- Alle med penger i banken bør være bekymret

«Sikkert som banken» kan bli et utdatert uttrykk når den neste finanskrisen inntreffer, mener ekspert.

BEKYMRET: Investeringssjef, forfatter og foreleser Guy Fraser-Sampson ser alvorlige faretegn i den globale økonomien.

Anders Park Framstad
  • Anders Park Framstad
Publisert:Våren i fjor rullet bankkrisen for alvor inn over den solfylte middelhavsøyen Kypros. Etter en dramatisk periode ble det stablet på beina en krisepakke. Men i denne var noe annerledes:

Tusenvis mistet sparepenger. Kundene i banken Laiki ble sittende igjen med maksimalt 100.000 euro, tilsvarende EUs innskuddsgaranti. Kundene i Bank of Cyprus måtte ta et tap på 47,5 prosent på innskudd over garantien.

På konferansen Nordic Buy Out Forum torsdag hevdet den britiske bransjeveteranen, forfatteren og foreleseren Guy Fraser-Sampson at dette kan bli en realitet for svært mange når den neste finanskrisen inntreffer.

– Alle med penger i banken bør være bekymret, sier han.

Les også

Milliardbøter til storbanker for valutamanipulasjon

Overfor E24 understreker Fraser-Sampson at norske sparepenger er tryggere enn de fleste.

– Norge er et veldig rikt land, og norske banker er ganske sikkert trygge. Det er mye mindre risiko enn i banker andre steder. Det virkelige problemet er der bankenes balanse utgjør en veldig høy prosentandel av landenes økonomi, sier han, og trekker frem Nederland, Storbritannia og Sveits.

– Unormal situasjon

Fraser-Sampson mener at den neste finanskrisen vil bli betydelig verre enn den forrige. Når og hvordan den vil forløpe seg, vet han ikke.

– Vi er nå i en situasjon vi aldri har opplevd før. Regjeringer verden rundt presser ned kostnadene for å låne penger, fordi de trenger billige lån og ikke har råd til å gå i det kommersielle markedet, sier han.

Briten trekker frem britiske statsobligasjoner som et eksempel. Renten på statsobligasjonene med ti års løpetid er under to prosent. Justert for inflasjon er det dermed lite å tjene på å låne penger til den britiske staten.

– Dette er klart en unormal situasjon, og den vil vedvare så lenge investorene fortsetter å stole på politikernes praksis, sier han.

Fraser-Sampson tror den neste krisen kan bli utløst av en rekke ting, og trekker blant annet frem globale makrohendelser, eskalering av konflikten i Ukraina, krise i de asiatiske finansmarkedene eller problemer i den europeiske banksektoren.

Les også

Derfor må Japan skru pengekrana på vidt gap

– Problemet er at regjeringene ikke har ekstra kapasitet i budsjettene til å håndtere dette. Nå kommer de til å få problemer dersom bankene får problemer. De har ikke pengene, og da kan de komme til å stjele folks innskudd, sier han.

– Søker trygge havner

Det store spørsmålet – dersom man legger Fraser-Sampsons scenario til grunn – er hvor man skal plassere pengene sine.

– Som investor er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Du vil ikke sitte på kontanter, for de kan bli stjålet, du ønsker ikke å være i statsobligasjoner, for de har negativ avkastning og innebærer etter min mening høy risiko. Så hvor putter du pengene?

Svaret mener den rutinerte forvalteren er i «real assets».

- Vi har sett en veldig stor økning i eiendomsprisene i London, og jeg er sikker på at dette er en del av det. Folk leter etter trygge havner. I 2007 og 2008 gikk de inn i fysisk gull, for øyeblikket ser de mot eiendom, jordbruksarealer og skogbruk, sier han.

Les også:

Tror euro-bankene kan drive eurosonen fremover– Tiden for kutt i militære budsjetter er overAmerikansk storbank godtok gigantforlik

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – En pekepinn på hva vi kan ha i vente

  2. Derfor er «bank run» farlig

  3. Derfor kan ikke grekerne lære av den norske bankkrisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Bankene har satt inn 514 milliarder på Draghis dyre brukskonto

  6. Finansministeren: – Vi må erkjenne at innskuddsgarantien vil bli endret