Full splid om NHO-Kristins trygde-utspill: Men på ett punkt er LO-sjefen enig

LO-sjefen avviser at det er for enkelt å gå på trygd og mener problemet er at det skapes for få jobber i Norge. Samtidig er han enig med NHO-sjefen på et punkt.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på NHOs årskonferanse tirsdag.

Foto: Foto: KRISTER SØRBØ
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Hovedproblemet består ikke i at vi har for mange på trygd, at ungdommen er late eller at det er for mange som ikke gidder å jobbe fordi de offentlige ytelsene er for gode. Hovedproblemet består rett og slett i at det skapes for få jobber.

Det sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til E24 under NHOs årskonferanse.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund gikk i et intervju i forkant av konferansen ut og krevde endringer i velferdssystemet. Hund uttalte at hun mener vi må endre offentlige ytelser for å hindre at så mange faller utenfor arbeidslivet.

– Det er noe som ikke rimer, sier hun om at nordmenn er på «lykketoppen» i verden, samtidig som så mange mottar helserelaterte ytelser.

LO-lederen er imidlertid skeptisk:

– Så det er en avsporing å si at det er trygdeordninger som gjør at folk ikke jobber. Folk vil jobbe, bidra og være en del av fellesskapet. Poenget er at vi mangler 185.000 jobber for å få den sysselsettingen vi hadde for 10 år siden, sier Gabrielsen videre.

Han referer til hvor mange jobber som trengs for å få den norske sysselsettingen tilbake til toppnivået i 2008.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener det ikke henger på greip at Norge er på «lykketoppen» i verden samtidig som så mange mottar helserelaterte ytelser.

– En ung som faller ut av arbeidslivet blir for fort sluset mot et sykdomsforløp av det offentlige. Men for å få disse stønadene må man ofte være minst 50 prosent ufør, og gjennom dette blir man fjernet lenger og lenger unna arbeidslivet, fremfor å bli trukket inn gjennom praksisordninger og læring, sa Skogen Lund, i intervjuet med E24.

Les hele saken her: NHO-sjefen mener velferdsordninger skyver folk vekk fra arbeidsmarkedet: – Det er noe som ikke rimer

– Har ikke NHO-sjefen et poeng i sin argumentasjon om for mange er på helserelaterte ytelser, ettersom vi ser at arbeidsledigheten er relativt lav i Norge nå?

– Vi har fortsatt en høy ungdomsledighet, og jeg hører nå noen forsøk på å gjemme det litt vekk ved å snakke om at det går bedre i arbeidsmarkedet. Det går bedre i arbeidsmarkedet, blant annet takket være en bedring i oljenæringen, men mange unge står fortsatt utenfor arbeidsmarkedet. Det er kanskje vår største utfordring nå, fordi vi risikerer at mange av dem kan havne utenfor permanent, sier Gabrielsen.

Olaf Thommessen, leder i Bedriftsforbundet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

LO åpner for å justere på enkeltordninger

På et punkt er LO-sjefen imidlertid enig med NHO-sjefen:

– Noen av ytelsene kan være litt galt skrudd sammen. For eksempel kan det være slik at man må ha en diagnose for å få tilgang på alle virkemidlene og ordningene, og vi bør nok se på hvordan man kan få tilgang på disse ordningene uten å måtte ha en helserelatert diagnose, sier Gabrielsen.

– Men man kan ikke ta vekk disse virkemidlene fra folk, understreker han.

Både LO- og NHO-sjefene sier til E24 at de nå venter spent på resultatene fra Sysselsettingsutvalget som er nedsatt av regjeringen. Utvalget ledes av økonomiprofessor Steinar Holden og skal komme med sin første konklusjon rundt desember.

Les også

Solberg: – Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for Norge

– Terskelen inn i arbeidslivet er høy for mange i dag, særlig unge, og ofte mangler man den riktige kompetansen. Vi har også i dag ordninger som ofte gjør det vanskelig å tette kompetansehull man har på en god måte mens man er arbeidssøkende, sier LO-lederen.

