Investorer om svenske boligpriser: Spår 10-15 prosent fall

Svenske investorer tror landets boligpriser vil falle med minst 10 til 15 prosent, ifølge en rundspørring fra banken SEB.

SPÅR PRISFALL: Prisfallet på svenske boliger blir trolig på minst 10-15 prosent fra topp til bunn, tror flertallet av de spurte i en undersøkelse fra banken SEB. Prisfallet må likevel bli på over 20 prosent for at det skal ha noen større betydning for sentralbankens rentesetting, mener investorene ifølge undersøkelsen.

Foto: Ints Kalnins Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Svenske SEB har gjennomført en rundspørring blant større svenske investorer i valutamarkedet før sentralbankens rentemøte neste uke.

Svarene viser nokså dystre utsikter for svenske boligpriser, som allerede har falt med 7,5 prosent fra toppen, ifølge november-tall fra Valueguard.

Alle de spurte i undersøkelsen tror at boligprisene i Sverige vil fortsette å falle neste år. I snitt spår de at prisene vil falle 16 prosent fra toppnivået og frem til markedet når bunnen.

Et flertall på 69 prosent av de spurte tror at de svenske boligprisene vil falle med 10 til 15 prosent fra topp til bunn.

De resterende 31 prosentene tror at svenske boligpriser vil falle med 20 prosent eller mer.

Et slikt fall vil neppe ha noen stor effekt på renten i Sverige, ifølge investorene. Et knapt flertall på 54 prosent av de spurte tror at boligprisene blir nødt til å falle med mer enn 20 prosent for at det skal ha noe å si for Riksbankens rentesetting.

Ni av ti venter at Riksbanken vil heve renten neste år, men tidspunktet for hevingen er flyttet fra juli til september sammenlignet med en tidligere rundspørring, sier banken.

Alle de spurte venter at Riksbanken holder renten i ro nå, mens svarene er mer blandet når det gjelder om bankens stimulansepolitikk vil fortsette gjennom 2018.

Norges Bank forskjøv torsdag tidspunktet for sin første renteheving til slutten av 2018, mot tidligere tredje kvartal 2019. Forrige renteheving var i mai 2011.

VENTER FALL: Tall fra SEB-undersøkelsen.

Foto: SEB

Sentralbanksjef Øystein Olsen spår at det norske boligmarkedet kommer til å falle videre inn i 2018, men at fallet blir begrenset.

Les mer: Olsen spår myk boliglanding

Svart måned

Fersk statistikk denne uken viste at det svenske boligmarkedet fortsetter nedturen.

Svensk meglerstatistikk viste at prisen på borettslagsleiligheter falt med tre prosent på månedsbasis, mens prisen på eneboliger falt med én prosent.

Ifølge SVT var dette det største fallet på seks år.

Den såkalte HOX-indeksen viste en tilbakegang på 2,9 prosent, og har dermed falt 7,3 prosent over de siste tre månedene.

Årsveksten i leilighetsprisene er nå på én prosent, mens eneboligprisene har steget seks prosent over året.

Les mer: Største fallet i svensk boligmarked på seks år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eiendom
 3. Sverige
 4. Boligmarkedet
 5. Bank
 6. SEB
 7. Økonomi

Flere artikler

 1. – Norge er på rett spor

 2. Fersk rapport: Svensk boligprisfall blir vekstbrems i 2018

 3. Storbanker tror ikke på at Riksbanken hever renten: – Tar feil om alt som har noe å si i Sverige

 4. Annonsørinnhold

 5. – Nesten alle nøkkeltall har vært svake den siste måneden

 6. Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul