Her kommer skiftet i den kinesiske økonomien som et sjokk

IMF anslår veksten i det sørlige Afrika til å lande på 3,75 prosent for 2015. Det vil være den svakeste veksten på seks år.

UTFORDRINGER: Luanda, hovedstaden i Angola. Landet er ett av dem som har blitt mest rammet av det kraftige oljeprisfallet. Bildet er tatt i mai i år.

Stringer
  • Jan Lilleby
Publisert:

Store deler av Afrika preges av korrupsjon, politisk ustabilitet, stor sosial ulikhet og fattigdom.

Fra 2000 til 2012 firedoblet verdiskapningen på det afrikanske kontinentet seg. Fortsatt har flere afrikanske økonomier høy vekstrate, men nå tror Det internasjonale pengefondet (IMF) at veksten vil avta.

– Sammenlignet med den rapporten som kom for ett år siden, har de nå nedskrevet vektprognosene med to prosentpoeng. Det er en dramatisk nedgang, sier Afrika-ekspert og seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt, Elling Tjønneland til E24.

Prisfall på råvarer

Mange av landene sør for Sahara-ørkenen holder veksten seg oppe, støttet av stadig investeringer i infrastruktur og solid privat forbruk. Landende blir nå likevel påvirket av lavere råvarepriser, står det å lese i rapporten fra IMF – som har fått navnet «Dealing with the Gathering Clouds».

Les også

Råvaregigant i fritt fall: Her er historien om «det største selskapet ingen har hørt om»

Mange av landene har økt sin verdiskapning ved å eksportere råvarer til Kina, som er regionens største handelspartner.

SENIORFORSKER: Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt sier til E24 at Afrika er i en utsatt posisjon når råvarer og olje blir billigere. – Afrika er veldig sårbar for prisvariasjoner på råvarer og olje, sier Tjønneland til E24.

Cornelius Poppe

Samtidig som økonomien i stormakten ser ut til å redusere veksttakten, rebalanserer Kina veksten. De går stadig mer vekk fra produksjon, konstruksjon og eksport, hvor råvarer er vesentlig, til mer servicerelaterte næringer og konsum.

Tjønneland forteller at Kina er av enorm betydning for de afrikanske landene.

– Kina har på kort tid fra å være en perifer handelspartner, til å bli Afrikas største handelspartner.

For landende som har en høy eksportandel til Kina, som for eksempel Angola, Sierra Leone, Sør-Afrika og Zambia, representerer skiftet i kinesisk økonomi et spesielt sterk sjokk, står det i rapporten. Sierra Leone har for eksempel så mye som 80 prosent av eksporten sin til Kina.

Les også: OPEC reduserer veksten i USAs oljeproduksjon

Redusert oljepris og svekket valuta

Siden forsommeren i fjor har oljeprisen droppet fra nesten 115 dollar til dagens nivå på under 50.

Halvparten av verdiskapningen i Afrika sør for Sahara kommer fra landene som eksporterer olje.

Les også

Dette landet har flest mobilbetalingsbrukere i verden

Nå ber IMF de afrikanske landene om å gjøre politiske grep for å begrense reduksjonen i den økonomiske veksten, som å la valutaene svekke seg for å øke eksporten.

Etter de store prisendringene og styrkingen av dollar, har flere av landene latt valutakursene justere seg. De største utslagene har vært i oljeøkonomiene som ikke har fastkurs. Den Angolanske og Nigerianske valutaen har svekket seg med henholdsvis 26 og 17 prosent mot dollar siden oktober i fjor.

RAPPORT: Afrika sør for Sahara står overfor en tøffere tid enn antatt nare for et halvt år siden, i følge rapporten fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som utgis to ganger i året.

IMF

– Angola er et land som er ekstremt avhengig av oljen, sier Tjønneland til E24.

Afrika-eksperten forteller at oljen utgjør så mye som 90 prosent av landets inntekter, og at det autoritære regimet har begrensede muligheter for å veie opp for oljeprisfallets påvirkning på stabiliteten i landet.

– Angola kan stå overfor mer politisk uro, advarer Tjønneland.

Utfordrende demografi og ulikhet

I IMF-rapporten går det frem at den økonomiske veksten trolig ikke er tilstrekkelig til å skape nok jobber for den stadig økende andelen yngre i regionen, og at dette vil forsinke reduksjonen av antall fattige på kontinentet.

Tjønneland mener at den yngre garden sør for Sahara, som er bedre utdannet enn aldri før, kan utgjøre det som skal til for å skape uro i mange av landene.

Les også

Kina vil doble handelsvolumet med Afrika

– Det er en udetonert bombe ved at man får sinte unge mennesker, som opplever at det ikke er noen fremtidsutsikter, sier han til E24.

Hva er alternativet?

– I noen land reiser de ut. De reiser til land i Afrika hvor det er bedre vekstvilkår. I den grad de klarer det forsøker de å ta seg nordover til Europa, forteller Tjønneland.

Inntektsulikheten på den sørlige halvdelen av det afrikanske kontinentet er størst i hele verden, med unntak av Latin-Amerika og Karibia, står det i rapporten.

Hvor skadelig er ulikhet for veksten i disse landene på lang sikt?

– På lang sikt så er den veldig skadelig. En hovedutfordring er å skape bærekraftig vekt hvor hjulene kan rulle og gå. Det er mye vanskelige i ett land som er preget av stor ulikhet og en svak middelklasse.

Les også

Fra gull-og diamantjakt i Afrika til spansk inkasso

Les også

Råvaregigant i fritt fall: Her er historien om «det største selskapet ingen har hørt om»

Les også

Funn av gass i Middelhavet utenfor Egypt

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Verdensbanken: Resesjon i Afrika for første gang på 25 år

  2. Betalt innhold

    Norske selskaper vil forsyne Afrika med fornybar strøm

  3. – Det er vanskelig å forstå betydningen av Maries arbeid

  4. Annonsørinnhold

  5. Afrikansk energiboom kan gi muligheter for norske selskaper

  6. Tanzania kansellerer milliardavtale med kinesiske investorer