Sjeføkonom frykter rentesjokk kan utløse finansuro

Etter årene med eksperimentell krisepolitikk kan et vendepunkt være på vei når sentralbankene fjerner punsjbollen. Investorer som har tatt stadig høyere risiko gjør imidlertid at lysene blinker rødt, advarer sjeføkonom Kjersti Haugland.

FRYKTER RENTEURO: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets la onsdag frem nye prognoser.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Avvikling av krisetiltak i sentralbankene, spesielt i USA, har bidratt til at viktige markedsrenter har steget til de høyeste nivåene på flere år.

Bratt renteoppgang fikk deler av skylden for markedsuro i starten av året før det blåste over, men det er fortsatt fare for at avviklingen av sentralbankenes ekstreme politikk kan utløse turbulens i finansmarkedene, ifølge DNB Markets.

Meglerhusets økonomer la onsdag frem nye økonomiske prognoser, der det tegnes et hovedbilde av oppgang i verdensøkonomien, og en håndterbar renteoppgang når stimulansene trekkes tilbake.

Men risikoen er at effektene av at sentralbankene fjerner punsjbollen undervurderes, advarer sjeføkonom Kjersti Haugland.

«Det er en risiko for at reaksjonen vil bli sterkere, og at spesielt høyrisikodelene av finansmarkedene vil oppleve en markert og brå reprising. I verste fall vil dette være nok til å stanse det økonomiske oppsvinget», skriver økonomene i rapporten.

– Det er umulig å anslå hvor store de effektene blir, men fallhøyden er større enn den har vært, sier Haugland til E24.

Les også

IMF anslår sterk vekst, men frykter handelskrig

Vendepunkt for sentralbankene

Bakgrunnen er den langvarige perioden med ultralave renter. Da verden skulle reddes fra finanskrisen tråkket sentralbankene tråkket inn gasspedalen i form av rentekutt, men også mer eksperimentelle tiltak ble hentet opp fra verktøykassen.

Siden de mørkeste dagene av krisen for ti år siden har sentralbankene i både USA, Europa og Japan kjøpt verdipapirer for enorme beløp for å presse rentene enda lenger ned.

Resultatet er at sentralbankene har blitt sittende med beholdninger av statsobligasjoner og andre typer verdipapirer for tusenvis av milliarder.

Nå er disse kjøpene i ferd med å avvikles. I USA krymper Federal Reserve sine verdipapirbeholdninger. Den europeiske motparten bremser verdipapirkjøpene, og det er ventet at kjøpene stopper i år.

Federal Reserve har en balanse på rundt 4.400 milliarder dollar, eller 34.100 milliarder kroner, opp fra 900 milliarder dollar i 2008. Mye av dette er statsobligasjoner og obligasjoner med sikkerhet i boliglån.

Sentralbanken har startet prosessen med å krympe balansen. Etter planen vil den etter hvert reduseres med 50 milliarder dollar per måned.

Når det også er utsikter til flere rentehevinger i USA, og etter hvert avvikling av krisetiltak også i Europa, kan det være et vendepunkt på vei i rentemarkedet etter årene med ultralave renter.

DNB Markets anslår at rentene i USA, eurosonen, Norge, Sverige, Storbritannia, Sveits og Japan vil heves til sammen 32 ganger de neste tre årene.

I markedet har den amerikanske ti års statsrenten steget fra 2 prosent på det laveste i fjor til nærmere 3 prosent på det høyeste i år. DNB Markets tror renten om ett år har nådd 3,75 prosent.

Les også

Finanstilsynsdirektøren: – Et rentesjokk kan utløse et kraftig prisfall

– Kan se store bevegelser

Ifølge sjeføkonomen er grunnen til at lysene blinker rødt at investorer har tatt stadig høyere risiko når avkastningen på de tryggere plasseringene, som for eksempel statsobligasjoner, har falt.

– Årene med ekstrem pengepolitikk, særlig kjøp av verdipapirer, men i kombinasjon med negative renter i mange land, har ført veldig store investorgrupper inn i investeringsklasser som de tidligere ikke rørte, sier Haugland.

Dette gjelder blant annet de mer risikable delene av markedet. Sjeføkonomen påpeker at investorenes inntog i høyrisikodelen av obligasjonsmarkedet har gitt bedriftene rikelig tilgang på billig kapital, men også høy gjeldsgrad, spesielt i USA.

– Hvis rentene skyter opp veldig kraftig på statspapirer, kan man tenke seg at de investorene som søkte ut av de trygge havnene går tilbake igjen.

– Vi kan se for oss at det blir store bevegelser i høyrisikodelen av markedet, fordi folk vil raskest mulig ut. Det blir brannsalg av eiendeler, det ligger jo i det risikosegmentet at høyrisiko-obligasjoner ikke er så lett å kvitte seg med i all slags markeder, sier Haugland.

Les også

Norges Bank starter blogg

Les også

Tar sveitserfranc-striden til Høyesterett

Les også

Tror ikke på ny boligfest

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. DNB

Flere artikler

  1. Superrike i USA tror på resesjon innen to år

  2. Advarer om renterisiko for aksjemarkedet

  3. Spår bratt oppgang i verdens viktigste rente

  4. Markedet forventer slutten på kriserenter: – Det er store bevegelser på kort tid

  5. – Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger