Holdt renten i ro - Dette er Norges Banks dilemma
Kombinasjonen stigende kronekurs og stigende boligsprisvekst har blitt et enda større dilemma for Norges Bank enn det var, mener sjeføkonom.
Som forventet lot Norges Bank renten bli stående på 0,50 prosent på torsdagens rentemøte.
– Dette var veldig ventet, og det spennende var hvilken ordlyd de ville bruke for å forklare valget. Mange hadde nok tenkt at de ville indikere at kronen begynner å bli litt sterk, men vi mener de kom ut veldig nøytrale i dag, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen.
Nordeas analytikere tror dette kommer til å bety at Norges Bank kommer til å forholde seg ganske i ro fremover.
Sentralbanksjefens dilemma
Nordea-sjeføkonom Olsen påpeker at sentralbanksjef Øystein Olsen har ett klart dilemma, og dette er nettopp den stigende kronekursen på den ene siden – og stigende boligprisvekst på den andre.
– Dette dilemmaet var ikke så stort da arbeidsledigheten fortsatt var stigende. Nå som bunnen ser ut til å være nådd, blir det vanskeligere, sier Olsen, og legger til:
– Jeg tror imidlertid Norges Bank tenker at jo bedre det går i norsk økonomi – og jo høyere oljeprisen er – jo høyere kronekurs tåler vi også.
Sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum, mener også at boligprisveksten er en utfordring for Norges Bank.
– Det er tydelig at dette er en hodepine for sentralbanken, og de bruker mye plass på boligmarkedet. Som de viser til er det bra fart i boligbyggingen noe som medfører høyere aktivitet, flere jobber, lavere ledighet og kanskje også større press på norsk økonomi, sier Dørum.
«Ikke-begivenhet»
Han tror imidlertid sentralbanken vil avvente blant annet en eventuell innstramming av boliglånsreglene slik Finanstilsynet har anbefalt.
–Det er usikkert hvor mye slike tiltak vil kunne bidra med, men i en lavrenteverden er det bedre for Norges Bank at målrettede tiltak adresserer den sterke boligprisveksten, enn at de må heve rente, sier Dørum.
Han omtalte for øvrig torsdagens rentemøte som en «ikke-begivenhet» i sin morgenrapport.
– Jeg skjønner ikke hvorfor de vil seg selv så vondt at de har disse møtene så tett. I slike situasjoner hadde de greid seg med beredskap. Det er i praksis null sannsynlighet for at det gjør noe. Det må større forstyrrelser til for å få Norges Bank til å avvike fra rentebanen nå, og det har vi ikke sett, sier Dørum.
– Lite ny informasjon siden sist
Heller ikke sjeføkonom Kari Due-Andresen og de øvrige analytikerne i Handelsbanken hadde forventet noen endring på dagens rentemøte.
– Det har også kommet veldig lite ny informasjon siden sist rentemøte. Men den informasjonen som har kommet, har ligget litt på den svake siden i forhold til hva som ble sagt på rentemøtet i september, sier Due-Andresen.
Ifølge sjeføkonomen indikerer Norges Bank at det er mye i dagens situasjon som kan endre seg – slik som for eksempel oljeprisen – frem mot det neste rentemøtet i desember.
– Dersom inflasjonen holder seg svakere, og kronekursen holder seg høyere, kan det imidlertid bety at de vil skyve på en renteøkning. Og sannsynligheten for det kan komme et kutt kan øke litt, tror Due-Andresen.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank har ingen tro på renteendring med det første.
– Beslutningen er veldig som ventet, men vi får bekreftet at Norges Bank mener den styrkede kronen sannsynligvis skyldes sterkere oljepris. Gitt at bildet holder seg, forventer vi veldig små endringen også i desember, sier Jullum.