Aktiviteten avtar i industrien: – Nedtur på alle fronter

Bred nedgang i fersk temperaturmåling av norsk industri.

NYE KLYNK FRA INDUSTRIEN: Oljebremsen setter kraftige spor i utviklingen i industrien. Bildet viser sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Publisert:

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) viser at aktiviteten i norsk industri fortsetter å falle, ifølge en pressemelding fra Norsk forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima).

Indeksen stiger marginalt til 45,8 i juli, opp fra 44,2 måneden før.

Dette er på ingen måte et hurra-tall for norsk industri: Et tall over 50 indikerer at den økonomiske aktiviteten øker, mens et tall under 50 indikerer at aktiviteten avtar.

Bakteppet er en kraftig oljebrems, i form av oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer (se faktaboks).

– Det ser ut til at nedturen vi så i andre kvartal vil fortsette i tredje kvartal. Ved forrige PMI sa jeg at vi står midt i stormen og det gjør vi fortsatt, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.

Svein-Egil Hoberg i NIMA, Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk

– Nedtur på alle fronter

– Norske innkjøpere gir klart uttrykk for at industrien opplever en nedtur på alle fronter, sier Svein-Egil Hoberg i Nima i en kommentar.

Det er fem delindekser som i sum utgjør innkjøpssjefsindeksen.

«Foruten lagerindeksen, peker samtlige delindekser ned under 50. Dermed fortsetter nedturen i norsk industri inn i tredje kvartal», heter det i pressemeldingen.

Bildet viser utviklingen i innkjøpssjefsindeksen de siste månedene.

Brems i sysselsetting

I juli, som i måneden før, er det sysselsettingsindeksen som er lavest.

– Produksjonsindeksen falt marginalt fra 45,5 i juni til 45,4 i juli, mens ordreindeksen steg fra 44,0 i juni til 46,0 i juli. Dermed peker indeksen mot et fortsatt fall i

ordreinngangen i juli, men i et noe lavere tempo enn i forrige måned, forteller Hoberg. Nima skriver i meldingen at ordreinngangen fra eksportmarkedet var noe bedre enn i juni, mens ordreinngangen for hjemmemarkedet fortsatte å falle.

Den norske PMI-indeksen er kjent for å svinge mye. Trenden er imidlertid soleklar: Indeksen falt til 44 i juni, mens den måneden før var på 46,5.

Ser lysglimt

Helt mørkt er det likevel ikke for den norske veksten, mener Jullum. Danske Bank ser for seg sterkere tall allerede i fjerde kvartal.

– Vi ser allerede nå at enkelte selskaper melder om økt ordreinngang, som viser at det fortsatt skjer investeringer i Norge. Dette er de grønne markeringene vi leter etter, og vi tror PMI-tallene vil begynne å bedre seg mot slutten av året, sier Jullum.

– Den største effekten har vært i oljeserviceindustrien, men vi ser at det stabiliserer seg. Samtidig fører den svake kronen til at vi ser bedring i eksportindustrien, fortsetter han.

Jullum legger til at veksten hos Norges handelspartnere slår positivt ut for Norge, og at den vil bli viktig fremover.

– Oljeprisfallet har gjort ting litt vanskelig her hjemme, men den lave oljeprisen er positiv for landene i EU og verdensøkonomien. I tillegg gir det en svak krone, som igjen er svært positivt for norske selskaper som jobber med eksport, sier sjeføkonomen.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

Les også

Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

Les også

Kutt i oljebransjen: – Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Publisert: