Roser regjeringens «gründerfradrag»: – Dette er et svært viktig tiltak som vi har jobbet lenge for

Bedriftsforbundet lovpriser milliardene som er drysset utover landsdelene som er rammet av oljebremsen, og at regjeringen fortsetter med det nye «gründerfradraget».

SNAKKER OPP DE SMÅ: Olaf Thommessen leder Bedriftsforbundet, som organiserer små og mellomstore bedrifter i Norge. Arkivbilde.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi er kjempefornøyd. Dette er et svært viktig tiltak som vi har jobbet lenge for. forhåpentligvis vil dette bidra til å vri investeringene i større grad fra eiendom og over til bedrifter, sier leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.

Torsdag fikk han bekreftelsen han har ventet på. Regjeringen foreslår nemlig en ordning som skal gi skattefradrag når man investerer i nye bedrifter (se faktaboks).

Ordningen kalles KapitalFunn, og var et av kravene Venstre fikk gjennomslag for i budsjettforhandlingene for 2016. Etter at statsbudsjettet for 2017 kom i fjor høst ville regjeringen utrede forslaget mer, men Venstre fikk til slutt Høyre og Frp med seg på Stortinget slik at forslaget nå ligger på bordet i revidert budsjett.

I Bedriftsforbundet har man ventet spent på hvordan ordningen skulle se ut, og Thommessen forventet at resultatet skulle komme i dag.

– Alt annet ville skuffet oss veldig, sier lederen i Bedriftsforbundet og fortsetter:

– Det må bli mer lønnsomt å investere i bedrifter og dette tiltaket tror vi vil komme godt med når de nye bedriftene skal gjennom den såkalte «dødens dal», som er de fem første årene av bedriftens levetid, sier han og minner om at bare én av fire nye bedrifter har overlevd etter fem år.

– En milepæl

– Vi er kjempefornøyd med at dette nå kommer på plass. Dette er en milepæl for alle som er opptatt av at det blir enklere å investere i nye arbeidsplasser fremfor eiendom, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik til E24.

Partiet har kjempet lenge for å få et investeringsfradrag for små gründerbedrifter, og Breivik er fornøyd med den modellen regjeringen har utarbeidet for fradraget (se detaljene i faktaboksen).

– Dette er et tiltak som svarer på de to største problemene og behovene som gründere har, nemlig tilgang til kapital og behovet for investorkompetanse, sier Breivik.

Breivik mener man her slår to fluer i ett smekk ved at gründere både får inn friske penger og får inn investorer som kan bidra med erfaring og råd for å kommersialisere gode ideer.

Stadig flere nye bedrifter i «olje-fylkene»

Mens regjeringen nå kommer med et nytt grep for å bidra til at det skapes flere nye bedrifter her i landet, er det nå klare tegn på at det skapes stadig flere nye bedrifter i «olje-fylkene».

– Det er gledelig at de fylkene som er hardest rammet av fall i oljeprisen får et løft i antall nyetablerte, sier Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet.

Han har merket seg nye tall som viser at det på Sør- og Vestlandet og i Trøndelag ble skapt langt flere nye bedrifter i fjor enn tidligere, og disse regionene havnet i fjor på topp i landet over hvor det ble startet flest nye bedrifter.

På førsteplass i oversikten kommer Trøndelag med 3.665 nye bedrifter i fjor. Det er en økning på 12,5 prosent fra året før. På annenplass kommer Rogaland, der det ble etablert 560 flere nye bedrifter enn året før, tilsvarende en oppgang på 12,1 prosent.

På tredjeplass kommer Agder-fylkene, der antallet nye bedrifter som ble startet økte med 259 til totalt 3.352 nyetableringer i fjor.

– Tre av oljefylkene ligger altså på topp sammen med Trøndelag, sier sjeføkonom Terje Strøm i analyseselskapet NyAnalyse, som har utarbeidet oversikten basert på tall fra Statistisk sentralbyrå.

Antallet nye bedrifter i Hordaland og Møre og Romsdal steg også, men ikke så kraftig.

Strøm peker på at de tallene vi har for 2017 så langt (første kvartal) viser at Rogaland og Agder sammen fortsetter å lede an i antallet nye bedrifter som blir startet.

