jenter klarer å rømme, men 219 holdes fortsatt som gisler.

* 18 april: Over 300 mennesker drukner da en passasjerferje forliser i Sør-Korea. De aller fleste som mister livet, er skoleelever på klassetur.

* 23. april: Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO og Hamas kunngjør at de er enige om en forsoningsavtale og at de vil danne en palestinsk samlingsregjering.

* 24. april: NATO melder at Russland har utplassert over 40.000 soldater langs grensen mot Ukraina.

Mai:

* 7. mai: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra går av etter å ha blitt dømt for maktmisbruk. Et par uker senere tar militæret makten i landet i et kupp.

* 9. mai: Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar undertegner en våpenhvile etter fem måneder med blodig konflikt. Få dager senere bryter nye kamper ut.

* 13. mai: 301 gruvearbeidere mister livet i en brann i en kullgruve i Soma i Tyrkia. Det er den verste gruveulykken i landets historie.

* 15. mai: Narenda Modi blir ny statsminister i India etter at partiet BJP vinner valget.

* 22. – 25. mai: Høyrepopulistiske, innvandringskritiske og EU-skeptiske partier får stor oppslutning i EU-valget.

*25. mai: Den provestlige kandidaten Petro Porosjenko vinner presidentvalget i Ukraina.

* 29. mai: Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi vinner presidentvalget i Egypt.

Juni:

* 3. juni: Bashar al-Assad blir gjenvalgt som president i Syria. Opposisjonen kaller valget en farse.

* 10. juni: Ekstremistgruppa ISIL tar kontroll over den irakiske byen Mosul. Beleiringen er starten på en omfattende og blodig offensiv i Nord-Irak og Nord-Syria.

Les også

Kina mener Vesten heller bensin på bålet i Midtøsten

* 19. juni: Kronprins Felipe overtar som konge av Spania etter at hans far, kong Juan Carlos, abdiserer.

* 23. juni: Den siste lasten med kjemiske våpen og stridsmidler transporteres ut av Syria. Det norske skipet MV Taiko er et av fartøyene som har deltatt i operasjonen.

* 24. juni: Tidligere redaktør Rebekah Brooks frikjennes, mens eksredaktør Andy Coulson kjennes skyldig i telefonhacking i avisa News of the World.

* 29. juni: Ekstremistgruppa ISIL erklærer et islamsk kalifat i Irak og Syria og skifter navn til IS (Den islamske staten).

Juli:

* 8. juli: Israel innleder en militæroffensiv mot Gazastripen. Etter sju ukers krigføring trer en våpenhvile i kraft. Da har 2.131 palestinere, hvorav 1.473 sivile, blitt drept, ifølge FN. På israelsk side er tapstallene 66 soldater og seks sivile.

(Saken fortsetter under bildet)

Skumring over Beit Hanoun nord på Gazastripen, et av mange steder i den palestinske enklaven som ble bombet i den israelske militæroffensiven i sommer.

* 17. juli: Malaysia Airlines' rute MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur blir skutt ned over Øst-Ukraina. Alle de 298 om bord mister livet.

En prorussisk opprørssoldat følger med mens vrakdeler fra passasjerflyet som ble skutt ned over Øst-Ukraina i sommer, løftes opp på en lastebil. Vrakdelene ble i november samlet opp og fraktet til Nederland. I forgrunnen noen av kosedyrene som ble funnet blant vrakrestene.

* 18. juli: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi frikjennes for anklagene om å ha kjøpt seksuelle tjenester av en mindreårig prostituert.

* 24. juli: 116 mennesker omkommer da et passasjerfly fra Air Algerie styrter i Mali på vei fra Burkina Faso til Algerie.

* 25. juli: FN melder at 230.000 mennesker er drevet på flukt på grunn av konflikten i Øst-Ukraina mens over 4.300 er drept.

August:

* 4. august: Titusener av mennesker, de fleste fra minoritetsgruppa yazidiene, sitter fanget på en fjelltopp etter at IS-ekstremister beleirer byen Sinjar i Nord-Irak. Dagen etter opplyser FN at flere hundre tusen mennesker er drevet på flukt fra IS i Nord-Irak.

* 6. august: En voldsom skogbrann herjer Midt-Sverige. Brannen er den største i Skandinavia på 200 år, ifølge skogforskere.

* 10. august: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vinner presidentvalget i landet.

Les også

Erdogan tas i ed som Tyrkias nye president

* 10. august: Voldsomme opptøyer bryter ut i Ferguson i den amerikanske delstaten Missouri etter at en ubevæpnet svart tenåringsgutt blir drept av en hvit politimann. Nye opptøyer bryter ut i november, da det blir kjent at politimannen slipper tiltale.

En demonstrant holder en plakat med teksten «svarte liv betyr noe» under en demonstrasjon i Missouri. Både her og over hele USA var det store demonstrasjoner etter at det ble klart at politimannen som drepte den svarte tenåringsgutten Michael Brown i Ferguson i sommer, slipper tiltale.

* 19. august: Ekstremistgruppa IS offentliggjør en video som viser halshoggingen av amerikaneren James Foley. I ukene og månedene som følger offentliggjøres nye videoer som viser tilsvarende drap på flere utenlandske gisler og tilfangetatte syriske soldater.

September:

* 5. september: Ukrainske myndigheter og prorussiske separatister inngår en våpenhvile for Øst-Ukraina. Den brytes allerede etter få timer.

* 5. september: NATO-toppmøtet vedtar å etablere en styrke på 3.000 til 5.000 mann som skal kunne settes inn på to-tre dager mot en eventuell trussel. Samtidig oppretter sju NATO-land, deriblant Norge, en annen hurtigreaksjonsstyrke på rundt 10.000 soldater til bruk i NATO- og FN-operasjoner.

* 13. september: USA erklærer krig mot ekstremistgruppa IS. Tre dager senere gjennomfører en USA-ledet koalisjonsstyrke de første luftangrepene mot IS-mål i Irak, og senere også i Syria.

(Saken fortsetter under bildet)

Røyk og flammer stiger opp over den syriske grensebyen Ayn-al-Arab, på kurdisk kalt Kobani. Byen, som ligger på grensen til Tyrkia, var åsted for mange harde kamper der ekstremistgruppa IS forsøkte å ta kontroll over byen. Den USA-ledede militærkoalisjonen har også bombet IS-mål i og rundt byen.

* 14. september: Den rødgrønne blokken vinner valget i Sverige, og etter noen ukers forhandlinger danner statsminister Stefan Löfven en regjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

* 18. september: Skottene stemmer nei til løsrivelse fra Storbritannia i en folkeavstemning.

Les også

Nei-seier i Skottland

* 21. september: Tre måneder etter presidentvalget i Afghanistan blir de to rivaliserende kandidatene Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah enige om en maktfordelingsavtale. Ghani blir president mens Abdullah blir en slags «administrerende direktør» siden en regjering ennå ikke er klar.

* 22. september: Tusenvis av studenter i Hongkong innleder en langvarig protestaksjon mot at sentralmyndighetene i Beijing vil forhåndsgodkjenne kandidatene når byen skal velge ny leder i 2017.

Oktober:

* 1. oktober: Jens Stoltenberg overtar som NATOs nye generalsekretær.

Les også

NATO har et travelt år i øst

* 5. oktober: En spansk sykepleier tester positivt på ebolaviruset etter å ha pleiet to døende ebolapasienter. Hun er den første personen som smittes av viruset utenfor Vest-Afrika.

Helsearbeidere i Monrovia i Liberia i ferd med å fjerne en person som er død av ebola.

* 10. oktober: Aktivisten Malala Yousafzai fra Pakistan og den indiske barnerettsforkjemperen Kailash Satyarthi tildeles Nobels fredspris.

* 17. oktober: Det svenske forsvaret innleder en storstilt jakt på det som kan være en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. En uke senere avblåses operasjonen uten at noe blir funnet.

* 21. oktober: Den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius dømmes til fem års fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Aktoratet anker dommen.

* 22. oktober: En soldat mister livet da en canadisk konvertitt angriper den canadiske nasjonalforsamlingen i Ottawa. Gjerningsmannen blir til slutt drept.

* 26. oktober: Dilma Rousseff blir gjenvalgt som president i Brasil.

November:

* 1. november: Jean-Claude Juncker overtar som EU-kommisjonens president etter José Manuel Barroso.

* 4. november: Demokratene går på et stort nederlag i kongressvalget i USA. Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus og vinner flertallet i Senatet.

* 5. november: Fem personer blir drept da to palestinere angriper en synagoge i Jerusalem. Omfattende uro og sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi følger i kjølvannet av angrepet.

* 12. november: USA og Kina inngår en avtale om kutt av klimautslipp. Kinas mål er at landets utslipp av CO2 skal begynne å synke rundt 2030, mens USA vil kutte utslippene med 26-28 prosent fra 2005-nivået innen 2025.

* 24. november: Forhandlingene om en permanent avtale om Irans atomprogram forlenges med sju måneder etter at partene ikke klarer å bli enige ved fristens utløp.

Mens omverdenen er opptatt av IS sin offensiv i Syria og Irak, pågår borgerkrigen i Syria for fullt på tredje året. Denne mannen holder et lite barn som ble reddet ut fra ruinene av et hus i Aleppo som ble bombet av syriske regjeringsstyrker.

* 27. november: OPEC beslutter å ikke kutte i oljeproduksjonen til tross for at oljeprisen har falt med over 30 prosent siden toppnoteringen i juni.

Desember:

* 1. desember: Donald Tusk overtar som EU-president etter Herman Van Rompuy.

* 2. desember: Borgerkrigen i Syria har tatt livet av mer enn 200.000 mennesker på under fire år, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. 9,5 millioner syere er på flukt.

* 3. desember: Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjør at det blir nyvalg i mars etter at regjeringens budsjettforslag blir nedstemt i Riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven kunngjør at det blir nyvalg i Sverige i mars etter at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt i Riksdagen.

* 10. desember: Over 3.400 mennesker har i 2014 mistet livet i Middelhavet mens de forsøkte å ta seg over til Europa, opplyser FNs høykommissær for flyktninger.

* 15. desember: Tre personer, deriblant gisseltakeren selv, blir drept i en gisselaksjon på en kafé i Sydney i Australia.

* 16. desember: 149 mennesker, de aller fleste barn og ungdommer, blir drept i et terrorangrep som pakistansk Taliban gjennomfører mot en skole i Peshawar i Pakistan.

* 18. desember: USAs president Barack Obama kunngjør at USA gjenoppretter diplomatiske forbindelser med Cuba.

Les også

USA og Cuba starter historiske forhandlinger

Publisert: