Olsen kan ha snakket kronekursen opp

Kronekursen styrker seg uten nyheter.

BLIR LYTTET TIL: Når sentralbanksjef Øystein Olsen snakker, lytter, tolker og fortolker valutamarkedet det han sier.
Publisert: Publisert:

Tirsdag ettermiddag har kronekursen styrket seg til dels betydelig mot de fleste valutaer.

Det har ført til at en euro i 15.30-tiden koster vel 7,48 kroner - ned fra vel 7,52 kroner rundt lunsjtider. Kronen styrker seg også mot andre valutaer.

Et kommentar sentralbanksjef Øystein Olsen har gitt til nyhetsbyrået Reuters kan være bakgrunnen for den ganske plutselige styrkingen i kronekursen.

Etter å ha vært på høring i Stortinget har nemlig Olsen gitt et intervju til nyhetsbyrået Reuters. Der sier han at han i dag ikke ser noen grunn til å senke den såkalte rentebanen. Rentebanen er Norges Banks egne anslag for fremtidig renteutvikling.

Ingen endring

Den siste rentebanen ble fastsatt sist gang Norges Bank la frem sin Pengepolitiske Rapport i mars. Da ble renteprognosene kraftig nedjustert, noe som har bidratt til å svekke kronen fra rekordnivåene i vinter.

Les også: Skyver på renteoppgangen

Nå er det ganske uvanlig at Norges Bank antyder noen endringer utenom rentemøtene. Og uttalelsen Reuters siterer Olsen på ble også gjengitt i pressemeldingen i forbindelse med rentemøtet i begynnelsen av mai.

Markedet fortolker

Men selv om Olsen ikke har sagt noe nytt eller overraskende, kan det allikevel ha påvirket valutamarkedet.

- Det kan være at markedet velger å tolke Olsen litt mer «haukete». Det kan ha gitt de som spekulerer i rentekutt i juni litt salt i såret, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Markets til E24.

- Vi har sett det siste året at markedet reagerer på uttalelser fra Norges Bank selv om det ikke er noen nytt som sies, legger han til.

Men selv om ettermiddagens bevegelser isolert sett er ganske store, anser han det ikke som noe trendbrudd for kronekursen.

- Det er litt for lite til at vi kan se på det som noen ny trend og for lite til at vi kan begynne å snakke om konsekvenser for rentesettingen, sier han.

Langt til toppnivåene

For selv om sterkere krone isolert sett er en faktor som trekker i retning av lavere styringsrente, er kronen fortsatt langt svakere enn i vinter. Da kostet en euro ned mot 7,32 kroner.

Inflasjonen i Norge har også overrasket med å stige noe, hvilket trekker i motsatt retning av en sterk kronekurs.

Norges Bank har sitt neste rentemøte 20. juni.

Les også

Slå deg sammen med ekspertene - gi ditt råd til Norges Bank- Kron eller mynt om det blir ett eller to rentekuttCiti-analytiker om Norge: - Europe's last man standing

Publisert: