IMF advarer mot mislighold i USA

Det vil få svært alvorlige konsekvenser over hele verden om USA misligholder gjelda eller får sin kredittvurdering nedgradert, sier IMF-sjefen Christine Lagarde.

Publisert: Publisert:

– Klokka tikker, og det er klart at saken må løses umiddelbart, sier Lagarde mens politikerne i Washington ikke greier å løse opp den fastlåste situasjonen.

– Dersom USA misligholder gjelda, vil det være fryktelig for USA og for hele verdensøkonomien, sa hun til Council of Foreign Affairs.

Hun sier hun gjerne ser at USA utarbeider en troverdig plan for å gjøre noe med den enorme statsgjelda, men understreket også at store kutt kan undergrave en allerede svekket økonomi.

Ennå ikke uroet

Hittil har ikke reaksjonen på finansmarkedene når det gjelder faren for et mislighold vært særlig dramatisk siden det ikke er tvil om at USA kan betale for seg, og fordi de fleste føler seg trygge på at det blir en avtale i siste liten.

Likevel kom det mandag fram at banker og andre finansinstitusjoner har begynt å planlegge om det utenkelige skjer.

Og tirsdag ba noen av USAs største pensjonsfond og investeringsfirmaer president Barack Obama om å finne en løsning på striden om sparepakker og gjeldstaket, slik at USA kan unngå smerte og vanskelige tider.

Toppledere i ti pensjonsfond undertegnet det åpne brevet, der de ber om at gjeldstaket heves, men enda mer om at det store budsjettunderskuddet reduseres og at USA unngår at kredittvurderingen blir nedjustert.

Dystre utsikter

Investeringsfirmaene BlackRock og Legg Mason sendte et lignende brev på vegne av 14 større private og offentlige investorer der de tegner et dystert bilde om USAs kredittvurdering blir justert ned.

«Ideen at USA skulle miste sin kredittvurdering på AAA var tidligere utenkelig. Men nå øker muligheten om ikke politikerne handler. Konsekvensene av en slik nedgradering er svært reelle og svært alvorlige,» heter det i brevet.

Om det skulle skje, ville USAs økonomiske helse trues, og alle amerikanske borgere ville rammes av smertefulle velferdskutt i mange år framover, heter det videre i brevet.

Publisert:
Gå til e24.no