Rekordmange byggetillatelser til nye hytter

I fjor ble det gitt 7.454 byggetillatelse til nye hytter og fritidsleiligheter. Det er en oppgang på 54,3 prosent fra året før.

I fjor ble det gitt 7.454 byggetillatelse til nye hytter og fritidsleiligheter.
Publisert: Publisert:

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Innlandet og Viken er fylkene hvor det blir gitt flest nye igangsettingstillatelser til fritidsboliger. I fjor ble det gitt henholdsvis 1.887 og 1.856 tillatelser.

– I disse fylkene ligger det mange store skianlegg, hvor det stadig bygges nye, store leilighetskomplekser med fritidsleiligheter i tillegg til enkeltstående hytter, sier Magnus Espeland i SSB.

Tallene viser også at hyttene stadig blir større.

Gjennomsnittsarealet for fritidsboliger som har fått igangsettingstillatelse, har økt fra 95,4 kvadratmeter i 2010 til 103,1 kvadratmeter i 2021.

Agder er fylket hvor det er gitt byggetillatelse til de største fritidsboligene, med 114,3 kvadratmeter i gjennomsnitt i fjor.

Deretter følger Viken og Innlandet med henholdsvis 105,6 og 105,1 kvadratmeter, mens Nordland og Troms og Finnmark er klart lavest med rundt 82,5 kvadratmeter.

Statistikkbyrået mener likevel det er usikkert om alle byggetillatelsene vi føre til like mange ferdige hytter. Årsaken er materialkostnader som har skutt i været.

Fra 2020 til 2021 økte materialprisene som trengs for å bygge eneboliger med 20,5 prosent. Mye av de samme materialene brukes til bygging av hytter.

– Det blir spennende å se om oppgangen i igangsettingstillatelser i 2021 vil slå ut i like stor oppgang i fullførte fritidsboliger de neste årene, eller om høyere kostnader knyttet til blant annet materialer vil ta knekken på mange hyttedrømmer, sier Magnus Espeland.

Les også

Sjøhytte gikk 3,45 millioner over prisantydning

Les også

Ser ingen tegn til brems i sjøhyttemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om