Børsfall, inflasjonsrekord og britisk finanskaos

Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken på tampen av uken.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Skyhøy inflasjon og rentefrykt har preget en rufsete høstuke, både utendørs og inne på børsene. Flere hendelser knyttet til norske gassanlegg har også gitt oss en guffen påminnelse om at krigen mellom Russland og Ukraina langt fra er over.

Her er noen av toppsakene og tips til helgen.

Matprisene stiger i likhet med de fleste andre levekostnadene.

Alt blir dyrere

Prisveksten (inflasjonen) fortsetter markant oppover, til tross for at de fleste økonomene hadde ventet at den nå skulle begynner å dempe seg. Totalt økte prisene med 6,9 prosent i september fra samme tid i fjor.

Kjerneinflasjonen, som blant annet ser bort fra strømpriser, steg samtidig til ny rekord på 5,3 prosent. Det er denne Norges Bank ser mest på i rentesettingen.

Over tid styrer banken mot et mål på to prosent. Når inflasjonen overstiger dette, taler det for at renten settes opp for å stramme inn og dempe prisstigningen.

Etter det overraskende inflasjonshoppet ser flere økonomer risiko for at Norges Bank igjen må heve renten mer enn normalt i november. I september ble styringsrenten hevet til 2,25 prosent.

I Sverige steg prisene med nær 11 prosent i september og i USA var inflasjonen på 8,2 prosent.

Oslo Børs har falt 12 prosent det siste halvåret.

Børsuro

Den høye inflasjonen, som også presser sentralbankene til å sette opp rentene, skremmer investorene på børsene både ute og her hjemme. Utsikter til svakere økonomisk vekst hjelper heller ikke.

Både Oslo Børs og amerikanske børser falt markant tidligere i uken, men fredag ser det lysere ut. Det siste halvåret har verdien på hovedindeksen på Oslo Børs falt med nær 12 prosent tilsvarende 379 milliarder kroner.

Nå starter den såkalte resultatsesongen på børsen, det vil si at selskapene legger frem tall for tredje kvartal i løpet av oktober og november. Analytikere venter en oljedrevet resultatfest.

Storbritannias nye statsminister Liz Truss ønsker å låne mye penger for å finansiere en vekstpakke og frys i folks energiregninger. I etterkant har rentene på statens lån økt, og Bank of England har grepet inn i rentemarkedet.

Kaos i Storbritannia

Har du fått med deg kaoset i det britiske finansmarkedet? Storbritannias ferske statsminister Liz Truss ønsker å låne mye penger for å finansiere en vekstpakke og frys i folks energiregninger.

Det har gitt en kraftig økning i statens lånerenter som presset regjeringen til å trekke deler av det opprinnelige budsjettforslaget.

Nå ventes det et rentehopp på 1,25 prosentpoeng i november, opp fra dagens nivå på 2,25 prosent, ifølge DNB Markets.

– Det ville være negativt for regjeringen hvis det blir en så kraftig renteheving som det ligger an til nå, sier DNB Markets-økonomen Knut Magnussen.

Fredag annonserte finansministeren at han går av, og det har vært spekulert i om også statsministerens må forlate posten.

Situasjonen er kritisk for svært mange av landets innbyggere, etter en ekstrem økning i gass- og strømpriser, rentehopp og generell prisvekst.

Godt og blandet

Helgetips

Det kommer som alltid mye godt lesestoff fra E24 i helgen. Min kollega Ragnhild tar deg med til Skottland, der mange lever i fattigdom etter den ekstreme oppgangen i energiprisene.

Vi byr også på en reportasje fra vippestaten Nevada i USA før mellomvalget. Inflasjonen biter hardt også der, og Demokratene står i fare for å tape viktige seter i Senatet og Representantenes hus.

Ukens navn på E24 er den erfarne investoren Peter Hermanrud.

Lærke Nielsen (32) flytter ut som følge av strøm- og gassprisene i Skottland.

Ellers håper jeg du klarer å koble av i helgen. Mange sliter med å sjonglere balansen mellom jobb og fritid, noe den absurde serien Severance virkelig tar til ytterpunktet.

Det er en morsom og tankevekkende serie med flere kjente skuespillere, som jeg virkelig anbefaler. Den fikk også god kritikk i Aftenposten.

Håper du får en fin høsthelg!

Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no