AVLYTTINGSSAKEN: Klager TV 2 inn for PFU

Kjell Inge Røkke og Aker har fredag klaget TV 2 inn for pressens selvjustisorgan PFU etter at kanalen gjenga beskyldninger om at de drev ulovlig overvåkning under maktkampen om Kværner i 2001.

  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Nyhetsinnslaget i 21-nyhetene på TV 2 3. september skapte sterke reaksjoner i Aker.

I innslaget ble det vist til en politirapport der det ble referert en angivelig mistanke om at skulle ha benyttet seg av ulovlig avlyttning av fondsselskapet Odin Forvaltning høsten 2001.

Odin var da stor aksjonær i Kværner, som Aker og Røkke kjempet en intens og bitter maktkamp om kontrollen over.

Dagen etter sa politet at avsnittet om Aker var tatt ut av rapporten og at det ikke var grunnlag for mistankene. Dette fikk, ifølge politiet, TV 2 beskjed om i god tid før innslaget ble sendt.

Les også: Alt om Røkke-avlyttingen

Les også: Ba om soningsintervju

"Basert på gamle og gale opplysninger"

"TV 2 sendte nyhetsinnslaget til tross for at redaksjonen visste at et slikt innslag ville være basert på gamle og gale opplysninger. Da innslaget ble sendt, var opplysningene om at vi hadde vært eller var mistenkt for avlytting ettertrykkelig tilbakevist overfor TV 2 av både politiet og Odin," heter det i klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Klagen er signert av Kjell Inge Røkke og Aker-direktør Geir Arne Drangeid.

Av klagen å dømme mener Aker og Røkke at TV 2-reportasjen har gitt inntrykk av at de skulle stå bak noen form for press mot politiet.

- Fikk ikke imøtegå

"På toppen av det hele valgte TV 2 i nyhetsinnslagene å etterlate et inntrykk av at politiet hadde endret den aktuelle rapporten etter trusler mot politiet og journalister i TV2. Den alminnelige seer, og mange konkurrende medier, oppfattet naturlig innslaget slik at truslene var fremsatt av oss. At vi i innslaget koples til truslene, var noe vi aldri ble konfrontert med og som vi aldri ikke anledning til å imøtegå," heter det i klagen.

Røkke og Aker mener TV 2 har trukket deres navn inn i saken mot bedre vitende:

"Vi har imidlertid ingen forståelse for, og verken kan eller vil akseptere, at TV2 mot bedre vitende viser innslag som kanalen vet ikke er korrekte, og som gir en alminnelig TV-seer et klart feilaktig inntrykk av at vi har vært mistenkt for eller involvert i ulovlig avlytting og trusler," heter det i klagen.

- God samvittighet

Nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland i TV 2 er sparsom i sine kommentarer til klagen fra Røkke og Aker.

- Vi har i grunnen ingen kommentarer til de. Det er alles rett å få sin sak prøvet, sier han.

- Har TV 2 på noen måte dårlig samvittighet for innslaget?

- Vi har god samvittighet, sier Øvre Helland.

Les hele PFU-klagen her (PDF-dokument)

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker

Flere artikler

  1. Frikjenner Røkke

  2. - Røkke har ingenting å klage på

  3. Aker: - Ikke ferdig med TV 2

  4. RØKKE: Tull!

  5. Ba om soningsintervju