Dette skjer denne uken: – Her har vi blitt positivt overrasket gang på gang

Ferske tall på arbeidsledighet og salget i norske butikker kan gi mer sikkerhet for at det verste av oljenedturen er over.

GODE TALL: Den registrerte ledigheten har falt mye siden oljebremsen var på topp. Her fra Nav i Hagegata på Tøyen.

Foto: Frode Hansen VG
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Ida Bing
Publisert: Publisert:

Ekspertene tror at Norges oljenedtur er over og at det blir moderat oppgang i økonomien de neste årene.

Denne uken kommer det flere nøkkeltall som kan bekrefte dette bildet.

Både verdensøkonomien og norsk økonomi har vist tegn til bedring i det siste.

De store sentralbankene er i ferd med å «ta bort punsjbollen», men verdens børser stiger til stadig nye rekorder.

Oslo Børs avsluttet forrige uke på det høyeste nivået noensinne, 773,22 poeng.

Så langt trekker markedene på skuldrene av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump truer hverandre med ild og bomber, og gir hverandre krasse karakteristikker.

Amerikanske bombefly fløy i helgen nær kysten av Nord-Korea, for å vise styrke etter at nordkoreanerne har skutt opp flere missiler og prøvesprengt en hydrogenbombe.

Med søndagens tyske valg unnagjort vil investorer og økonomer denne uken kunne konsentrere seg om ferske lokale nøkkeltall, inkludert norske arbeidsledighets- og detaljhandelstall.

Les også

SSB: Arbeidsledigheten vil fortsette å falle

Venter lavere ledighet

Onsdag kommer arbeidsledighetstallene for juli fra Statistisk Sentralbyrå. DNB Markets venter ingen endring fra måneden før, da AKU-tallene viste en arbeidsledighet på 4,3 prosent. Ledigheten toppet seg på 5,0 prosent i juli i fjor, ifølge byrået.

Statistisk sentralbyrå venter at arbeidsledigheten skal fortsette ned de neste årene, og sier at bunnen trolig er nådd. Nå kan vi vente oss en moderat oppgang, sier SSB.

Fredag kommer Navs tall for registrert arbeidsledighet. DNB Markets venter at ledigheten har falt til 2,5 prosent i september, fra 2,7 prosent i august.

– Vi har hatt gode ledighetstall fra Norge generelt, og vi følger spesielt med på registrert ledighet, som er den beste indikatoren for arbeidsmarkedet. Her har vi blitt positivt overrasket gang på gang, sier makrostrateg i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, til E24.

Bernhardsen påpeker at ledigheten ble reflektert på rentemøtet i Norges Bank, som også har prognoser på lavere ledighet.

– Det interessante er om ledigheten fortsetter å falle slik den har gjort, med omlag 1.000 registrerte personer i måneden, legger Bernhardsen til.

Ledighetstallene blir derfor inntil videre den viktigste temperaturmåleren for norsk økonomi, mener analytikeren.

Grunnen til at Navs tall for arbeidsledigheten er lavere enn ledighetstallene fra Statistisk Sentralbyrå etter arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) er fordi sistnevnte også inkluderer folk som er på jakt etter arbeid uten å ha registrert seg hos Nav.

Les også

Selv i Hellas lysner det for eurosonen

Svakere oppgang i detaljhandelen

Shoppingtallene kommer fredag. DNB Markets venter en oppgang på bare 0,2 prosent i august målt mot måneden før.

I juli økte detaljhandelen mer enn ventet, med en oppgang på 0,4 prosent fra måneden før.

Joachim Bernhardsen, makrostrateg i Nordea Markets

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Ifølge analytikerne har det vært en positiv trend i omsetningen i detaljhandelen siden i fjor høst, noe som tyder på at veksten i Norge er på vei opp, og at det verste av oljenedturen er over.

– Når det gjelder detaljomsetningstallene, så hopper og spretter disse fra måned til måned. Men over flere måneder nå har de tatt seg opp, og er sterke. Igjen er dette en konsekvens av at det går bedre i økonomien, sier Bernhardsen.

