Sjenert, men super – Mario Draghi blir ny ECB-sjef

Midt i EUs verste krise og mens debatten raser om Den europeiske sentralbankens rolle, tar italienske Mario Draghi over som ny ECB-sjef.

NY SENTRALBANKSJEF: Den avtroppende sentralbanksjefen i Den europeiske sentralbanksjefen, Jean-Claude Trichet (til venstre), overrekker her sin bjelle til etterfølgeren Mario Draghi på slutten av en avskjedsseremoni for Trichet i den gamle operaen i Frankfurt, onsdag 19. oktober 2011.
Publisert: Publisert:

Spenningen er stor til hvordan Draghi vil lede banken i den avgjørende tiden fremover for eurosonen, EU og Europa. 64-åringen tar over etter franskmannen Jean-Claude Trichet, som har sittet i sine åtte år.

Draghi har fått kallenavnet «Super Mario» – etter Nintendos kjente spillfigur – etter å ha gjort en solid jobb som sjef for den italienske sentralbanken.

Ingen selskapsløve

Han er godt kjent og anerkjent både hjemme og internasjonalt for å ha reddet bankens rykte etter en skandale, og for håndteringen av økonomikrisen i 2008 og 2009.

Draghi har knyttet bånd til politikere over hele spekteret, men har ikke selv flagget noen politiske ambisjoner. Han er ingen hyppig gjest i selskapslivet i Roma og blir beskrevet som en person som ikke liker offentlighetens lys, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til jobben som sentralbanksjef i Italia har Draghi blant annet erfaring fra Goldman Sachs i USA og en doktorgrad fra prestisjefulle Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Større ECB-rolle

Flere eksperter mener Den europeiske sentralbanken må spille en enda større rolle i å løse gjeldskrisen i eurosonen. ECB kjøper nå statsobligasjoner fra landene med store gjeldsproblemer i et forsøk på å dempe uroen i markedet. Dette er et midlertidig tiltak, men mange mener Draghi må fortsette med oppkjøpene.

Tilhengerne av en mer sentral rolle for ECB mener sentralbanken også må finansiere eurosonens midlertidige krisefond EFSF. Eurolederne ble på toppmøtet i forrige uke enige om å styrke kapasiteten til EFSF, men hvem som skal ta regningen er fortsatt usikkert.

Redde eurosonen

Tyskland og ECB under Trichet har utelukket at sentralbanken skal finansiere krisefondet, men Draghi sendte før helgen litt andre signaler. Om det under Draghi kommer en ny kurs, vil bli svært viktig fremover. Redaktør og kommentator i Financial Times, Martin Wolf, er blant dem som mener «Super Mario» er den som må redde eurosonen.

Draghi skal lede sitt første rentemøte allerede torsdag. Selv om økonomiske faktorer skulle tilsi en mulig rentenedsettelse fra dagens 1,5 prosent, tror flere eksperter at han vil vente med å sette ned renten til møtet i desember for å vise at han har is i magen.

Publisert: