Advarer mot private helseforsikringer

Professor i sosialmedisin advarer mot et klassedelt helsevesen etter som stadig flere har privat helseforsikring som sikrer dem raskere behandling.

  • NTB
Publisert:

180.000 personer har privat helseforsikring i Norge i dag. Det er en seksdobling siden 2003 da under 25.000 hadde slik forsikring.

I all hovedsak er det forsikringsavtaler med bedrifter som står for veksten. Fortsetter økningen i samme tempo, vil over 1 million ha privat helseforsikring her i landet om seks år, skriver Dagbladet.

Rapporten "Klassedelt helsevesen?" – laget av tenketanken Manifest Analyse – dokumenterer den voldsomme veksten i private helseforsikringer.

Friskeste først

Professor i sosialmedisin Steinar Westin har skrevet forordet til rapporten. Han advarer mot konsekvensene av utviklingen:

– Vi har nærmest tatt det for gitt at det norske helsevesenet ikke medvirker til at "Jørgen hattemaker" får en tidligere død enn "Kong Salomo". Dette likhetsprinsippet er det bred politisk enighet om, men det kan nå være truet, sier Westin til Dagbladet.

Han legger til at det er lett å forstå at folk vil forsikre seg, men:

– Vi risikerer å få et samfunn hvor vi prioriterer de rikeste og de friskeste. Hvor det er lommeboka som bestemmer hva slags hjelp man får.

Fryktmarked

Westin mener forsikringsselskapene kynisk spekulerer i folks frykt for at de ikke får den hjelpen de har krav på.

Bransjen selv mener derimot at det er positivt hvis flere forsikrer seg.

– Det vil avlaste det offentlige, og vi får mer tid til akutte tilfeller og man får redusert ventetiden, sier hovedlege i Gjensidige forsikring Bengt-Lasse Lund.

Medisinsk direktør Vidar Arnulf i Vertikal helseassistanse mener at markedet for dem ikke hadde vært like stort uten folks økende mistro til helsevesenet.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Stortingsvalg

Flere artikler

  1. Klassedelt helsevesen?

  2. 330.000 nordmenn har helseforsikring: Kjøper seg forbi helsekøen

  3. Forskere: – Helseforsikring er penger ut av vinduet

  4. Kjøper seg fri fra helsekøen

  5. Kreftsyke i kø