Følger bankene med argusøyne

Etter den kraftige kursnedgangen i det siste følges bankene tett. - Svikter bankene, kan det gå verre enn i 2008, mener analytiker.

SER TIL BANKENE: Sjefanalytiker Pål Ringholm i First Securities og resten av markedet følger bankvesenet tett for tiden.
Publisert: Publisert:

Årsaken til at aksjekursen i den franske storbanken Société Générale under onsdagens handel en stund opplevde en nedgang på 20 prosent, var i all hovedsak rykter og spekulasjoner om at både banken og den franske stat har en mindre solid økonomi enn tidligere antatt.

– Dette er et bilde på hvor nervøst markedet er, sier sjefanalytiker Pål Ringholm i First Securities til NTB.

Ikke minst er det frykt for at franske banker vil gå på store tap hvis Hellas misligholder sin statsgjeld.

Følg utviklingen på E24 Børs

– Statskrise

Skulle bankene få problemer, er det virkelig fare for en større krise i verdensøkonomien, ifølge Ringholm.

I verste fall kan europeiske land komme i en situasjon der banker går over ende uten at stater er i stand til å redde dem, og det er nettopp derfor markedene er så nervøse.

– Hvis en stor europeisk stat ikke greier å betjene sin gjeld, kan det påføre banker så store tap at de ikke greier å hente inn kapital i markedet. Spørsmålet er om statene er i stand til å hjelpe dem slik de gjorde under finanskrisen i 2008, sier Ringholm til NTB.

KOMMENTAR: Verdensøkonomien prisgitt en korrupsjonstiltalt horekunde

Han understreker at dette er et verst tenkelig scenario, og at det foreløpig ikke er snakk om en ny finanskrise, men en statskrise.

– Det er en statskrise i den betydning at flere land i Europa etter hvert har så mye gjeld at det først og fremst er bekymring for statenes egen evne til å gjøre opp for seg, fastslår Ringholm.

Mer stabilt

Torsdag formiddag ble det meldt om oppgang på flere europeiske børser, samtidig som både euroen og oljeprisen styrket seg, ifølge Reuters.

Følg oljeprisen på E24 Børs

Société Générales aksjer hadde etter få timers salg steget med 8 prosent etter å ha endt med en nedgang på 15 prosent dagen før. Men så begynte kursene å falle igjen, og ved lunsjtider hadde aksjekursen i både Société Générale og BNP Paribas falt med cirka 7 prosent.

Grunnen til at tilliten til de franske bankene plutselig har stupt, er både frykt for at de er svært utsatt for mislighold av den greske statsgjelden, og spekulasjoner om at den franske stat vil miste sin toppstatus hos kredittvurderingsbyråene, slik USA gjorde forrige fredag. Ryktene ble kontant avvist både av franske myndigheter og flere ratingbyråer onsdag.

Også flere andre europeiske banker opplevde kursras onsdag. Det gjaldt blant annet Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander og ING Group.

Utsatt i Hellas

Ifølge Ringholm er det bankene i de gjeldstyngede eurolandene som er aller mest utsatt, blant annet i Hellas.

I siste instans kan det bli Tyskland som sitter igjen med regningen, men Ringholm understreker at tysk økonomi ikke er sterk nok til å redde alt.

– Det er en myte at tyskerne er gjeldfrie, og det er begrenset hvor mange andre Tyskland kan garantere for, sier finansanalytikeren.

Han vil ikke spå om hvilken vei det vil gå på børsene og i verdensøkonomien de neste ukene.

– Uansett er situasjonen på markedene slik at man ikke kan utelukke det mørkeste scenariet, sier Pål Ringholm.

Les også

Kina klar for å kjøpe gjeld

- Kun politikk kan felle USA

Her vokser økonomien 8,4 prosent

USAs underskudd: 5.995 milliarder kroner

Vil undersøke ryktene rundt selskapet

Publisert: