Frykter boligkrakk

...men økonomene tror fortsatt mest på hyggelige år for boligeierne.

TROR PÅ OPPGANG: Eksperter tror at boligprisene forsatte å øke i mai. Tirsdag kommer tallene.
  • E24
Publisert:

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset First Securities tror ikke på kollaps i boligmarkedet.

Men nervene brer seg blant han og hans økonomkolleger etter 14 år med prisoppgang, viser en rundspørring Dagens Næringsliv har foretatt.

Flere nyheter på E24

I sin prognose for neste års boligmarked, spår Andreassen en prisvekst på 8,5 prosent. Men i 2008 er det utflatning i hans regnestykker.

- Den som ser på kurvene for de norske boligprisene, må være blind for ikke å reflektere over om det eksisterer en boligboble i dag, sier han til avisen.

Godt i 2007, tregere i 08

Flere andre økonomer og boligeksperter som har snakket med avisen, legger også til grunn at 2007 blir et godt år, med en prisvekst rundt ti prosent.

Prognosene for 2008 er imidlertid langt mer moderate. Sjeføkonom Kyrre Aamdal og DnB NOR Markets tror på en prisvekst på 3,5 prosent i 2008.

- Høye nivåer på boligprisene og høy gjeldsgrad gjør det betimelig å spørre seg om vi kan vente et markert omslag i boligmarkedet, sier Aamdal til Dagens Næringsliv.

Bobler i Oslo

I slutten av oktober uttalte konsernsjef Lars G. Nordström i Nordea at han forventer en utflating av prisene i Sverige, Danmark og Norge.

Ingen låner ut så mye penger til nordiske boligeiere som Nordea, og Nordea-sjfen tror det finnes bobler i det norske boligmarkedet.

- Man kan ikke utelukke at bobler i boligmarkedet i Oslo, noen områder er nok overpriset, sa Nordström til E24.

Lite nybygg

E24 spaltist Bjørn Erik Øye mener boligprisene kan stige i Norge selv om de faller i resten av Europa. Han mener tilgangen til nye boliger fortsatt er lav.

- Vi har så vidt parkert oss på det relative gjennomsnittet for hele Europa. Samlet produksjon i Norge i 2006 ser ut til å ende opp på 33-34.000 nye boliger, som er 40 prosent lavere enn det etterspørselspresset tilsier akkurat nå.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Banksjef venter flatere boligpriser

  2. Eksperter tror boligprisene vil stige neste år

  3. Prisveksten var svakere enn ventet i mai

  4. Eksperter spår boligmarkedetvil lande mykt

  5. Tror prisveksten har nådd toppen for i år