Bernanke lanserer ingen krisetiltak

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke varsler ingen nye tiltak for å stimulere amerikansk økonomi under dagens etterlengtede Jackson Hole-tale.

KONSENTRERT: Her ankommer sentralbanksjef Ben Bernanke Jackson Hole i Wyoming sammen med kona Anna.
Publisert:

Fredag klokken 16 norsk tid gikk sentralbanksjef Ben Bernanke på talerstolen under symposiet i Jackson Hole i Wyoming i USA.

I talen, som akkurat er lagt ut på Federal Reserves nettsider, går det frem at Bernanke ikke vil lansere noen nye krisetiltak for å stimulere den amerikanske økonomien på det nåværende tidspunkt.

I stedet vil han og resten av sentralbankstyret gjøre en ny vurdering i september.

- Federal Reserve har en rekke verktøy som kan brukes for å skape ytterligere pengepolitiske stimuli. Vi diskuterte de ulike verktøyenes virkning og kostnad under møtet i august. Vi vil fortsette å vurdere disse og andre relevante temaer ... under vårt møte i september, sier Bernanke.

Sentralbanken har satt av to dager i stedet for en til septembermøtet - for å ha en «bredere diskusjon», sier Bernanke.

Børsene reagerte først negativt på mangelen på nyheter fra Bernanke, men steg deretter. E24 følger markedene live i boksen under.

- Ikke overraskende

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB er ikke overrasket over mangelen på nytt fra Bernanke.

- Han sier at veksten er skuffende svak, men dette er ikke noe nytt, det sa han også i begynnelsen av august, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til E24.

Bruun mener likevel det er flere ting å merke seg i Bernanke-talen:

- Det han faktisk sier, innebærer at Fed åpenbart er «på alerten», ettersom de utvider det pengepolitiske møtet i september til to dager. Det betyr at de vil ha en grundig diskusjon av situasjonen, men det betyr ikke nødvendigvis at det kommer nye tiltak, sier han.

- Øker faren for resesjon

- Dette øker faren for resesjon til neste år, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen til E24.

Han peker på at det ved årsskiftet kommer skatteendringer som bidrar til å inndra rundt 2 prosent av inntektene til både husholdninger og bedrifter. Da er det en overhengende fare for at økonomien faller inn i en ny resesjon, med mindre økonomien får hjelp fra Fed innen den tid.

- Vi fikk nettopp tall som viste at økonomien vokste med 1,0 prosent i andre kvartal, og når vi da ikke får noe pengepolitisk stimulans fremover, er det liten grunn til å være optimistisk. Det blir jo ikke noe vekst av dette i høst, og ledigheten vil øke i USA.

- Han gikk langt i å si at selv om USA har kortsiktige utfordringer, går det nok bra i det lange løp. Utover det var han også tydelig på at han vurderer banksystemet som mye sunnere enn det var i 2008. Sentralbanken er et sannhetsvitne for banknæringen, så det er bra at han sier det går bedre for bankene.

- Jeg er selvfølgelig skuffet over at han ikke antydet noe om nye tiltak, men jeg tror det før eller siden kommer «QE3». Det må bare bli verre først.

LES OGSÅ: Fed-leder: - Risikoen for resesjon i USA er 20 prosent

Store forventninger

Ettersom Bernanke i fjor brukte Jackson Hole-talen til å kunngjøre et storstilt program for å understøtte markedet med såkalte kvantitative lettelser, var forventningene store i forkant av dagens tale.

Børsoptimismen tidlig i denne uken skyldtes til dels at mange trodde at Bernanke ville kommunisere noe liknende i år. Optimismen avtok kraftig på Wall Street i går, og i dag har handelen på børsene - også i Oslo - vært nokså beskjeden.

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork var før talen blant dem som var tvilende til at Bernanke ville bruke verktøykassen.

- Det vil imidlertid først og fremst være en uforpliktende gjennomgang av hvilke virkemidler de sitter på, sa Mork til E24 fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Tror ikke på «simsalabim» fra Bernanke

Skylder på boligsektoren

I talen bruker Bernanke mye plass på å forklare hvorfor gjeninnhentingen etter finanskrisen i 2008 og 2009 skjer i så ujevn takt.

Han mener det spesielle med krisen var at den rommet både en finansiell krise og en nesten bunnløs nedtur i boligsektoren.

- Det er verdt å legge merke til at boligsektoren har vært en signifikant driver for gjeninnhentingen etter de fleste resesjonene etter andre verdenskrig. Men denne gangen har nivået på nybygging holdt seg på mindre av en tredjedel av nivået før krisen - som følge av et overheng av tvangssolgte boliger, stram kreditt for boligutviklere og -kjøpere og bekymring for fortsatt prisnedgang blant både utlånere og lånekunder, sier Bernanke.

Publisert:
Gå til e24.no