Arbeidsgruppe skal gi finansminister Siv Jensen råd

Usikkerhet om oljepris og flyktningkrise gjør budsjettarbeidet ekstra krevende for finansminister Siv Jensen (Frp). Nå får hun tverrpolitisk hjelp.

DISKUTERTE STATSBUDSJETT: Statsminister Erna Solberg ankommer Nydalen i Oslo til samtaler med regjeringspartiene, Krf og Venstre tirsdag. Budsjettet for 2017 og situasjonen i arbeidsmarkedet er blant temaene de har diskutert.
Publisert: Publisert:

De fire samarbeidspartiene besluttet tirsdag å sette ned en egen arbeidsgruppe som skal finne fram til tiltak for økonomisk omstilling og nye arbeidsplasser i Norge. Gruppen er sammensatt av partienes nestledere, og arbeidet skal etter planen pågå i flere år.

– Men jeg tar gjerne imot råd også når det gjelder statsbudsjettet for 2017, sier Jensen til NTB. Hun sier gruppa ikke minst skal drøfte hvordan regjeringen kan legge forholdene bedre til rette for gründere og nyetableringer.

Les også

Sjeføkonom tror vi kan få nullrente før september

To ukjente

Jensen sier usikkerheten er større enn på lenge i budsjettarbeidet. Årsaken er den uvisse utviklingen i oljeprisen og de usikre anslagene for hvor mange flyktninger og migranter som ventes til Norge.

– Fram mot august kan vi vite mer om hvordan vi tror utviklingen blir. Den kan bli bedre, og den kan vi verre. Det vi vet, er at tilstrømmingen til Norge nå er veldig lav, men utviklingen i Hellas og Tyrkia er urovekkende, sier hun.

De fire borgerlige partilederne innledet tirsdagen med asylsamtaler med forlikspartnerne Sp og Ap på Statsministerens kontor. Etter lunsj var stigende arbeidsledighet og budsjettet for 2017 hovedtema for det halvårlige evalueringsmøtet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene i Nydalen.

Les også

Siv Jensen: – Lavere skatt gir økt kjøpekraft

Krav

Med seg til Nydalen hadde Venstre-leder Trine Skei Grande med tolv forslag til hvordan det grønne skiftet kan realiseres, mens KrF-leder Knut Arild Hareide ikke minst var opptatt av å forhindre nye kutt i bevilgningene til internasjonal bistand.

– Det er ganske spesielt at Norge selv er blant landene som mottar mest bistand fra Norge, sier Hareide til NTB.

Han har sans for kravet fra Redd Barna, som ber regjeringen maksimalt sette av 10 prosent av bistandsbudsjettet til flyktningtiltak i Norge.

– Jeg synes det er kloke ord, sier Hareide, som også vil kreve at regjeringen setter av midler til flere lærere i skolen og sørger for å følge opp den vedtatte opptrappingsplanen som skal forhindre vold mot barn.

Les også

I denne kommunen har arbeidsledigheten økt 300 prosent

Ser lysning

Neste uke møtes regjeringen til budsjettkonferanse. Samtalene i Nydalen vil danne noe av bakteppet. Innspillene fra KrF og Venstre blir lyttet til, bekrefter Solberg.

– Det grønne skiftet og arbeidsplasser er prioritet nummer én, sier statsministeren. Hun mener å se en lysning i norsk økonomi, selv om hun fortsatt bruker ordet «krise» om situasjonen på Sør- og Vestlandet.

– Vi har fått mange gode nyheter i februar måned. Det er mange store industriprosjekter på gang, ledigheten faller i flere fylker, og totalt sett var det vekst i sysselsettingen i februar, sier Solberg.

Hun vil ikke gå med på at regjeringen undervurderer situasjonen i norsk økonomi, slik Ap og LO har anklaget Høyre og Frp for.

– Jeg undervurderer ikke krisen på Sør- og Vestlandet. Jeg kjenner den delen av landet veldig godt, og jeg kjenner mennesker som har mistet jobben, sier hun.

Les også

Sjeføkonom tror vi kan få nullrente før september

Les også

Olsen mener oljepengene ikke er nok til å redde økonomien

Les også

I denne kommunen har arbeidsledigheten økt 300 prosent

Publisert: