Industriaktiviteten snur ned til det laveste siden januar 2021

Norske industribedrifter melder om lavere aktivitet og fortsatt oppgang i innkjøpsprisene, men tallene er usikre på grunn av ferieavvikling.

Bildet er fra Hydro Aluminium på Karmøy.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) snur ned 1,4 poeng til 54,6 poeng (sesongjustert) i juli og visker dermed ut oppgangen fra juni, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA), som står for undersøkelsen.

Det er kun marginalt lavere enn mai-målingen, men bortsett fra det har nivået ikke vært lavere siden januar 2021. Så lenge indeksen holder seg over 50 poeng, er det imidlertid fortsatt et uttrykk for økt aktivitet.

Juli-målingen er for øvrig svært usikker, med en lav svarandel på kun 43 bedrifter. Det er normalt for denne tiden av året, mens snittet ellers ligger på 85–100 bedrifter.

Bred prisoppgang

Fortsatt rapporterer mange bedrifter om oppgang i innkjøpspriser, og det er små endringer siden juni. Prisoppgangen er bredt basert, men noen trekker frem nedgang i prisene for trelast og metaller.

Den største nedgangen i PMI gjelder underindeksen for ordreinngang, som faller 2,8 poeng til 50,4 poeng. Det er det laveste siden januar i fjor. Ordrene for hjemmemarkedet falt dobbelt så mye som for eksportordrene.

Sysselsettingsindeksen fortsetter ned 0,5 poeng til 55,4 i juli. Indeksen har nå falt tre måneder på rad, men er høyere enn ved starten av året.

Et veid gjennomsnitt av produksjon, ordre og sysselsetting er ned 1,5 poeng til 53,9 i juli, noe som fortsatt er litt høyere enn normalt.

Leveringsproblemer

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt 1,6 poeng til 65,2 i juli.

«Det er fortsatt en høy indeks som betyr økt leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer», skriver DNB/Nima.

SSBs ferskeste tall for industriproduksjonen viser en oppgang på 0,3 prosent i juni, med et fall på 0,5 prosent for andre kvartal sett under ett.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken sto det at PMI var det laveste siden desember 2020, men det var januar 2021. Feilen ble rettet 10.02.

Publisert:
Gå til e24.no