Slutt for «tantene»

Sveits’ tid som skatteparadis for nordmenn er over. Nå har skattemyndighetene tilgang inn i de dypeste sveitsiske bankhvelv.

BOBBY YIP
  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
Publisert:,

–Dette er et betydelig gjennombrudd i kampen mot skatteparadisene, sier finansminister Kristin Halvorsen til Aftenposten.

Det er bare dager siden Norge, som ett av de første landene i verden, ble enig med Sveits og Luxembourg om at det ikke skal være mulig lenger for nordmenn å gjemme unna penger der. De to landene er kjent for hemmelighetskremmeri og banksekretesse.

–Vi regner med at Sveits og Luxembourg er blant de mest brukte landene til å gjemme bort penger for nordmenn, sier Halvorsen.

Tantene i Sveits
Oslos tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) er den mest kjente nordmann som har skjult deler av sin formue i Sveits, kontoene gikk under kallenavnet "tantene i Sveits". Da det ble oppdaget måtte han gå av som ordfører, etter store medieoppslag. Hans datter, Cecilie Ditlev-Simonsen, gikk av som kommunikasjonsdirektør i Hydro av samme grunn.
Selv om saken med Ditlev-Simonsen-familien førte til en strøm av bekymrede nordmenn som ville oppnå strafferabatt ved å være tidlig ute med å bekjenne sine skattesynder, tror finansminister Halvorsen at det fortsatt er mange som har "tanter i Sveits".
–Ja, det er nok mange som kan komme til å sette morgenkaffen i vrangstrupen, når de leser om dette i Aftenposten, sier hun.

Store ekstrainntekter
Etter det Aftenposten har grunn til å tro, dreier det seg om flere hundre personer.
Finansministeren vil ikke komme med noen anslag på hvor store formuer nordmenn har lurt unna beskatning i Sveits og Luxembourg, men at det dreier seg om mange millioner kroner, det er helt sikkert.
Det skattemyndighetene i Norge, Sveits og Luxembourg har blitt enige om, er at de to landene forplikter seg til å gi opplysninger om nordmenns innskudd i sveitsiske og luxembourgske banker og finansinstitusjoner.
–Nordmenn kan etter hvert bare glemme at penger på bok i disse bankene skal være skjult for norske skattemyndigheter. Det er selvsagt skattemessig helt greit å ha konto i disse landene, så lenge innskuddene blir oppgitt i selvangivelsen her hjemme, sier Halvorsen.
Danmark har også nylig fått i stand en tilsvarende skatteavtale med Sveits. Den danske skatteministeren regner med at avtalen vil sørge for 100 millioner danske kroner (120 mill. kr) ekstra i årlige skatteinntekter.

Les også:

Les flere nyheter på E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sporer opp skattesnytere

  2. 1,1 skjulte mrd. reiser hjem til skattefuten

  3. 400 har fått skatteamnesti

  4. Annonsørinnhold

  5. IT-tyv avslørte skjulte kontoer i Sveits

  6. Flere melder fra om skjulte skatter