Renterådet uenig om norsk økonomi: – Hvis jeg har rett, blir det ingen renteheving

Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på torsdag, men følge planen om en renteheving i mars, mener flertallet i E24s Renteråd. Sjeføkonom Jan L. Andreassen frykter derimot bolignedtur, og tror ikke det blir flere rentehevinger.

RENTERÅDET: Fra venstre senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets og Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Det er ikke bare utendørs at temperaturen har krøpet nedover. Også i flere av verdens store økonomier har det blitt kjøligere når E24s rentepanel møtes før den neste beslutningen fra Norges Bank.

De fleste ekspertene har likevel tro på at 2019 skal bli et godt år for norsk økonomi fordi oljeinvesteringene vokser igjen.

Og sentralbanksjef Øystein Olsen vil holde seg til planen om å la renten ligge i ro ved møtet denne uken, for så å heve renten igjen ved møtet i mars, mener flertallet.

E24 følger beslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er av en annen oppfatning. Han mener boligmarkedet og husholdningenes forbruk er avgjørende for norsk økonomi og renteutvikling. Og sjeføkonomen er den i panelet som er mest urolig for utviklingen.

Pessimist

– Jeg er veldig usikker på hva husholdningene nå tåler, sier Andreassen.

– Vi har både boligprisnedgang, aksjefall, og et hopp i konsumprisindeksen som i hovedsak drives av strømpriser og matvarer, ikke at det går bedre i bedriftene. Det virker mer som en skatteøkning på husholdningene. Jeg klarer ikke se noe lystig 2019 for husholdningene, sier han.

Det siste tallslippet over landets boligpriser viste en svakere utvikling enn økonomene hadde ventet i november, noe som ble forklart med et stort utbud av boliger. Trenden er imidlertid en utflating av prisene.

– Man ser at husholdningene er litt mer pessimistiske, og boligmarkedet har vært litt svakere enn man har lagt til grunn. Innenlands er det jokeren fremover, hvordan forbruket responderer på renteøkning og boligmarkedet, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Les også

Rentefesten har gitt lavere bokostnader

Uenige

Andreassens syn er at det ikke blir noen flere rentehevinger. Det står i kontrast til hva Norges Bank selv har varslet, nemlig at styringsrenten gradvis skal opp til rundt to prosent ved utgangen av 2021 fra dagens rente på 0,75 prosent.

– Boligprisene er på vei ned, og i januar blir det enorme mengder boliger til salgs. Vi kommer til å ha fallende priser, og hvis jeg har rett i det, så blir det ingen renteheving i Norge, fremholder Eikas sjeføkonom.

Han møter motstand fra seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, som peker på den høye aktiviteten i boligmarkedet.

– Selv om tilbudssiden øker, og sikkert kommer til å øke fremover fordi vi får flere ferdigstillelser, er det høy kjøpsinteresse her, mener han.

– Og når vi ser at etterspørselen holder seg ganske godt oppe, og prisene har egentlig vært relativt stabile gjennom noen måneder, så klarer jeg ikke bli umiddelbart bekymret for boligmarkedet, sier han.

Les også

NHOs sjeføkonom om norsk økonomi: – Vi har snudd ting på hodet

– Endrer ikke Norges Banks planer

Fjære i DNB Markets tror utviklingen i boligmarkedet kan bli svakere uten at det rokker ved Norges Banks renteplan.

– Det er veldig høye boligpriser, det er veldig høy gjeldsgrad. Det er vanskelig å ikke se noe nedside i boligmarkedet. Men så lenge vi ikke får noen kjempesmell i boligmarkedet, er jeg enig i at det ikke endrer på Norges Banks planer på kort sikt, sier hun.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener en mer dempet utvikling i boligmarkedet nå er en ønsket politikk.

– Jeg ser ikke noe kraftig omslag i boligmarkedet med den bedringen som er i norsk økonomi. Det er en sunn utvikling, med mer balanse mellom tilbud og etterspørsel, og en ønsket politikk. Det kan gjerne falle litt uten at det er noen krise.

Les også

– Folk kan ha snakket ned retail-eiendom til interessante nivåer

Les også

Undersøkelse: Nedkjøling i Oslos arbeidsmarked

Les også

NHO spår sterkere eksportvekst neste år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Renterådet om børsuro, handelskrig og brexit: – Mye mer usikkerhet enn i september

  2. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

  3. E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank

  5. Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende