Østerrike kan få 31 år gammel statsminister

Sebastian Kurz ble utenriksminister i en alder av 27 år. Nå er han 31 og storfavoritt til å bli ny statsminister i Østerrike. 

UNG MEN RUTINERT: 31-årige Sebastian Kurz er allerede Østerrikes utenriksminister - nå vil han bli statsminister.

Foto: Ronald Zak AP
Publisert:

I mai i år kunngjorde Sebastian Kurz at han ønsket å overta som leder i det konservative partiet ÖVP. Samtidig krevde han nyvalg. ÖVP lå da som nummer tre på målingene med en oppslutning på rundt 22 prosent.

Så spratt partiet brått i været. Siden har ÖVP vært klart størst med en oppslutning på rundt 33 prosent.

– Det er Kurz-effekten som har slått inn, og den ser ut til å holde seg, sier Østerrike-ekspert Elin Nesje Vestli til NTB.

Kometkarriere

Nyvalget går av stabelen førstkommende søndag.

I valgkampen har Kurz tilsynelatende latt seg inspirere av Frankrikes nye president Emmanuel Macron. Søkelyset har i stor grad vært rettet mot Kurz selv. ÖVPs valgliste har sågar fått navnet «Liste Sebastian Kurz – det nye Folkepartiet».

– Han har gjort en kometkarriere. Det har lenge ligget i kortene at han én eller annen gang skulle ta over, men det var nok ikke mange som trodde det skulle gå så raskt, sier Vestli, som er professor i tysk litteratur ved Høgskolen i Østfold.

Reinhold Heinisch, statsviter ved Universitetet i Salzburg, mener Kurz trolig er det største politiske talentet i Østerrike siden Jörg Haider, den innflytelsesrike tidligere lederen i partiet FPÖ på ytre høyre fløy.

– Kurz leder et parti som har sittet ved makten i 30 år. Likevel oppfatter de fleste ham som en Macron og som noe helt nytt, sier han ifølge nyhetsbyrået TT.

Høyrevridning

Politisk har Kurz dratt ÖVP mot høyre. Slik har han klart å vinne velgere fra FPÖ, som hadde vært største parti i meningsmålingene i to år da Kurz overtok lederskapet i ÖVP i mai.

Spesielt innvandring, integrering og islam har preget valgkampen. Her har Kurz markert seg med en streng linje. Han lover å stramme inn på innvandringspolitikken og stoppe det han kaller «voksende islamisering».

I målingene kniver FPÖ med sosialdemokratiske SPÖ om annenplassen i valget.

– Kurz har tatt ganske mye av kruttet fra FPÖ i denne valgkampen, sier Vestli.

– Hadde han ikke foretatt denne kursendringen, hadde det nok vært realistisk at FPÖ kunne ha blitt størst, sier hun.

Ny koalisjon?

I dag sitter ÖVP i regjering sammen med SPÖ. Men samarbeidet har surnet, og valginnspurten har vært sterkt preget av avsløringer om en svertekampanje der de to partiene har rettet kraftige beskyldninger mot hverandre.

Det mest sannsynlige scenarioet er en ny koalisjon mellom ÖVP og FPÖ, mener Vestli.

– Samtidig er dette det verst tenkelige scenarioet for mange, sier hun.

Vestli påpeker at selv om Kurz er populær, er han også en figur som splitter Østerrike. Kritiske røster mener han oppfører seg som en populist, og at han har dratt ÖVP for langt ut mot høyre.

– Så det er nok mest blant egne velgere han er en stjerne, forklarer hun.

Les også

Styrket euro etter Macron-seier

Les også

Spania ønsker felles eurosonebudsjett

Les også

Klimaoppgjør mellom Trump og Macron på G20-toppmøtet