Norges Bank trapper opp ekstraordinære lån til bankene

Sentralbanken varsler nye krisetiltak. – Nødvendig, sier sjefstrateg.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Publisert:

Norges Bank vil fra torsdag legge ut ytterligere ekstraordinære lån til bankene i pengemarkedet – såkalte F-lån. Det går frem av en melding fra sentralbanken.

Ved å tilby ekstraordinære lån med lengre løpetid, kan Norges Bank potensielt legge til rette for at bankene kan tilby bedriftene lettelser i lånevilkårene.

De ekstraordinære lånene vil tilbys med løpetid på én uke, én måned, tre måneder, seks måneder og 12 måneder.

– Nye F-lån med opp til 12 måneders løpetid, kombinert med midlertidige endringer i retningslinjer for sikkerhetsstillelse for lån som ble annonsert i går, er et nødvendig og tiltrengt tiltak for å forbedre likviditeten, skriver sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB på Twitter.

«Norges Bank oppfordrer bankene til å benytte seg av låneordningene til å skaffe seg likviditet», skriver sentralbanken i meldingen.

– Dette er et steg i riktig retning, men hvorfor ikke løpetid på tre år om det er det som gjør oss sikre på at det fungerer? Bankene er mer interessert i å ta markedsrisikoen jo lengre likviditetsperioden varer, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.

– Vil hjelpe en del

Ifølge rentestrateg Lars Mouland i Nordea har det oppstått problemer i rentemarkedet fordi det har vært store innløsninger i forskjellige typer rentefond. Mange selgere, men få kjøpere har sendt rentene i markedet til værs.

Det kan forplante seg videre, også til renter på folks boliglån.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Norges Banks ekstraordinære F-lån innebærer i praksis at bankene nå kan stille opp som en kjøper i markedet, ifølge Mouland.

– Det vil sørge for at det er mulig for disse fondene å få solgt.

– Jeg tror det vil hjelpe en del, vi får litt mer omsetning i obligasjonsmarkedet, sier han.

Mouland sier uroen i markedet har gjort at det har blitt dyrere for bankene å låne penger. Med inngrepet i markedet ønsker Norges Bank å sørge for at pengene flyter slik de skal, påpeker han.

Vurderer å gripe inn

Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet, meldte sentralbanken tidligere torsdag.

«De siste dagene har det vært ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner og endringene i kronekursen har vært historisk store. På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner», skriver sentralbanken i meldingen.

– Det syns jeg er meget fornuftig. Her er det importbedrifter som kommer til å slite fremover, og befolkningen vil trolig få en reallønnsnedgang fordi de kjøper importvarer som nå blir dyrere, sa professor Espen Haug ved Handelshøyskolen på Ås (NMBU).

– Vil det fungere?

– Det avhenger av hvordan man gjør det. Og det avhenger av hvor sterke muskler Norges Bank viser at man har her. Bare signaleffekten av at man sier dette er bra. Det viser at man har et verktøy klart, sa han.

Historisk kronekollaps

Den norske kronen var allerede rekordsvak da et valutamarked i full panikk sendte kronen ut i et historisk fall onsdag.

– Det er ekstreme bevegelser, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24 torsdag.

– Finansmarkedene er i ferd med å smelte ned. Det er markeder som nesten ikke fungerer, sa Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.

Onsdagens kroneras blir stående som den klart største svekkelsen siden Norges Bank forlot fastkursregimet i 1992.

I løpet av ettermiddagen onsdag passerte kronen 11 mot dollar og 12 mot euro, etter at oljeprisen falt til nye bunner på 25 dollar per fat og børsene i USA fortsatte utforbakke. Nedgangen har fortsatt, og torsdag morgen var det nye bunnpunkter for kronen.

Kronen har deretter hentet seg noe inn etter at Norges Bank varslet at den vurderer å gripe inn i markedet. Dollaren koster 11,41 kroner torsdag ettermiddag, samtidig som euroen ligger på 12,27 kroner.

Les på E24+

Norske banker sliter hvis corona-krisen treffer like hardt som kriseøvelsen til Finanstilsynet

Les på E24+

Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om