Detaljhandelen fortsatte å øke i juli

Detaljandelen i Norge økte med 0,6 prosent fra juni til juli, ifølge ferske tall fra SSB. Det er i tråd med forventningene.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • Ine Brunborg
Publisert:

Dette er den fjerde måneden på rad med vekst i den norske detaljhandelen.

Salg av bøker og sportsutstyr var blant de største bidragsyterne til oppgangen i juli, ifølge Statistisk sentralbyrå. Også dagligvareforretninger dro omsetningen oppover.

«Dagligvarebutikkene fortsatte den sterke utviklingen de har hatt gjennom coronapandemien og omsetter nå på rekordhøyt nivå,» skriver SSB.

På den andre siden bidro klesbutikker, byggevareforretninger og netthandel til å dempe veksten.

Les også

Rapport: Viruskrisen gir kraftig vekst for norsk dagligvare

Rekordvekst

Detaljhandelveksten i juli, som altså var på 0,6 prosent, er beskjeden i forhold til måneden før. I juni viste tallet en økning på rekordhøye 5,7 prosent.

«Som en følge av coronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum,» skriver SSB.

I tillegg påvirkes handelen i Norge av en betydelig nedgang i grensehandelen, noe som gir store utslag i tallene, ifølge statistikkbyrået.

Les også

SSB: 99 prosent nedgang i grensehandelen

Samtidig viser tall fra Eurostat, gjengitt av SSB, at landene i eurosonen samlet sett også hadde en vekst i omsetningsvolumet på 5,7 prosent fra mai til juni.

Våre naboland Sverige og Danmark en vekst på henholdsvis 1,5 og 0,8 prosent denne måneden.

I tråd med forventningene

På forhånd var det ventet en vekst i den norske detaljhandelen på 0,6 prosent i juli, ifølge DNB Markets. Meglerhuset selv var imidlertid mer optimistisk, og anslo en vekst på 2 prosent.

«Vi tror oppgangen i forbruket gjennom juni har løftet julitallene mer. Også økt bruk av betalingskort tror vi trekker i samme retning,» skriver DNB Markets i en rapport.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Danske Bank
 3. DNB Markets
 4. Detaljhandel

Flere artikler

 1. Norsk detaljhandel tilbake i vekst

 2. Sterk shoppevekst i juni

 3. Overraskende sterk shoppevekst i oktober

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig detaljhandelhopp i Black Friday-måneden

 6. Rekordfall i økonomien sender Norge i resesjon