- Innvandrere kan bremse lønnsveksten
Norge tar i mot flere arbeidsinnvandrere fra de nye EU-landene enn de andre nordiske landene til sammen. Det kan bremse lønnsveksten fremover.
Ingen nordiske land tar imot så mange arbeidsinnvandrere fra de nye EU-landene i Øst-Europa som Norge.
Og det er bra for norsk økonomi, mener Handelsbankens seniorøkonom Ylva Søvik.
For når presset på arbeidsmarkedet nå øker, kunne økonomien raskt havnet i ulage om det ikke var for arbeidskraften fra øst.
- Immigrasjon har til nå vist seg særlig viktig for landbruk-, bygg- og anlegg, samt hotell- og restaurantnæringen, skriver Søvik i en rapport som ble lagt frem i dag.
Ifølge tall fra UDI, ble det i fjor ble det utstedt 37 000 arbeidstillatelser fra de nye EU-landene. Det er mer enn i alle de andre nordiske landene til sammen.
Norge er favorittlandet
Og kanskje er det ikke så rart at EUs nye borgere velger seg EØS-landet Norge, langt nord og vest fra deres egne hjemland.
Her er både ledige stillinger og høye lønninger.
- Lønningene i Norge ligger 29 prosent over det de gjør hos våre handelspartnere. Gjennomsnittlige lønnskostnader i bygg og anlegg ligger på tilnærmet det dobbelte av hva de gjør i Sverige, og laveste norske tarifflønn er høyere enn den svenske gjennomsnittslønnen i samme bransje, skriver Søvik.
- Dermed blir Norge et spesielt lukrativt land å jobbe i, fortsetter hun.
Baller på seg
Og i konkurransen om den tilgjengelige europeiske arbeidskraften, kan Norge allerede ha skaffet seg et fortrinn. Søvik tror arbeidsinnvandringen kan virke selvforsterkende.
- Eksistensen av et betydelig polsk miljø i Norge kan for eksempel gjøre det mer attraktivt for andre polske familier å flytte hit, skriver hun.