Les også

Siv Jensen vil øke pengebruken på tre områder

– Skulle nesten bare mangle

Terje Strøm i NyAnalyse sier at han har sett tegn til oppgangen i nye bedrifter en stund:

– Allerede mot slutten av fjoråret så vi tegn til en markant økning i antallet nyetableringer, sier Strøm til E24.

Terje Strøm, sjeføkonom i NyAnalyse

Foto: Andreas W. Fredriksen

– Med alle milliardene som regjeringen har brukt på tiltakspakkene, pre-såkornfond, tilskudd via Innovasjon Norge og andre grep, så skulle det nesten bare mangle at vi nå ser effekter, legger han til.

Hvis man ser på utviklingen siden 2013 har antallet nyetableringer i Rogaland og Agder til sammen økt både i 2014 (540 flere nye bedrifter enn året før, i 2015 (190 flere) og i 2016 (685 flere). I fjor var det bare Oslo og Akershus til sammen som nærmet seg antallet nyetableringer i Agder og Rogaland.

Han mener tiltakene som er iverksatt fra staten har hatt effekt fordi man har prioritert de fylkene der man så at ledigheten begynte å stige.

Samtidig er Terje Strøm tydelig på at man ikke kan si akkurat hvor effektivt hvert enkelt av tiltakene har vært, men at de til sammen har bidratt.

I analysen har NyAnalyse valgt å se på antall nyetableringer uten å ta hensyn til nedleggelser.

– Regner man med nedleggelser og ser på nettotallet av nye bedrifter, så er det Finnmark som kommer ut på topp. Men siden det er så få nedleggelser av bedrifter der så blir tallene i denne sammenhengen skjeve. Alle nedleggelsene innen oljerelatert næring skjuler også mye av den nyetableringen som har skjedd på Sør- og Vestlandet, sier Terje Strøm.

– Det er også viktig å merke at vi ikke vet hvor mange av disse nye bedriftene som vil bli varige, for mange av dem kan være rådgivningsbedrifter, énmannsforetak eller lignende som er startet av folk som har mistet jobben i oljenæringen. Det kan hende at de legger ned hvis de etter hvert får jobb i oljenæringen igjen hvis tidene snur i den bransjen, sier Strøm videre.

Les også

Regjeringen tror ledigheten er over toppen

Andre indikatorer peker også opp

Strøm peker på at andre indikatorer også har vist en bedring på Vestlandet, blant annet Sparebank 1 SRs konjunkturbarometer for Sør- og Vestlandet.

Denne uken viste den siste undersøkelsen deres at andelen bedrifter som ser positivt på utsiktene tolv måneder frem i tid har økt fra 43 prosent til 59 prosent på bare fire måneder.

– Oljebedriftene har søkt nye markeder, og nå får de betalt for det, sa sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til E24 tidligere denne uken.

– I tillegg har regionalt nettverk-undersøkelsen til Norges Bank vist tegn til en bedring på Vestlandet en stund, sier Terje Strøm i NyAnalyse.

Olaf Thommessen minner om at selv om det nå er tegn på at mange klarer å omstille seg etter oljebremsen, så må man ikke glemme hva mange har opplevd langs kysten de siste par årene:

– Jeg tror ikke vi skal sprette champagnen helt enda. Vi må ikke glemme at mange av disse er kanskje tvunget til å måtte starte for seg selv fordi de har blitt arbeidsledige. Det hviler derfor et stort ansvar på regjeringen med å legge til rette for et tilgjengelig marked og tilstrekkelig med kapital, sier Thommessen.

Les også

Nå kommer Sivs vårbudsjett: Slik er ståa i norsk økonomi

Les også

Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett

Les også

Regjeringen tror ledigheten er over toppen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Oljebransjen
  3. Venstre (V)

Flere artikler

  1. Bedriftsforbundet reagerer på konkursrekord: Stikker kjepper i hjulene på småbedriftene

  2. LO og NHO har ryddet opp i tariffavtalen: Nå er havnemonopolet over

  3. Olaf Thommessen slutter i SMB Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Full splid om NHO-Kristins trygde-utspill

  6. – Tvangsmulkt fungerer ikke