Stoltenberg avviser å øke skatten

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier kontant nei til å øke det samlede skattenivået i statsbudsjettet for neste år.

Publisert:

– Det som står i Soria Moria-erklæringen om skatt og transport står ved lag, sier Stoltenberg til NTB.

Den trange budsjettsituasjonen har ført til spekulasjoner om at regjeringen kan komme til å bryte løftet i Soria Moria II, der det heter at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal videreføres som i dag. Løftet om å gjennomføre tiltakene i Nasjonal transportplan og sørge for et "taktskifte i samferdselspolitikken", er det også sådd tvil om.

– Det er ingen grunn til å spekulere på dette nå. Budsjettet for neste år har vi ikke engang begynt å jobbe med. Det som står i Soria Moria står ved lag, gjentar Stoltenberg.

Allerede i 2005 gikk regjeringen til valg på at det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke skulle økes ut over 2004-nivå. Løftet ble gjentatt foran valget i fjor, og deretter nedfelt i den nye regjeringserklæringen.

Men når regjeringspartiene førstkommende søndag innleder forhandlingene om neste års statsbudsjett, vil SV presse på for å øke skattene. Ifølge Dagens Næringsliv mener kilder i partiet at dette vil være å foretrekke framfor kutt i velferdsordninger og dårligere kommuneøkonomi. Det ville være politisk utålelig om slike kutt skulle følge av finanskrisen og rederienes skatteseier på 13 milliarder kroner, anfører SV-kildene avisen har snakket med.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har gjentatte ganger slått fast at det i kommende budsjetter er nødvendig å innskrenke bruken av offentlige midler for å oppfylle 4-prosentregelen for oljepengebruk.

Les også: SV vil ha høyere skatt

Flere nyheter på E24.

Publisert: