Oljepengene

Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

Oljefondets verdi har svinget mye i markedsuroen den siste tiden. Bare i løpet av mandagen har verdien falt med 500 milliarder kroner.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad (t.v.) og sentralbanksjef Øystein Olsen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mandag morgen var Oljefondets verdi på godt over 9.900 milliarder kroner.

Men det var før børsene i Europa og USA åpnet, og nedturen i markedene fortsatte – til tross for en omfattende krisepakke fra USAs sentralbank søndag.

Mandag kveld oppgis verdien av fondet til noe over 9.400 milliarder kroner, en nedgang på 500 milliarder kroner bare i løpet av dagen, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Det skjer blant annet etter den verste dagen siden 1987 på Wall Street. Den brede S&P500-indeksen falt nær 12 prosent.

HAR FALT: Oljefondet har falt med 500 milliarder kroner i løpet av mandagen, og er ned nesten 1.400 milliarder fra toppen i februar.
Les også

Oljefondets verdi ned 1.280 milliarder på 20 dager

Store variasjoner i verdien

Over tid skal Oljefondet plassere oljepengene fra norsk sokkel i internasjonale markeder og ta vare på verdiene.

Men verdiene kan variere mye, og spesielt i nedturer kan fondet fort være vesentlig mindre verdt enn det regjeringen hadde lagt til grunn.

Ved utgangen av fjoråret var Oljefondet verdt 10.088 milliarder kroner, eller rundt 1,5 prosent av alle de børsnoterte aksjeverdiene i verden.

Det er denne børsverdien ved inngangen til året regjeringen legger til grunn når den bruker oljepenger over statsbudsjettet.

Finansminister Jan Tore Sanner har mulighet til å bruke over 300 milliarder kroner over årets statsbudsjett, uten å bryte med handlingsregelen som over tid skal begrense pengebruken til tre prosent av fondets verdi per år.

Men fondets verdi kan variere svært mye i takt med markedene, og det vil kunne skje at fondets verdier har minsket kraftig samtidig som regjeringen ønsker å bruke pengene.

Så sent som den 21. februar var fondets kroneverdi oppe i mer enn 10.800 milliarder kroner, før coronafrykten satte inn og senket børsene globalt.

Under én måned senere har verdien falt med 1.400 milliarder kroner, eller nær 13 prosent.

NÆR 10.000: Mandag morgen var Oljefondets verdi tett opp under 10.000 milliarder kroner, men så vendte børsene nesen nedover igjen, tross en omfattende krisepakke fra USAs sentralbank søndag.

Verdien løftes av svak krone

Noe av årsaken til at fondet ikke har falt enda mer, er en ekstrem svekkelse av den norske kronen, som gjør at fondets verdipapirer i euro og dollar er mer verdt i kroner.

Kronen nådde mandag usedvanlige svake nivåer på 11,57 mot euro, fra allerede svake 9,83 kroner ved nyttår. En dollar er nå verdt 10,39 kroner, sammenlignet med 8,76 kroner ved nyttår.

Fondet har rundt 40 prosent av aksjene sine i USA, og rundt en tredjedel av aksjene er plassert i Europa.

Les også

Kronen svekkes ytterligere etter oljeprisfall og USA-børsfall

Med dagens verdi tilsvarer tre prosent av fondet «bare» 283 milliarder kroner, og et videre fall i markedene vil kunne kutte enda mer av verdiene. På den andre siden kan ny oppgang i markedene fort hente inn det tapte for Oljefondet.

Krisepakker kan bryte handlingsregelen

Fondet har en lang horisont og tåler å vente på at coronavirusets herjinger er over og at aksjemarkedene skal stige igjen.

Men regjeringen kan potensielt bli nødt til å spise litt ekstra av fondet i år. Regjeringen hadde i utgangspunktet lagt opp til å bruke 244 milliarder oljekroner i 2020.

Hvis krisepakkene øker oljepengebruken til godt over 300 milliarder kroner, så risikerer regjeringen å bryte handlingsregelen.

Det er i så fall ikke første gang, for det skjedde også etter finanskrisen i 2009. Da brukte regjeringen 4,1 prosent av fondet, som brøt med handlingsregelen som da var på fire prosent av fondets verdi.

I årene som fulgte gikk det imidlertid bedre, og regjeringens pengebruk holdt seg godt under grensen.

Les også

Venter nullrente og «hva som trengs» fra Norges Bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljepengene
  2. Oljepenger
  3. Oljefondet

Flere artikler

  1. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

  2. Oljefondets verdi ned 1.280 milliarder på 20 dager

  3. Tidenes år for Oljefondet i 2019

  4. Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

  5. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig