SAS TRENGER 5 MILLIARDER KRONER: Opposisjonen kritiske til SAS-hjelp

Hele den borgerlige fløyen stiller seg kritiske til at regjeringen skyter inn mer penger i SAS.

POLITIKER: Knut Arild Hareide mener staten burde har satt opp en lignende side som VG Nett.
  • NTB
Publisert:

Høyre er meget skeptisk til ytterligere bevilgninger til SAS. Partiet vil imidlertid høre næringsministerens vurderinger før det tar endelig standpunkt.

Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, sier at statsrådens krav om kostnadsreduksjoner og refinansiering av lån som forfaller i år, burde vært stilt i fjor da Stortinget bevilget 720 millioner kroner til SAS.

– I fjor skrev Næringsdepartementet til Stortinget at bevilgningen ville være med å sikre god drift og avkastning til aksjonærene. Det har ikke skjedd, konstaterer Flåtten overfor NTB.

SAS har tirsdag meddelt at det trenger 5 milliarder svenske kroner i en ny emisjon. De skandinaviske regjeringene har allerede sagt ja til å stille opp med sine forholdsmessige andeler i emisjonen.

Les også: SAS kutter nye 2 milliarder

- Ikke mindre skeptiske nå

– Vi var skeptiske til kapitaltilførselen på 720 millioner kroner i fjor, og vi er ikke mindre skeptiske nå, fortsetter han.

Før Høyre tar standpunkt vil partiet høre næringsminister Trond Giskes (Ap) vurderinger om mulighetene for å få et selskap med sunn økonomi og som kan sikre et godt flytilbud i Norge.

Høyre forslo i fjor vår at det skulle gis en salgsfullmakt slik at SAS kunne selges dersom omstendighetene ble gunstige.

- Kan ikke be om penger hvert år

Venstre støtter ikke forslaget fra regjeringen om å bruke 575 millioner kroner til en ny emisjon i SAS.

– Vi kan ikke ha en situasjon der SAS hvert år kommer til eierne for å be om emisjon for å sikre videre drift, sier partiets finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden.

Hun ber regjeringen snarest mulig ta initiativ overfor regjeringene i Sverige og Danmark med sikte på at SAS kan inngå fusjon eller strategiske allianser med andre selskap slik at staten kan redusere sin eierandel og på sikt selge seg ut av selskapet.

Venstre støttet den forrige emisjonen da staten gikk inn med 720 millioner kroner for å sikre statens aksjeverdi på kort sikt. I dag mener partiet at selskapets problemer vil være av mer eller mindre varig karakter.

- Ikke akseptabelt

Kristelig Folkeparti vil vurdere forslaget om en ytterligere emisjon til SAS nøye og kritisk.

– Det er overhodet ikke akseptabelt at det nesten er blitt en årlig foreteelse at Stortinget gir egenkapitalstøtte til SAS, sier Knut Arild Hareide til NTB.

Han sier at KrF kommer til å se nøye på det regjeringen legger fram.

– Får vi forsikringer om at planene er troverdige for å få SAS på rett kjøl, kommer vil til å vurdere nøye om vi skal si ja til forslaget, sier Hareide.

Også Frp har sagt at regjeringen ikke burde skyte inn mer penger i SAS.

Les også: Frp vil ikke bidra med mer til SAS

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Opposisjonen ser mangler tiltakspakken

  2. Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld

  3. KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen

  4. KrF og Venstre krever mer for å løse budsjettfloke

  5. Venstre og KrF går for budsjettløsning