ANDERS SKAR I NORDNET: - De små vil komme til oss

Flere meglerhus betaler gledelig 0,04 prosent i kurtasje til Nordnet for å benytte deres systemer. - Vi kommer til å bli større på dette i fremtiden, sier Anders Skar.

Publisert:

Nettmeglerne er de desiderte vinnerne i kampen om investorene og omsetningsvolumene på Oslo Børs.

Da Nordnet startet opp i 2001 hadde meglerhuset 1 milliard i årlig aksjeomsetning og 0,1 prosent av børsens totale aksjeomsetning. Det ga dem en 30. plass på statistikken over børsens største meglerhus.

I 2009 klatret Nordnet til 2. plass med en årlig omsetning på 258 milliarder kroner og 8,5 prosent av totalen. Når det gjelder antall transaksjoner er Nordnet overlegent størst med 3,8 millioner transaksjoner og 11,9 prosents markedsandel, etterfulgt av Enskilda med 8,9 prosent.

Nordnet nyter ikke bare godt av økt interesse blant private investorer på børsen det siste tiåret. Også flere meglerhus har begynt å benytte nettmeglerens plattform, deriblant Agilis Securities (tidligere Færder), Aktiv Finansrådgivning og Oslo Securities.

- I dialog med flere

Daglig leder Anders Skar i Nordnet avslører at listen over meglerhus som benytter Nordnets system kan bli langt større.

- Flere meglerhus med eget børssete har kommet til oss med ønske om å bruke vår plattform, og vi er i dialog. Det er ingen tvil om at flere av de mindre aktørene føler seg presset av internett, sier Skar til E24.

- Jo lenger ned på meglerstatistikken de er jo større interesse har de av å ikke ta tunge kostnader og bygge opp oppgjørssystemer, legger han til.

Les også: - Disse meglerhusene vil dø

- Race for best teknologi

Skar mener årsaken er enkel.

- Meglervirksomhet og handelssystemer blir ikke mindre komplisert slik vi ser det. Skal man henge på det racet må man ta tunge kostnader fremover. For å få ned kostnader har flere vist interesse for å kjøpe modellen som vi samarbeider med flere andre meglerhus om. Vi kommer til å bli større på dette fremover, sier Skar.

Han mener 2010 kan bli en skille i så måte. I år bytter både Stockholm-, København- og Oslo-børsene handelssystemer.

- I tillegg er det hele tiden investeringer i teknologien som må gjennomføres. Alt det her får man gratis ved å koble seg opp på vår plattform. Vi må uansett ha den beste og raskeste teknologien for våre egne privatkunder.

- Endel av våre privatkunder er svært kravstore og omsetter som et lite fond, sier Skar.

Ti ganger høyere kurtasje

Mens de fleste meglerhusene tar 0,2 til 0,5 prosent i kurtasje på aksjehandel, ligger nettmeglerne på 0,039 prosent for de mest aktive kundene og 0,05 for standardkunder.

- Når du kan ta ti ganger så høy kurtasje som vi tilbyr og ikke har kostnader knyttet til teknologi og oppgjør så er det klart dette blir en svært effektiv måte å drive på.

- Man kan fokusere 100 prosent på rådgivning, personlig service og kundens portefølje og verdistigning, sier Skar.

Selv om flere mindre meglerhus etter hvert kan gå over til nettmeglernes systemer spår Skar også økt konkurranse.

First lanserte aksjehandel på nett før jul, Pareto Securities har overtatt Pareto Online og lagt det under det ordinære meglerhuset, mens både Jan Petter Collier i ABG Sundal Collier og Erik Must i Fondsfinans vurderer å kaste seg inn i kampen om nettkundene.

Les også:

- Fra utfordrer til å bli utfordret

- Helt siden vi ble etablert i 2001 har vi vært en utfordrer mot det etablerte. Det siste året har situasjonen blitt snudd på hodet. Vi har gått fra å være utfordrer til å bli utfordret, sier Skar.

Han mener likevel internettsatsing vil bli et dilemma for flere meglerhus.

- Mange vurderer internett som en seriøs kanal og føler seg mer presset. Det er det ingen tvil om. Samtidig må man ha en tydelig strategi på hva man ønsker å oppnå med det. Man ønsker selvfølgelig ikke en kanibalisering av den tradisjonelle meglervirksomheten, sier Skar.

- Konsolidering

Han tror flere meglerhus vil få det tøft.

- Konkurransebildet endrer seg hele tiden og det vil skje en konsolidering i markedet.

- Flere blir nødt til å se på hvordan de skal innrede butikken sin. Etter hvert som verden blir mer komplisert og marginene blir presset hele veien vil mange få på agendan hvordan de kan drive mer effektivt. Da står vi med åpne armer, sier Skar til E24.

Til forsiden