Disse kniver om makten i Italia

Europa holder pusten før italienerne søndag skal velge sin «sterke mann». Her er alt du må vite om valget!

VALGDUELL: Mario Monti, Pier Luigi Besani, Beppe Grillo og Silvio Berlusconi er det heteste kandidatene til å bli Italias nye statsminister.
Publisert:

I fjor sjokkerte greske velgere finansmarkedene og eurosonen da parlamentsvalget 6. mai ikke ga et styringsdyktig alternativ. Det førte til en måneds nervøs venting fram til omvalget i juni ga en ny regjering.

Helgens valg i Italia kan i verste fall påføre en sliten eurosone og et skjørt finansmarked en ny urolig venteperiode før den politiske situasjonen i et gjeldstynget euroland blir avklart.

Italienerne går til valgurnene for å stemme fram ny lovgivende forsamling. Det skal velges 630 representanter til deputertkammeret og 315 representanter til Senatet. Partiet som får flest stemmer, skal samtidig danne regjering. Men ifølge meningsmålingene er ingen av dem i nærheten av å sikre seg det nødvendige flertallet alene.

Valget følges med argusøyne av politikere og økonomer over hele Europa.

- Italia har høy statsgjeld, lav vekst og stort refinansieringsbehov. Derfor er de sårbare for stemningsskifter, som kan utløses av nettopp politisk usikkerhet, sier analytiker Ida Wolden Bache i Handelsbanken til E24.

Blant kandidatene til ny regjeringssjef er et tidligere medlem av kommunistpartiet, en økonomiprofessor, en komiker og sist, men ikke minst, velkjente Silvio Berlusconi.

Dette er kandidatene:

I helgens valgrunde vil italienerne stemme på koalisjonslister satt opp av de politiske partiene. Fire alternativer levnes størst sjanse i meningsmålingene før valget, og disse frontes av fire markante skikkelser:

FAVORITTEN: Pier Luigi Bersani leder Det demokratiske partiet i Italia. Han er knepen favoritt til å vinne helgens valg, ifølge meningsmålingene.

Pier Luigi Bersani leder en allianse bestående av fire partier (Italia Bene Comune), og regnes som sentrum-venstre-alternativet. Bersani har vært et hestehode foran på de sprikende meningsmålingene, men oppslutningen har en fallende kurve.

Les også: Sigarrøykende ekskommunist kan bli sjef i Italia

Den europavennlige 61-åringen har tidligere innehatt flere ministerposter.

- Bersani vil sannsynligvis fortsette Montis reformer, men er mer moderat. Han er tett knyttet til fagforeningene, sier førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo.

Wolff er født i Torino, ekspert på moderne europeisk og italiensk historie, og befinner seg for tiden i Italia. Hun tror den mest sannsynlige koalisjonen vil være et samarbeid mellom Bersani og Mario Monti.

EKSPERTEN: Mario Monti har høstet internasjonal ros for sin håndtering av Italias trøblete økonomi, men er ikke like populær på hjemmebane.

Monti erstattet Silvio Berlusconi som statsminister i 2011, men trakk seg i desember 2012 etter å ha mistet støtten fra nettopp Berlusconis parti. Da hadde han, som leder av en teknokratregjering, kommet med 1500 forslag til endringer i statsbudsjettet.

Livstidssenatoren har vært svært populær blant sine europeiske kolleger, men har ikke tilsvarende støtte på hjemmebane.

- Monti ligger akkurat i sentrum, og vil fortsette reformprosessen. Det betyr liberalisering og privatisering, og da får han problemer med fagforeningene og ulike interessegrupper, sier Wolff.

Les også: Italienere vil ikke ha Monti tilbake

I den siste meningsmålingen 8. februar lå Monti-fraksjonen (Con Monti Per L'Italia) an til å sikre 13,6 prosent av stemmene.

OUTSIDEREN: Karismatiske Beppe Grillo kan havne på vippen, etter å ha notert større oppslutning enn Mario Monti i meningsmålingene.

Valgets joker er standup-komikeren Giuseppe «Beppe» Grillo, som ifølge målingene ligger tredje best an. Det regnes som usannsynlig at Grillo vil få noen form for flertall, men han kan stikke kjepper i hjulene for Monti og Bersani.

- Grillo kan få ganske mange stemmer, han er veldig populær for tiden, sier Wolff.

Den utradisjonelle kandidaten har drevet valgkamp fra en campingbil og på internett, og har vekket stor entusiasme i deler av befolkningen.

- Jeg mener at Grillo først og fremst representerer dem som ønsker å protestere mot de andre partiene og mot det politiske systemet. Han er kandidaten for dem som av forskjellige grunner ønsker at Italia skal trekke seg ut av eurosamarbeidet og representerer en nokså radikal venstre, sier Wolff.

