Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

De 50 rikeste i landet vil til sammen få én milliard i skattelettelser etter skattekuttene til den blåblå regjeringen, ifølge Klassekampen.

FÅR SKATTTELETTE: John Fredriksen er Norges rikeste mann, ifølge Kapital.

Foto: Frode Hansen VG
  • NTB
Publisert: Publisert:

Avisen har undersøkt hvor stor skattelette de 50 nordmennene med høyest ligningsformue vil få etter kuttene i formuesskatten så langt. Til sammen vil disse rikingene få én milliard i skattelette, som utgjør omtrent 20 millioner per person.

En prosent av statsbudsjettet

I statsbudsjettet 2014 ble formuesskatten senket fra 1,1 til 1 prosent. For 2015 ble bunnfradraget for skatten økt til 1,2 millioner og satsen redusert til 0,85 prosent. Bunnfradraget ble ytterligere hevet til 1,4 millioner kroner for 2016.

I 2014 ble det betalt inn 13,5 milliarder i formuesskatt, noe som utgjør omkring én prosent av statens skatteinntekter. Torsdag skal finansminister Siv Jensen legge fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2017.

Fordelings- og effektivitetshensyn

Les også

Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt

– Hvis man ser på omfordeling per krone i innsamlet skatt, viser formuesskatten seg som svært effektiv, sier forsker ved Statistisk sentralbyrå, Rolf Aaberge.

Argumentet for kutt i formuesskatten er at det vil føre til høyere investeringer i næringslivet, som vil resultere i flere arbeidsplasser og nye skatteinntekter. Samtidig vil fjerning av denne skatten øke formuene og den økonomiske maktkonsentrasjonen blant de rikeste i samfunnet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Siv Jensen
  3. Politikk
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Flere og flere betaler formuesskatt med Solberg

  2. Foreslår kjempefradrag i formuesskatten

  3. Skryter av at skattekutt går til folk med lav inntekt. Men i den gruppen er det mange rikinger.

  4. NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten

  5. Flere kjempeformuer under Erna og Siv