Oljerekyl øker sjansen for renteheving: – Oljenedturen er over

Oljebremsen er over og investeringene stiger. Det øker sjansen for at sentralbanksjef Øystein Olsen i år jekker opp renten for første gang siden 2011, tror analytikere.

ØKER INVESTERINGENE: Fase én og to av den gigantiske Johan Sverdrup-utbyggingen og en rekke større og mindre prosjekter bidrar nå til at investeringene i oljebransjen snur oppover eter å ha falt siden 2014. Det kan gi trygghet for sentralbanksjef Øystein Olsen til å heve renten for første gang på syv år.

Foto: NTB Scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fra toppen i 2014 til i fjor falt de årlige oljeinvesteringene med hele 76 milliarder kroner.

2018 blir året hvor investeringene skal stige igjen, for første gang på fire år.

Det viser ferske anslag som Statistisk Sentralbyrå har samlet inn fra oljeselskapene, over hvilke planer de har for nye utbygginger, vedlikehold av eksisterende felt og leting.

Hvis oljebremsen er over vil det være svært positivt for norsk økonomi, fordi oljeaktiviteten gir svært viktige vekstbidrag, sammen med boliginvesteringer og regjeringens bruk av oppsparte oljepenger.

Bedre vekst kan gi økt rom for å avslutte den svært ekspansive pengepolitikken som har vært ført i Norge de siste årene, i kjølvannet av ekstremt stimulerende politikk fra sentralbankene i blant annet USA, eurosonen, Japan og Sverige.

Så mye stiger investeringene

I 2018 blir oljeinvesteringene på 160 milliarder kroner, opp fra anslagsvis 148,8 milliarder i fjor. På forhånd hadde Nordea Markets ventet anslag på mellom 159 og 164 milliarder kroner.

– Det er «spot on» det vi og Norges Bank hadde ventet når det gjelder nivået på investeringene, sier Nordea Markets-sjefanalytiker Erik Bruce til E24.

– Men fjorårets investeringer ble noe lavere enn vi hadde ventet. Dermed ligger veksten i 2017 an å bli på rundt 7,5 prosent, som er høyere enn ventet.

Anslaget på fjorårets investeringer ble nedjustert til 148,8 milliarder i SSBs telling, fra 150,8 milliarder i forrige måling.

Les mer: Jekker opp oljeinvesteringene

Les også

Jekker opp oljeinvesteringene

– Oljenedturen er over

Norges Bank oppjusterte i desember sitt anslag for veksten i oljeinvesteringer i 2018 til 6 prosent fra året før, sammenlignet med et tidligere anslag på 1,3 prosents vekst. Fredagens ferske tall viser at veksten er på vei opp, sier Bruce.

– Dette er et tall som helt klart viser at oljenedturen i Norge er over. Leverandørindustrien kommer til å vokse igjen. Det er et tall som, om noe, kan føre til en oppjustering av renteprognosen i mars. Vekstimpulsene fra oljenæringen er større enn ventet, sier han.

Den 15. mars offentliggjør Norges Bank beslutningene fra neste rentemøte, og legger frem pengepolitisk rapport med nye vurderinger av den økonomiske situasjonen.

Les mer: Venter første renteheving på syv år: – En god ting

Les også

Venter første renteheving på syv år: – En god ting

Venter viktige ledighetstall

Norges Bank har lagt opp til å heve renten i desember 2018, noe som vil være den første økningen i styringsrenten siden mai 2011. Renten har ligget på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

Hvis banken justerer opp rentebanen slik Bruce tror, vil det øke sjansen ytterligere for en renteheving i løpet av 2018.

– Kan det komme en renteheving tidligere enn desember?

– Jeg tror nok at Norges Bank vil være forsiktige, men dette gir noe høyere sannsynlig for renteheving allerede i september, sier Bruce.

Les også

– Venter et saftig tall

– Jeg tror tallene for registrert ledighet neste uke blir veldig viktige. Hvis ledigheten fortsetter å falle i samme omfang som i januar, så tror jeg sentralbanken blir enda sikrere på rentehevingen, sier han.

Støtter opp under renteheving

DNB Markets hadde ventet investeringsanslag på 153 milliarder kroner, og sier at nedjusteringen av fjorårets investeringer betyr et større løft i 2018 enn tidligere ventet. Banken endret denne uken sine renteutsikter, og spår renteheving i desember 2018, mot tidligere forventning på mars 2019.

– Det støtter bare opp under det bildet om at det heller kommer en renteheving tidligere enn senere, sier DNB Markets-analytiker Kyrre Aamdal til E24.

Les også

Nå skal «pengetrykkingen» reverseres: – Kan være en kilde til uro

Han tror det er liten sjanse for at rentehevingen kommer før desember. Inflasjonen er fortsatt ganske lav, og lønnsoppgjøret i Norge ligger an til å bli ganske moderat.

– Får vi noenlunde moderate lønnsoppgjør er det vanskelig å se for seg at NB starter renteøkning lenge før Sverige og Den europeiske sentralbanken, sier Aamdal.

Norske rentehevinger lenge før Den europeiske sentralbanken (ESB) og den svenske Riksbanken kan gi risiko for en sterkere krone som rammer norske eksportbedrifter, og det ønsker ikke Norges Bank, påpeker Aamdal.

– De venter en styrking av kronen, men jeg tror de ønsker at den styrkingen skal skje pent og pyntelig, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Øystein Olsen
 3. Olje og gass
 4. Oljebransjen
 5. Norges Bank
 6. Kronekurs
 7. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Jekker opp oljeinvesteringene

 2. – Venter et saftig tall

 3. Markedet tviler på Olsen-heving

 4. Annonsørinnhold

 5. Norges Bank om oljeinvesteringene fra 2021: – En naturlig avdemping

 6. Venter 5 rentehevinger frem til 2021