Hun er blant dem som frykter at mange stemmer til Grillos Movimento 5 Stelle vil skape problemer for dannelse av en flertallsregjering.

- Jeg forstår godt at folk kan stemme på Grillo, det er helt legitimt å være møkk lei aktørene i det politiske systemet, men det hjelper ikke på stabiliteten i Italia. Han kan eventuelt gå i dialog med Bersani, men han er veldig ekstrem, sier forskeren.

VETERANEN: Silvio Berlusconi har vært statsminister i tre perioder, og er en god nummer to på målingene i forkant av valget.

Det gjenstående alternativet er velkjent for de fleste, nemlig tidligere statsminister Silvio Berlusconi; mediemogul, mangemilliardær og notorisk skjørtejeger. Den omstridte 76-åringen stiller til valg som høyresidens kandidat, i spissen for en allianse bestående av blant annet Popolo della Liberta og Lega Nord.

Les også: Valget i Italia: Silvio fosser frem

- Berlusconi er mindre reformvillig enn Bersani. Han er for visse reformer, blant annet endringer i grunnloven, og kan komme til å presse Monti til å godta grunnlovsendringer i bytte mot økonomiske reformer, sier Wolff, og legger til:

- Han representerer også alle som vi ha mindre skatt, og dette er risikabelt fordi det mest sannsynlig vil bety en økning i statsgjelden.

Les også: Berlusconi sender skatteløfte i posten

Den økonomiske politikken gjør at et eventuelt Berlusconi-comeback heller ikke vil bli bejublet i finansmarkedet.

- Det regnes ikke som veldig positivt at Berlusconi for alvor kan returnere på den politiske arenaen. Det er ingen tvil om at samarbeidsklimaet i eurosonen ble bedre da Mario Monti tok over, sier Ida Wolden Bache.

Håper på Monti-koalisjon

Da Monti ble innsatt i november 2011 var den italienske økonomien allerede i resesjon, med budsjettmessig underskudd, høy statsgjeld og skrikende behov for reformer.

ØKONOMEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets håper Bersani og Monti finner tonen.

- Det var i ferd med å bikke fullstendig i slutten av 2011. Berlusconi ble rett og slett skyflet ut og teknokratregjeringen til Monti tok over, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Han understreker at Italia er eurosonens tredje største økonomi og nest største låntaker, og mener at det først og fremst er viktig at landet får en styringsdyktig regjering.

- Jeg tror det idealet markedet måtte ha ikke er oppnåelig. Det man kunne ønske seg er en sentrumsregjering med ett, til nød to, store partier med parlamentarisk flertall, sier Dørum.

Les også: Italiensk valgkamp preget av bankskandale

DNB Markets-sjefen mener det mest gunstige av de realistiske scenariene er en koalisjon mellom fraksjonene som frontes av Mario Monti og Pier Luigi Bersani.

- En allianse mellom Monti og Bersani, der Monti får en posisjon som er tyngre enn hans egen vekt og Bersani er tydelig på at Montis politikk videreføres, vil være positivt - det mest positive man kan håpe på.

Foreløpig er markedene rolige: Rentene på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid, som nådde seks prosent i 2011, er nå rundt 4,4 prosent, melder Reuters.

Slik avholdes valget

De som ønsker å følge det italienske valget, må være obs på at valgsystemet inneholder flere særegenheter.

EKSPERTEN: Elisabetta Cassina Wolff ønsker et styringsdyktig alternativ etter parlamentsvalget i Italia.

- Det er et veldig spesielt system som ingen egentlig liker. Det ble innført av Berlusconi, og ingen har klart å endre det til tross for oppfordringer fra presidenten, sier Elisabetta Cassina Wolff.

Parlamentsvalget, som går over to dager fra den 24. februar, er et forholdstallsvalg. De stemmeberettigede kan velge mellom ulike lister. Det er ikke mulig å gi indikasjoner på hvilke kandidater som foretrekkes, slik det for eksempel er ved stortingsvalg i Norge.

Sperregrensen er satt til fire prosent, men små partier kan omgå grensen gjennom å ta del i koalisjoner. Det gis et tillegg til den koalisjonen som får flest stemmer for at denne skal oppnå flertall. Grunnloven åpner ikke for mindretallsregjeringer.

Selve regjeringsdannelsen gjennomføres ved at presidenten utpeker en statsminister, i praksis fra det partiet som vinner valget. Statsministeren velger selv sitt kabinett. Regjeringen må så få tillitsvotum i parlamentet.

Dersom regjeringen ikke får støtte i parlamentet, har presidenten to valg. Vedkommende kan enten utnevne en ny statsminister og be om nytt tillitsvotum, eller oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg. Ifølge Wolff frykter italienerne at det siste alternativet kan bli en realitet.

- Men vi har en veldig fornuftig president som styrer alt og passer på at grunnloven blir respektert, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no