– Derfor har jeg bedt om en kompetansereform, og Sysselsettingsutvalget er en god start i arbeidet med det, legger han til.

Han mener en slik kompetansereform både må se på dem som er i og utenfor arbeidslivet, i tillegg til å se på hvordan utdanningssystemene bedre kan dekke behovene bedriftene faktisk har.

– Mener du bedriftene må få økonomiske gulrøtter for å videreutdanne ansatte eller ta inn de som sliter med å få jobb?

– Det er en mulighet, og jeg nevnte blant annet her at bedrifter i dag kan skrive av investeringer i maskiner og utstyr fordi vi vil oppmuntre til det. Slik kan man også tenke på kompetanse, sier Gabrielsen og fortsetter:

– Det er også viktig å huske at de fleste bedriftene i Norge er små eller mellomstore. For en slik bedrift kan det fremstå som dyrt og ulønnsomt å investere i ny kompetanse, selv om det for samfunnet vil være lønnsomt.

Kristin Skogen Lund på NHOs årskonferanse tirsdag.

Foto: Krister Sørbø

Bedriftsforbundet: – Endelig, NHO!

I Bedriftsforbundet, som organiserer små og mellomstore norske bedrifter, har de lenge etterlyst reformer og endringer, særlig i sykelønnsordningen.

Forbundsleder Olaf Thommessen roser dermed heller ikke helt overraskende signalene fra NHO-sjefen:

– Bedriftsforbundet synes det er på tide og veldig bra at NHO og Kristin Skogen Lund endelig ønsker å se på velferdsordningene i Norge og derigjennom sykelønn, sier Thommessen.

Les også

Næringslivstopper: Slik får du jobb hos oss om ti år

Sykelønnsordningen, som koster rundt 40 milliarder kroner årlig, har lenge vært politisk skjermet. Ikke bare har statsminister Erna Solberg sagt at hun heller ikke vil vurdere endringer i den i denne Stortingsperioden, men Avtalen om Inkluderende Arbeidsliv (IA-avtalen) sikrer også at ordningen ikke endres inntil videre.

– I 2018 skal IA-avtalen reforhandles. Det kan bety milliarder i besparelser, sier Thommessen i Bedriftsforbundet.

Bedriftsforbundet peker ikke bare på at det norske samfunnet kan spare milliarder, hvis vi for eksempel får sykefraværet ned til svensk nivå, men også at sykefraværet kan ramme små bedrifter hardt

Slakt fra SV

Mens Bedriftsforbundet roser NHO-sjefens utspill, får det slakt av SVs finanspolitiske talskvinne, Karl Elisabeth Kaski:

– NHO bruker som vanlig anledningen til å angripe vår felles velferd. Vi har høy sysselsetting i Norge, og at folk får penger når de er for syke til å jobbe, er bra. Det gjør ikke at folk blir sykere, men det gjør at folk ikke blir bunnløst fattige av sykdom. Dette gjør at folk kan komme seg tilbake i arbeidslivet, sier Kaski.

Hun mener en kompetansereform, flere nye jobber og solide velferdsordninger er veien å gå.

– NHOs argumentasjon vil føre til et dårligere og mer utrygt arbeidsliv og en mindre trygg velferdsstat.

Les også

– Det er noe som ikke rimer

Les også

NHO–rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

Les også

Måling: Historisk dårlig resultat for Ap i partimåling

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. NHOs årskonferanse
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. NHO
 4. Arbeidsliv
 5. Kristin Skogen Lund
 6. Politikk

Flere artikler

 1. – Det er noe som ikke rimer

 2. Solberg: – Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for Norge

 3. Følg NHOs årskonferanse direkte

 4. Annonsørinnhold

 5. Så lenge må dagens førsteklassinger jobbe

 6. Betalt innhold

  Halve Norge «naver». Er det så ille?