Rekordhøyt boligsalg ventes å dempe prisveksten i mai

Eie Eiendomsmegling melder om rekordhøyt boligsalg i mai, men frykter at det kommende gjeldsregisteret vil ramme markedet hardt. Onsdag får vi prisstatistikken fra Eiendom Norge.

REKORDOMSETNING: Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling sier det er jevnt trøkk i boligmarkedet, men frykter at bankene skal stramme inn på boliglån. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • Camilla Knudsen
Publisert:,

– Det er jevnt trøkk over hele landet nå og vi har hatt rekordomsetning i mai, sier Hedda Ulvness, sjef for Eie Eiendomsmegling, til E24.

Selv om det er normalt med høysesong for boligsalg om våren, har den sene påsken i år ført til en større opphopning.

– Generelt sett er det høye volumer, og det tilsier relativt flate priser i mai, med marginale endringer, sier Ulvness.

Nejra Macic

Foto: Fredrik Bjerknes E24 Dine Penger

Hun tror at prisene totalt sett nå flater ut resten av året.

– I juli vil prisene falle som en sten, så vil de stige igjen i august, og så får vi en nedadgående trend utover høsten, sier hun videre.

Spår et lite prisfall i mai

Prognosesenteret tror det kan bli et lite prisfall i mai.

– Den sesongjusterte månedsendringen venter vi blir svakt negativ, sier sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic til E24.

I April steg boligprisene 0,8 prosent, men justert for sesongvariasjoner var det nullvekst.

Macic tror mai vil vise en fortsatt økning i antall boliger lagt ut for salg og venter at tolvmånedersveksten i boligprisene blir litt lavere enn i april, da den viste 2,2 prosent.

Onsdag presenterer Eiendom Norge boligprisstatistikken for mai.

– Det har vært stor aktivitet i boligmarkedet så langt i år og vi forventer fortsatt mange transaksjoner og mange nye boliger i markedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

Les på E24+ (for abonnenter)

Boliggrepet som kunne gitt Siv Jensen milliarder til å senke skattene

Kryr ikke av kjøpere

Mange boliger som ferdigstilles, lavere befolkningsvekst, boliglånsforskriften og økte renter har bidratt til å dempe optimismen i boligmarkedet.

– Det er ikke ville tilstander i boligmarkedet lenger. Markedet er mer balansert og folk har en sunn skepsis, sier Ulvness.

Norges Bank holdt renten uendret i mai, men varslet samtidig renteøkning på møtet 20. juni. Sterke norske nøkkeltall den siste tiden har også økt forventningene om ytterligere renteøkning etter sommeren.

– Våre meglere melder at de får solgt, men det kryr ikke av kjøpere der ute, så de må jobbe hardere enn før for hvert salg, sier Ulvness.

Gjeldsregisteret kan ramme boligmarkedet hardt

Fra 1. juli får Norge et gjeldsregister, som skal hindre uforsvarlige lån til nordmenn som allerede er nedtynget i forbruksgjeld.

Eiendomsmeglersjef Ulvness er i likhet med de fleste andre positive til et slikt register, men frykter at det kan ramme boligmarkedet hardt det neste halve året.

Les også

Nytt gjeldsregister kun uker unna: Høyre-politikere vedgår «stor mangel»

– Jeg er bekymret for at det kan føre til en kortsiktig innstramming i kreditten som vil ramme boligmarkedet umiddelbart, sier hun.

– Vi er selvfølgelig positive til opprettelsen av gjeldsregisteret, men det er avhengig av at bankene gjør fornuftige rutineendringer, ellers kan det gi negative konsekvenser for boligmarkedet, tilføyer hun.

Ulvness tror gjeldsregisteret kan ha mer effekt på kort sikt enn renteøkningene, som foreløpig har påvirket prisene lite.

Les også

Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

Handelsbanken venter stabile priser fremover

Handelsbanken venter at boligprisene holder seg stabile fremover, slik at den sesongjusterte månedlige endringen fortsetter å svinge rundt null prosent.

– Gitt det solide økonomiske bakteppet, med lav arbeidsledighet og økende lønninger, er vårt hovedscenario fortsatt solid etterspørsel etter boliger og ytterligere stabilisering av boligprisene i Oslo, skriver meglerhuset i en analyse.

På lengre sikt tror Handelsbanken Oslo-prisene vil øke, men mer moderat enn tidligere, på grunn av økt gjeldsnivå og høyere boliglånsrenter.

Les også

Kraftig oppjustering i oljeinvesteringene: Kan gi enda flere rentehevinger

Les også

Norges Bank-rapport: Flere venter rentehopp

Les også

Optimismen faller: – En ny æra i boligmarkedet

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eiendom Norge
 3. Eiendom
 4. Handelsbanken
 5. Norges Bank
 6. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Sjeføkonom om boligprisene: – Nordmenn er jaggu ikke lettskremte

 2. Usikkerhet før boligtall: – Boliglånsforskriften er jokeren

 3. Flere vil selge boligen før de kjøper ny: – Ligner veldig på det som skjedde under finanskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonomene splittet om hva onsdagens boligtall vil vise

 6. Slik kan coronaviruset smitte boligmarkedet