Frp: – Ikke overraskende at folk bestiller godteri på nett

Utenlandske nettbutikker for godteri rapporterer om rekordtall etter at den norske sukkeravgiften trådte i kraft i 2018. 

GODTEHANDEL: Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad har selv bestilt godteri på nett fra Sverige.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det er ikke overraskende at nettaktører for godteri gjør det bedre enn tidligere, og det var ikke vårt forslag å endre på sukkeravgiften, sier Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad.

Han innrømmer at sukkeravgiften var en kamel de måtte svelge i forhandlinger med Krf og Venstre som fikk gjennom avgiften.

Les også: Slik unngår nordmenn sukkeravgiften

Sukkeravgiften skal dra inn 1,86 milliarder i statskassen, men nå kan det altså se ut som millioner av kroner i tapt inntekt forsvinner til utenlandske godtebutikker i stedet.

Både svenske og tyske nettbutikker melder om en kraftig tilvekst av norske kunder, og Maxgodis.se sier januar, månenden sukkeravgiften trådte i kraft, har vært en salgsmåned over all forventning.

Bestiller selv fra Sverige

– Jeg må innrømme at jeg selv har bestilt godteri fra Sverige. Det fungerte bra og var billig, men jeg tror nok ikke folk flest ønsker å vente flere dager på at godteposen kommer på døren, sier Frps Njåstad.

Han tror nordmenn går på butikken når de selv ønsker det, og at netthandel for godteri ikke er en reell trussel.

– Kommer du til å bestille mer godteri fra Sverige?

– Nei, jeg har bestilt så jeg har nok frem til sommeren, sier Njåstad.

Les også

Thon gjør «harryhandel»-fremstøt

Vil ikke endre avgiften

Til tross for at Njåstad ikke støtter avgiften, vil han heller ikke gjøre noe for å endre hverken den eller momsfritaket.

KRITISK: Direktør for dagligvare i Virke Ingvill Størksen mener momsfritaket må fjernes umiddelbart - både for norske forbrukeres helse og for norsk næringsliv.

Foto: Virke

– Det er ikke aktuelt for oss i dag å jobbe for en endring av momsgrensen eller sukkeravgiften, men vi kommer til å følge situasjonen nøye, og gjøre det vi kan for å beskytte norske arbeidsplasser.

Virkes dagligvaredirektør Ingvill Størksen blir overrasket da E24 forteller om den store omsetningen i utenlandske godteributikker på nett etter at sukkeravgiften kom på plass.

– Denne fremveksten og omsetningsøkningen fra utenlandske godteributikker på nett viser jo helt klart at momsfritaket må fjernes, sier hun og fortsetter:

– Norsk næringsliv har jobbet hardt for å utvikle sunnere produkter, og da blir det veldig feil å gi utenlandske aktører en stor konkurransefordel.

Hun kunne ønsker det fantes mer informasjon om den økende trenden.

– Det er et problem at alle varene som er under 350 kroner ikke blir rapportert inn. Det gjør at vi ikke får tall på hvor mye sukker norske forbrukere får i seg, eller hvor stort dette markedet er, sier Størksen.

KrF vil fjerne momsfritak

Det var Kristelig folkeparti (KrF) som i sitt alternative statsbudsjett forelso at sukkeravgiften skulle oppjusteres. KrF-nestleder Olaug Bollestad, som er leder i helsekomiteen på Stortinget, sier til E24 at de er klare over hvordan utenlandske netthandelere kan utnytte kombinasjonen av sukkeravgift og momsfritak.

– Det vil vi til livs ved å fjerne regelen om avgiftsfri innførsel av varer fra utlandet med verdi under 350 kroner. Vi foreslo dette i budsjettforhandlingene i høst, men Høyre, Frp og Venstre sa nei. Vårt forslag vil gi like konkurransevilkår og en styrking av norske arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og ikke minst i varehandelen.

– Forutså dere slike konsekvenser av sukkeravgiften da den ble innført?

– Ja, vi brukte dette og andre eksempler på svært uheldige konsekvenser av 350-kroners-regelen. Likevel sa de tre andre partiene nei i forhandlingene.

E24 har vært i kontakt med finanspolitisk talsmann og nestleder i Venstre Abid Raja som ikke ønsker å kommentere saken.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Netthandel
 2. Grensehandel
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Venstre (V)
 6. Høyre (H)

Flere artikler

 1. – Håper salget stuper

 2. Slik unngår nordmenn sukkerskatten – med regjeringens momskutt

 3. Søt avgift skaper bitterhet i Frp

 4. Svensk godteriaktør: Reversert sukkeravgift påvirker oss ikke

 5. Frps landsmøte ber stortingsgruppen vurdere å skrote sukkeravgiften