Bolignæringen: - En hån mot alle de unge

Boligprodusenter reagerer kraftig på at de borgerliges løfte om redusert egenkapitalkrav nå henger i en blå tråd.

OPPGITT: Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, ser ingen grunn til at de borgerlige ikke skal oppfylle løftet om redusert egenkapitalkrav.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Egenkapitalkravet ved opptak av boliglån skal reduseres fra 15 til 10 prosent. Det var det soleklare løftet fra alle de fire borgerlige i valgkampen.

I regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet ble dette moderert til et «signal» om kravet skal praktiseres «på en fleksibel måte slik at det hensyntar boligkjøpers betalingsevne», noe forskriften om egenkapitalkravet allerede åpner for.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sa til E24 onsdag at løftet om reduksjon i egenkapitalkravet ikke er tatt med fordi de ikke vil «overprøve Finanstilsynet i en regjeringserklæring som gjelder for fire år».

Dette omtaler Selvaag Bolig, NBBL, Boligprodusentenes forening og EFF som et «løftebrudd før tiltredelse» i en pressemelding.

- Vi føler oss litt dumme nå fordi vi før valget anbefalte folk å stemme på de borgerlige på grunn boligpolitikken, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bygg til E24.

- En hån

«Dersom dette enstemmige løftet brytes, som det nå hintes om, vil det være en hån mot alle de unge som har stemt borgerlig fordi de trenger et sted å bo. Vi krever at den nye regjeringen gjør som de har lovet sine velgere,» het det i pressemeldingen fra boligaktørene.

Sanner ville overfor E24 tirsdag ikke si noe om den nye finansministeren faktisk vil forsøke å redusere egenkapitalkravet og sa at «det er forskjell på en politisk ytring og det for en regjering å overprøve Finanstilsynet som uavhengig faglig myndighet».

Dette reagerer Schumann sterkt på.

- Dette var det mest konkrete valgløftet som alle de fire borgerlige partiene stod bak, sier han og mener det ikke er noe problem for regjeringen å overprøve Finanstilsynet.

- Det er ikke slik det fungerer. Finansdepartementet styrer ovenfra, sier Schumann og legger til:

- Finanstilsynets holdning er ikke noen nytt. Den kjente man til lenge før valget.

Gjentok etter valget

Det eneste nye er at Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen etter valget gikk ut på E24 og sa at han ikke så noen grunn til å redusere egenkapitalkravet. Noe senere ga Norges Bank uttrykk for noe av det samme.

Schumann mener Finanstilsynets holdning og rolle burde være noe Sanner var fullstendig klar over da de helt konkrete valgløftene ble gitt før valget.

- Hvis ikke er det jo litt skummelt at Sanner er Høyres finanspolitiske talsmann, sier Schumann til E24.

Han understreker at han er fornøyd med resten av punktene om boligpolitikk i regjeringserklæringen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities sier at han tipper Høyre og Fremskrittspartiet har fått råd fra noen om å gå tilbake på løftet om redusert egenkapitalkrav.

- Toskete gjort

Han advarer også mot å redusere egenkapitalkravet fordi det kan true stabiliteten i det finansielle systemet fordi utlånsveksten blir for høy. Det er den samme begrunnelsen Finanstilsynet og Norges Bank har for sin holdning

- De borgerlige burde aldri ha gjort dette til en valgkampsak. Det var toskete gjort, sa Andreassen til E24 tirsdag.

Schumann lover at han kommer til å fortsette å presse de borgerlige partiene og den nye regjeringen for å få de til å innfri valgløftet.

Les også

Sjeføkonom: - Jeg tipper de har fått råd om å trekke seg unnaVil ikke overprøve Finanstilsynet i regjeringserklæringenNorges Bank om egenkapitalkravet: - En veldig viktig buffer for norsk økonomi- Ikke Finanstilsynets oppgave å hjelpe folk inn på boligmarkedetKritikere: - Kan bli oppfattet som mistillit til FinanstilsynetAp om Huseiernes kampanje: Aldri sett noe så skamløst

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Jensen gjør valgløfteom til utredning

  2. Boligbransjen: - Det skjer ikke noemed egenkapitalkravet nå

  3. Raser mot angiveligblåblått løftebrudd

  4. Mer enn hvert fjerde lån bryter egenkapitalkravet

  5. Ville ikke love å holde valgløfte