Han viser til svake tall gjennom fjoråret, som i kombinasjon med en høy inflasjon svekket kjøpekraften.

Les også

Nordea friskmelder norsk økonomi, men: Spår rekordlav rente i to år til

– Nå ser vi at prisstigningen har avtatt, og det er positivt.

Nordea venter en liten korreksjon ned på et par tiendedeler, men analytikeren understreker at korreksjonen absolutt ikke skal tolkes som et tegn på svakhet.

– Trenden ser veldig god ut, og det forventer vi også at den fortsetter å gjøre, sier Bernhardsen.

FLERE TALL: Denne ukens nøkkeltall vil kunne styrke troen på at det verste av oljenedturen er over, tror analytikerne. Detaljhandel og arbeidsledighet er noe av det viktigste på kalenderen.

Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Boligmarkedet som indikator

Han peker imidlertid på at et kjøligere boligmarked fremover kan utgjøre den største risikoen for en demper i økonomien.

– Men hittil er det ikke tegn til at bolignedturen forplanter noen vesentlig grad i norsk økonomi. Skulle man se at boligprisfallet sprer om seg, kan det tenkes at man får se flere andrehåndseffekter, peker Bernhardsen på.

Les også

Øystein Olsen om boligbremsen: – Vi er litt mindre bekymret

Effektene kan vise til at folk generelt blir mer forsiktige, med et svakere forbruk og en nedgang også i boligbyggingen, som har vært en viktig motor i norsk økonomi i tiden hvor det gikk dårlig med oljesektoren, forklarer analytikeren.

– Boligbyggingen har bidratt til å dempe fallet i oljesektoren på totalen, og er kanskje det mest nærliggende å se på. Men vi tror at dette forblir en Oslo-korreksjon, og venter ikke de store effektene – det ser vi heller ikke noe data på.

– Som et scenario som kan stoppe oppturen i økonomien, er det boligmarkedet som er lett å peke på, legger han til.

Sentralbanksjefene snakker

USAs sentralbanksjef Janet Yellen holder tale tirsdag, etter at hun i forrige uke kunngjorde at banken i oktober begynner å kvitte seg med 10 milliarder dollar i måneden i obligasjoner som ble kjøpt for å stimulere økonomien etter finanskrisen.

Les mer: Stimulerte økonomien for milliarder –nå vil Yellen selge unna

De som er interessert i pengepolitikk kan også få med seg hele to foredrag av den norske sentralbanksjefen denne uken.

Les også

SSB: – Konjunkturbunnen er nådd

Mandag snakker Øystein Olsen på et jubileumsseminar for Teknisk beregningsutvalg, som leverer tall som brukes i lønnsoppgjørene, og onsdag snakker han for regionalt nettverk i Kristiansand.

I et foredrag på NTNU i Trondheim fredag pekte Olsen blant annet på at oljeprisen ser ut til å ha funnet «et nytt leie» på rundt 50-60 dollar fatet. Han pekte også på at kronekursen har fulgt oljeprisen i det siste.

Tidligere har banker som SEB og DNB pekt på at kronen kan være varig svekket.

Les mer: Så sterk skal kronen være, ifølge SEB

Les også

Oppturen for bedrifter på Vestlandet fortsetter

Kommer med resultater

Det er fortsatt noen uker igjen til neste kvartalssesong, men noen etternølere holder fortsatt på med andre kvartal.

Gruvemyggen Avocet Mining kommer med halvårstall fredag. Selskapet jobber for tiden med en redningsplan for datterselskapet SMB som driver en gullgruve i Burkina Faso.

Selskapet som har planer om en Morgan Kane-film, WR Entertainment, kommer med halvårsrapport lørdag. Sjek ut VGs reportasje og dokumentar om historien bak Morgane Kane her.

Les også

Norges Bank tror på nær nullvekst i boligprisene neste år

Les også

– Det er boligbremsen vi lurer på nå

Les også

Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Shoppet mer i juli

  2. – Vi er halvveis i korreksjonen

  3. Ledigheten faller i januar

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken