RENTEMØTET: Ingen banker lover rentekutt

Selv om sentralbanksjef Svein Gjedrem smeller til med tidenes rentekutt på onsdag, må rentene i pengemarkedet følge etter for at boligkundene skal få lavere rente.

DnB NOR-sjef Rune Bjerke ligger godt an på rangeringslisten over storbankenes boliglånsrenter. Han tror temperaturen i rentemarkedet kommer til å avta, og spår mindre rentesvingninger og færre renteendringer fremover.
Publisert:

Les også:

Nytt fall i renten

Førjulssalg gir rentejubel

Flere banker har kuttet renten de siste dagene, etter et dramatisk fall i pengemarkedsrenten. Nordea derimot, står i spissen for storbankene som ikke har kuttet, og bankens talsmann vil ikke garantere rentekutt neste uke heller.

- Nei, vi har is i magen. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til sentralbankens rentekutt, så vi vil vente til vi har fått sett hvor stort det blir, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

- Men det er ventet rekordstort kutt i styringsrenten, og pengemarkedsrenten har rast. Er det et alternativ for dere ikke å kutte da?

- Vi er av den oppfatning at boliglånsrenten skal ned. Nå handler det om hvor mye.

Nordea mener det er vanskelig å si hvor stort rentekutt som er priset inn i markedet, og kommer dårlig ut på Aftenpostens rangering over boliglånsrenten til de største bankene.

- Det er riktig, men dette er et øyeblikksbilde som ganske sikkert vil utjevne seg raskt. Det er ikke lett å være kunde nå, det er vanskelig å forholde seg til alle kuttene og endringene. Jeg har stor sympati med og forståelse for kundene.

Ingen løfter

Ingen av storbankene Aftenposten har snakket med, tør love å sette ned boliglånsrenten neste uke, og det uansett hva sentralbanksjef Svein Gjedrem gjør på rentemøtet onsdag. Det er ventet at Norges Bank skal slå til med rekordkutt på mellom 1 og 2 prosentpoeng.

Men Gjedrem er kjent for å ikke være den mest vågale typen. Han fikk sterk kritikk fra både politikere, næringslivsorganisasjoner og flere økonomer for at han ikke fremskyndet rentemøtet etter at flere sentralbanker økset ned på sine styringsrenter den 5. desember. Andre forsvarer Gjedrem. Svenskene kuttet hele 1,75 prosentpoeng, Bank of England 1 prosentpoeng, mens den europeiske og den danske sentralbanken også tok hardt i med kutt på 0,75 prosentpoeng. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt Gjedrems rentekutt, og landets største banker har valgt forskjellig strategi i forkant av rentemøtet.

Først og sist

Nordeas erkekonkurrent, DnB NOR, som tidligere i høst fikk massiv kritikk for å være sent ute med å kutte sin boliglånsrente, har denne gang vært kjappest ute, og satt ned hele 1 prosentpoeng på sentralbankenes store kuttdag forrige uke.

En pengemarkedsrente som kjører berg-og-dal-bane har ført til at det er rekordstore forskjeller i bankenes renter, men toppsjefen for landets største bank, Rune Bjerke, tror forskjellene snart vil bli mindre.

- Vi har opplevd store svingninger i pengemarkedsrentene, og vi venter at det gradvis vil stabilisere seg.

- Da blir det vel også enklere for bankene å sette renten?

- Jeg vil heller si at det blir enklere for forbrukerne å sammenligne. Det blir mindre hyppige endringer, og de kommer ikke til helt forskjellige tider.

Uavhengig av Gjedrem

Bjerke danser ikke etter Gjedrems pipe.

- Vi vurderer alltid vår rentesetting ut fra pengemarkedet, og hvordan det utvikler seg. Derfor blir det ikke viktigst hva Gjedrem gjør på onsdag, men hva han sier om renteutsiktene fremover, sier Rune Bjerke.

Det er banker som Storebrand, Sparebanken Vest, Skandiabanken og Sparebank1 SR-Bank enige i: De sier at det ikke er Gjedrem, men pengemarkedsrenten som er viktigst for deres rentebeslutning. Ingen av disse bankene tør varsle rentekutt allerede neste uke.

Flere nyheter på E24

Publisert: