VERDENS RIKESTE PÅ TIGGERFERD: Vil ha halve formuen til USAs rike

Warren Buffett og Bill Gates ber andre rikfolk bla opp minst halvparten av formuen sin.

Bob Brye
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

Gjennom det siste året har de to kameratene holdt minst fire hemmelige samlinger med noen av USAs rikeste for å starte det som kan bli verdens desidert største veldedighetsinnsamling, skriver magasinet Fortune.

Prosjektet går under navnet "The Giving Pledge".

Forut for møtene skal Buffett og Gates ha sendt personlige invitasjoner til mennesker i sitt nettverk.

Ifølge Fortune, som har intervjuet flere av deltakerne på disse treffene og publisert en lang artikkel om fremstøtet, er planen å skape en stemningsbølge, hvor rike influerer andre rike til å donere bort minst halvparten av formuen til veldedighet.

Målet for Gates og Buffett er at USAs rikeste skal føle det en moralsk forpliktelse å donere bort 50 prosent av sin formue - enten mens de er i livet, eller i alle fall ved sin død.

Rekken av kjendiser som har deltatt på møtene er lang, og inkluderer blant annet TV-stjernen og forretningskvinnen Operah Winfrey, TV-mogulen Ted Turner, oljearving David Rockefeller, New York-ordfører Michael Bloomberg og investorlegenden George Soros.

Av de mindre kjente, men mer bemerkelsesverdige, deltakerne er Charles Feeney, som har tjent en formue på taxfree-salg på amerikanske flyplasser. Frem til 1997 var han med på Fortunes årlige liste over de 400 rikeste personene i USA. Men det året falt han ut av listen, med det som Fortune selv sier er en ikke mye brukt frase: "Ga bort størstedelen av formuen til veldedighet."

Skuffet over tallene

Initiativet til Buffet og Gates skjer med det Fortune omtaler som et dystert bakteppe.

I 2007 viste ligningen til de 400 rikeste i USA - som til sammen hadde 138 milliarder dollar i inntekt - at de ga krevde fradrag for donasjoner for 11 milliarder dollar, altså rundt 8 prosent.

Likedan viser formuesoversikten fra 2008 at bare en femdel av rikeste 38.000 personene i USA gav bort en betydelig del av formuen sin ved sin død. Via litt talltriksing mener Fortune å kunne påvise at bare 12 prosent av de store private formuene ble donert bort til veldedighet.

Idemyldring

Ifølge det amerikanske magasinet har stemningen på Buffett og Gates' "rikmanns-møter" vært meget positiv, og tidvis tatt form av idemyldring.

Et av de beste, og ikke minst enkle uttalelsene skal ha kommet fra konen til mediemilliardæren H. F. Lenfest:- Vi regner ut hvor mye penger barna og våre nærmeste trenger, og så har vi diskutert hva vi skal gjøre med resten.

- Det geniale med Buffett og Gates' tiltak er at de gir folk et dytt for å tenke gjennom disse tingene, sier Lenfest til Fortune.

Har gitt 6 milliarder

Buffett og Gates har de siste årene fått vel så mye oppmerksomhet for sin filantropi som sin forretningsdrift.

Bill Gates driver sammen med konen Melinda sitt eget veldedighetsfond, som de har lovet å gi 99 prosent av sin formue til. Den var i 2009 anslått til 47 milliarder dollar, eller knappe 300 milliarder kroner.

Buffett driver fortsatt som investor, men har også begynt å sile formuen fra investeringer til filantropi. I løpet av de siste 3 årene har han alene gitt 6,4 milliarder dollar til "Bill & Melinda Gates Foundation". Det inkluderer ikke det han har lovet å gi i 2010.

Les flere nyheter fra E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Gir bort 99 prosent av milliard-formuen

  2. Veldedighet kostet Gates riking-tittel

  3. 34 av verdens rikeste gir bort halve formuen

  4. Annonsørinnhold

  5. 490 409 prosent avkastning

  6. Blar opp 12 mrd.kr.til Bill Gates