Økonomer ber Jensen stramme inn i revidert

Regjeringen bør holde seg i skinnet og ikke pumpe mer penger inn i økonomien i revidert nasjonalbudsjett, fastslår ekspertene. Torsdag kommer svaret.

RIKTIG RETNING: Torsdag presenterer finansminister Siv Jensen revidert nasjonalbudsjett. – Pilene peker i riktig retning. Da må man i hvert fall ikke bruke mer oljepenger og øke stimulansene ytterligere, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom ved DNB Markets.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

1. november varslet statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen i forbindelse med revidert budsjett ville vurdere om aktiviteten i økonomien var høy nok eller burde stimuleres med ytterligere tiltak.

I dag er økonomenes råd klart: Det er nå ikke behov for å pumpe mer penger inn i økonomien. Ekspertene viser både til økt økonomisk vekst, stabil eller fallende arbeidsledighet og at oljenedturen går mot slutten.

Lysning

– Jeg tror vi er klart over det verste. Det er ikke behov for å kjøre på med ekstra stimulanser. Problemene er knyttet til oljebransjen og de områdene som er rammet av det, sier Nordea Markets' sjefanalytiker Erik Bruce til NTB.

Nav hadde registrert 2,8 prosent helt ledige i april, mens Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU) viser 4,3 prosent ledige i februar. Begge tallene er omtrent som ventet eller noe bedre.

Les også

Solberg møtte Merkel: Begge kjemper for gjenvalg

Regjeringen anslår en vekst på 1,7 prosent i år, mens DNB tror økonomien vil vokse med 1,6 prosent.

Advarer mot sløsing

Regjeringen har de siste årene brukt finanspolitikken aktivt for å motvirke oljenedturen, i form av flere milliardpakker mot ledighet.

DNB Markets advarte i sin siste halvårsrapport mot at den aktive finanspolitikken fører til økt offentlig sløsing, samt at den kan hemme omstilling.

Les også

Mener Norge kan tape 225 milliarder på Lofoten-kompromiss

– Når økonomien møter en slik motvind, kan det være fornuftig å bruke finanspolitikken aktivt for å holde etterspørselen oppe. Men hvis vi skal få til en omstilling i norsk økonomi, med vekst i annen eksportrettet virksomhet, må vi være varsomme med hvor ekspansiv finanspolitikken er over tid, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal hos DNB Markets til NTB.

– Pilene peker i riktig retning. Da må man i hvert fall ikke bruke mer oljepenger og øke stimulansene ytterligere, fortsetter han.

Positiv Jensen

Det er bare måneder igjen til valget og regjeringen kan la seg friste til å legge fram et budsjettforslag kommende torsdag med milliarder til ulike gode formål.

Men finansminister og Frp-leder Siv Jensen er godt kjent med rådene fra ledende økonomiske eksperter.

Les også

Derfor gleder boligbremsen ekspertene: – Det har vært «ville vesten»

– Da vil la frem budsjettet for 2017 la vi opp til mindre vekst i oljepengebruken enn de to foregående årene. Det var rett og slett fordi vi så tegn til bedring. Hvordan tallene ser ut i revidert, kommer vi tilbake til på torsdag, sier hun.

Jensen er enig i at utsiktene i norsk økonomi er lysere enn på lenge.

– Veksten er på vei opp og ledigheten er på vei ned. Men vi er ikke ferdige. Det er fortsatt mange mennesker som ikke har jobb, fremholder hun.

Les også

Flere får nei til boliglån

Les også

– Har kost seg med Luksusfellen

Les også

Slik vil Erna lukke utgiftsgapet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Siv Jensen
  2. Valuta
  3. Økonomi

Flere artikler

  1. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

  2. Nå kommer Sivs vårbudsjett: Slik er ståa i norsk økonomi

  3. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

  4. – Overraskende høy oljepengebruk

  5. NTB: Regjeringen kutter i bruk av oljepenger