Siv Jensen: – Boliglånsforskriften blir stående

Finansminister Siv Jensen vil ikke gjøre endringer i boliglånsforskriften om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.

Finansminister Siv Jensen vil ikke gjøre endringer i boliglånforskriften om 40 prosent egenkapital på sekdundærbolig i Oslo.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
 • E24
Publisert:

Etter fire måneder med tilbakeslag i det norske boligmarkedet, begynner stadig flere aktører å legge press på myndighetene om at boliglånsforskriften som ble innført i januar må justeres eller fjernes, skriver Aftenposten.

Frykten er at forskriften, som blant annet sier at ingen skal kunne låne mer enn fem ganger inntekten, skal bidra til et akselererende fall i boligmarkedet. Det ble også lagt inn krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.

Forskriften er midlertidig, og skal etter planen vare til juni 2018. Nå tar sjefen i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til orde for å vurdere å endre forskriften før.

– Får vi et sterkt boligprisfall, får det ringvirkninger på norsk økonomi for øvrig, sier Dreyer til Aftenposten.

Foreløpig er ikke det aktuelt å gjøre endringer, svarer finansminister Siv Jensen.

– Vi følger utviklingen i husholdningenes gjeld og boligprisene nøye, og det er ikke aktuelt å gjøre endringer i forskriften nå, skriver Siv Jensen i en e-post til avisen.

Les også

Nordea friskmelder norsk økonomi, men: Spår rekordlav rente i to år til

Boligprisfall i Oslo

Tirsdag kom fasiten på at boligprisene i Oslo falt for første gang i august siden Eiendom Norge startet målingen i 2003. Boligprisene i Oslo falt med 0,3 prosent i august.

Etter omslaget de siste månedene, der prisveksten har blitt avløst av fall i hovedstaden, var det knyttet spenning til utviklingen i det som vanligvis er en sterk måned for boligprisene.

– Dette er ikke noe krakk, vi kommer fremdeles til å ha et ålreit boligmarked i Norge fremover, men høsten kommer til å være preget av negativ vekst, spesielt i Oslo, sier analytiker i Nordea Joachim Bernhardsen til E24.

Les også

Oslos «boligsmitte» forbløffer: – Det sprer seg

– Skal videre ned

For hele landet ble det registrert en svak boligprisoppgang på 1,2 nominelt. Prisøkningen er uvanlig lav for det som pleier å være årets nest heteste boligmåned, og den underliggende prisutviklingen forblir negativ. Det sesongkorrigerte boligprisfallet var på 0,4 prosent.

En stor andel oppføring av nye boliger i Oslo er også en medvirkende faktor på det fortsatte prisfallet i hovedstaden sier analytikerne.

– Oslo-markedet er ikke ferdig med priskorreksjonen enda, og skal trolig falle 5–10 prosent fra dagens nivå, skriver Bernhardsen i Nordea.

Les også

Solberg vil fortsette i samme skattespor

Les også

DNB-prognose: Billigere å leie enn eie i Oslo

Les også

Spår rentehopp først om to år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Privatøkonomi
 3. Boligmarkedet
 4. Eiendom
 5. Eiendom Norge
 6. Økonomi
 7. Oslo

Flere artikler

 1. Historisk boligfall i Oslo i august

 2. Meglertopper krever full Siv-retrett

 3. Ber Finanstilsynet vurdere boliggrep

 4. Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

 5. – Spekulantene er borte