Regjeringen tror på statlig utbyttefest

Næringsdepartement budsjetter med tre milliarder mer i utbytteinntekter neste år.

INNTEKTSHOPP: Næringsminister Monica Mæland regner med at selskapene i hennes portefølje vil øke utbetalingene av utbytte.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:

Den statlige kraftgiganten Statkraft har mang en gang kommet regjeringen til unnsetning når statsbudsjettet gjøres opp.

En solid utbytteøkning fra Statkraft er den viktigste faktoren bak at Nærings- og fiskeridepartementet budsjetterer med en økning i utbytte fra selskapene departementet eier eller har eierandeler i med tre milliarder kroner til 16,4 milliarder.

Opp 2,4 milliarder

En viktig forklaring på oppgangen er at regjeringen budsjetterer med et utbytte fra Statkraft på i underkant av 4,2 milliarder kroner neste år. Det er en økning fra 2,4 milliarder kroner år.

Les også

Statsbudsjettet: Ny milliardoverskridelse på Martin Linge-feltet

Systemet for beregningen av Statskrafts utbytte til staten ble forøvrig lagt om i vår og det budsjetterte utbyttet for 2018 synes å være i tråd med det nye systemet.

Også i 2018 ønsker regjeringen å tappe investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer med et utbytte på 250 millioner kroner.

Regjeringen foretar ingen egen vurdering av utbyttene som statens aksjer i børsnoterte selskaper vil gi.

Telenor gir mest

I budsjettet er utbyttenivået fra i år videreført. Slå det til blir Telenor største bidragsyter med et utbytte på 6,3 milliarder kroner.

Den neste største utbyttekilden blant de børsnoterte selskapene er DNB som i år ga staten 3,2 milliarder kroner i utbytte.

Les også

Ektefeller kan tape 6.000 kroner på fjerning av skatteklasse 2

Les også

Ny økning av «moroskatten»

Les også

Siv Jensen gir litt gass igjen

Her kan du lese mer om