Etterlyser virustiltak: – Regjeringen er litt på hæla

Oljeprisen kollapser, kronekursen raser til nye bunnrekorder og stadig flere bedrifter varsler permitteringer. – Regjeringen burde ha kommet med konkrete tiltak for lenge siden, sier sjeføkonomen i Danske Bank.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener regjeringen ikke lenger kan sitte å vente på at norsk økonomi blir rammet.

Danske Bank
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank etterlyser konkrete tiltak fra Finansdepartementet for å dempe effektene på norsk økonomi.

– Regjeringen burde vært på banen med målrettede tiltak for lenge siden. De er litt på hæla nå, sier han til E24.

Han trekker fram tiltak for å bedre permitteringssituasjonen både for bedrifter og ansatte, slik at ringvirkningene av etterspørselssjokket blir mindre.

– Norges Bank og Finansdepartementet burde også ha en plan for hvordan de kan tilføre kortsiktige lån til de bedriftene som sliter, for det kommer til å bli nødvendig, sier Jullum.

– De burde også hatt klar en plan for situasjonen i luftfarten, tilføyer han.

Økonomen påpeker at mange bedrifter kan komme i likviditetsskvis på grunn av kanselleringer, spesielt i hoteller, restauranter og flybransjen.

– Noen har cash til å overleve, men her må regjeringen komme på banen med hjelp i form av lånefasiliteter, for kredittmarkedet i Europa er helt stengt.

Bør forberede oss på det verste

Coronaviruset har så langt krevd nesten fire tusen menneskeliv.

Reiseliv og råvareetterspørsel har vært spesielt rammet de siste ukene, og det er ventet at viruset demper den globale veksten betydelig i år.

Etter Opecs mislykkede forsøk på kuttavtale med Russland før helgen, har oljeprisen fullstendig kollapset. Dermed raser børsene over hele verden, og her hjemme har kronekursen aldri vært svakere.

Les på E24+

Derfor er det blåmandag på Børsen

Jullum mener situasjonen nå har forandret seg dramatisk, og han er ikke beroliget av at regjeringen har varslet en pressekonferanse tirsdag.

– Det høres ikke ut som de står klare med tiltak. Det er nå et mye bredere etterspørselssjokk, med mye større nedsiderisiko for norsk økonomi, så det er ingen grunn til å avvente situasjonen ytterligere, sier han.

Jullum understreker at regjeringen nå bør forberede seg på det verste og ikke vente på at det slår inn over den norske økonomien.

– Det skulle allerede vært gitt klarsignal for tiltak, sier han.

Les på E24+

Slik kan regjeringen få norske corona-bedrifter over kneiken

Finansminister Jan Tore Sanner (H).

Håkon Mosvold Larsen

Må se om oljeprisen blir liggende

– I dag har vi sett et markert fall i oljeprisen og på Oslo Børs. Vi har opplevd slike fall før og har erfaring for hvordan vi bør håndtere det. I første omgang må vi se om oljeprisen blir liggende på et lavere nivå, eller om den tar seg opp igjen, skriver finansminister Jan Tore Sanner (H) i en e-post til E24, som svar på kritikken.

Tirsdag vil han holde en pressekonferanse sammen med statsministeren, om regjeringens foreløpige vurdering av de økonomiske konsekvensene av coronaviruset.

– Vi jobber på høygir og har tett kontakt med næringslivet og bankene. Vi følger særlig med på reiselivsnæringen, industrien og andre næringer som er særlig utsatt, skriver Sanner.

– Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilke tempo disse eventuelt skal innfases.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Danske Bank
 3. Jan Tore Sanner
 4. Finansdepartementet
 5. Frank Jullum
 6. Coronaviruset
 7. Oljeprisen

Flere artikler

 1. – Vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet

 2. Økonomer om Ernas krisepakke: – Det både kommer og trengs mer

 3. Sjeføkonom om regjeringens corona-tiltak: – Viktig å få på plass

 4. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

 5. DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen