Gir indirekte støtte til Stoltenberg

Kredittilsynets direktør Skogstad Aamo signaliserer at han har stor forståelse for kontakten mellom Statsministerens kontor (SMK) og DnB Nor-sjefen.

MORTEN HOLM
  • HALVOR HEGTUN
  • Solveig Ruud - Aftenposten
Publisert:

Kredittilsynet er i gang med å granske en mulig innsidesak i DnB NOR. Tilsynet ledes av Bjørn Skogstad Aamo, som fra 1990 til 1993 var Gro Harlem Brundtlands høyre hånd på Statsministerens Kontor. På grunn av den politiske fortiden i Arbeiderpartiet, antydes det fra enkelte hold at han burde erklært seg inhabil i granskingen Kredittilsynet nå er i gang med. Det er han uenig i. Samtidig viser han stor forståelse for at Statsministerens Kontor har involvert seg i saken.

Ikke inhabil

Skogstad Aamo opplyser at seksjonen som jobber med mistanken om innsidesaken er har bred erfaring på området og fører ikke løpende tilsyn med DnB NOR. Det tilsynet ligger i andre seksjoner.
- Har du vurdert å erklære deg inhabil?

- Jeg har vurdert spørsmålet og ikke funnet noen grunn til å erklære meg inhabil. Det er femten år siden jeg var politisk aktiv og hadde politiske verv, sier han til Aftenposten.
Han understreker at han tilhører en annen politisk generasjon enn DnB NOR-sjef Rune Bjerke, som ved siden av å være nær venn av statsminister Jens Stoltenberg også har vært aktiv Ap-politiker.

Les også:
- Jeg har hatt svært lite kontakt med ham (red.anm. Bjerke) politisk, men ganske mye etter at han ble konsernsjef i DnB NOR - like mye kontakt som jeg har med andre banksjefer.
- Men hva med din kontakt med Jens Stoltenberg?
- Jeg har heller ikke hatt mye politisk kontakt med ham. Også han tilhører en annen generasjon enn meg politisk. Og jeg er nesten fristet til å si at jeg var ved Statsministerens Kontor forrige gang det var bankkrise i Norge - som stabssjef for Gro Harlem Brundtland. Det er nyttig erfaring, sier han og understreker at statsministre i alle vestlige land nå føler et ekstra ansvar i disse krisetidene.
- Det gjorde også Gro Harlem Brundtland da vi hadde forrige bankkrise. Som stabsleder fikk jeg informasjon fra mange kilder den gang - selv om Finansdepartementet var i førersetet hele tiden, påpeker han og legger til: - Men dette er altså 15 år siden.
Skogstad Aamo kan foreløpig ikke si noe om Kredittilsynets tidsplan når det gjelder granskingen.
Foss advarer.

Selv om Kredittilsynets direktør viser forståelse for samtaler mellom sentrale banksjefer og Statsministerens Kontor, reageres det på dette i Høyre og Frp.
- Hadde jeg vært finansminister, hadde jeg likt det dårlig hvis statsministeren og hans stabssjef utvekslet telefoner og sms'er med banknæringen bak min rygg, sier tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H). Han tror ikke at hverken tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik eller hans stabssjef Kari Husøy ville gjort det.
- Jeg reagerer i det hele tatt på at en statsminister holder sms-kontakt med gamle venner i en slik sak. Man skal være veldig forsiktig med det, sier Foss.
Ap.-nettverk.

Siv Jensen påpeker at hele saken "demonstrerer at Aps nettverk er problematisk for demokratiet i det norske samfunnet." Hun er ikke blitt beroliget av de forsikringene som er kommet fra Stoltenberg og SMK om at alt har skjedd på korrekt vis.
"Off record" stilles det også spørsmål om kontakten i Sp og SV, men statssekretær Roger Sandum (SV) i Finansdepartementet avviser at dette er problematisk.
- De har hatt kontakt med både Norges Bank og Finansdepartementet. Kontakten har altså ikke gått utenom oss. Kontakten med SMK har kommet i tillegg til den kontakten de har hatt med oss, sier han.

Les også:

  • Les flere saker hos E24
Publisert:

Flere artikler

  1. - Meget uklokt av Skogstad Aamo

  2. Trekker seg fra DnB Nor-saken

  3. – Ga ikke info om konkrete løsninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Frikjenner Statsministerens kontor

  6. Gir opp DnB Nor-notatet