- Brudd i lønnsforhandlingene

Dermed kan det bli streik fra 8. april.

- UENIGE OM DET MESTE: Slik beskrev NHO-sjef Kristin Skogen Lund situasjonen torsdag kveld. Nå som forhandlingsbruddet er et faktum går partene til mekling over påske. Her er hun avbildet sammen med LO-sjefen utenfor NHOs kontorer på Colosseum i Oslo.

Heiko Junge
  • Bjørn Haugan
  • NTB
  • Ingar Johnsrud
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

- Vi var vel uenig om det meste og vi kom ingen vei, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24.

Torsdag kveld måtte de to største organisasjonene i arbeidslivet kaste forhandlingskortene inntil videre. De har forhandlet om lønnstillegg i privat sektor siden den 11. mars, men klarte altså ikke å bli enige på egenhånd.

LO skal ha krevd et tillegg på én krone for alle og tre kroner for de lavtlønnede. NHO ønsket på sin side ingen sentrale tillegg i år.

- Problemet med det kravet er at det er akkurat det samme som vi har sett i tidligere år. Det er ingen moderasjon i det, sier Skogen Lund.

NHO-sjefens uttalelser etter bruddet torsdag både provoserer og overrasker LO-lederen.

- Det er litt vanskelig å forstå hva som har vært så vanskelig. De påstår at de ikke har sett et snev av moderasjon fra oss. Det er veldig provoserende og stemmer ikke, sier Roar Flåthen til E24.

- Det skuffer meg at vi skuslet bort muligheten til å gjennomføre et moderat oppgjør uten å måtte ende i mekling, legger han til.

- Total ubalanse

Skogen Lund mener lønnsutviklingen i Norge de siste årene har ført oss inn i en «total ubalanse» sammenlignet med utviklingen i andre europeiske land.

NHO-sjefen peker på at lønnsveksten i OECD-landene er ventet å ligger på to prosent i år, og at den norske lønnsveksten allerede ligger på det nivået hvis man ser på tilleggene og lønnsoverhenget fra fjorårets oppgjør.

- Vi er nødt til å gjøre noe med dette, sier Skogen Lund som mener fagforeningene nå er i ferd med å forhandle bort sine egne arbeidsplasser.

LO-lederen mener tvert i mot han viste stor moderasjon på forhandlingsbordet.

- Vi hadde denne gangen et utgangspunkt fra LO der vi bragte lønnsdannelsen og rammen for frontfaget betydelig ned, noe som igjen ville sette premissene for de andre oppgjørene, kontrer Roar Flåthen.

- NHO har prøvd seg med mye rart i disse forhandlingene. Men nå begynner vi med rene ark hos riksmekleren, legger han til.

Fredag møtes partene hos Riksmeklingsmannen for å legge kursen videre. Mekling vil starte etter påskeferien. Meklingsfristen løper ut søndag 7. april ved midnatt.

- Manglende forhandlingsvilje

LO-sjefen avviser at han ikke tar hensyn til den tøffe situasjonen som store deler av norsk næringsliv står midt oppe i.

- Vi hadde som utgangspunkt å ta hensyn til den økonomiske situasjonen ute og konkurranseutsatt sektor, samtidig som vi skal ta hensyn til at vi har en sterk økonomi her hjemme og at vi ønsker å løfte lavtlønnede kvinner, sier LO-sjefen.

Han sier han føler et ansvar for å gjøre noe for lavtlønnede kvinner, som han mener sakker akterut i de bedriftene som er innenfor NHOs forhandlingsområde.

Flåthen mener også NHO viser liten forhandlingsvilje når de ikke vil gi en krone i sentralt tillegg.

- Vi skal huske på at det er mange som ikke får noe lokalt oppgjør.

- Tror du Skogen Lund som ny NHO-sjef er under press fra medlemmene for å få til et nulloppgjør?

- Ja, men vi er også opptatt av å ha et moderat oppgjør, sier Flåthen.

Åpning for lavtlønnede

Selv om NHO-sjefen avviser LOs generelle krav, er hun villig til å gi de lavtlønnede en slant ekstra.

- Vi har vært villig til å se på hva vi kan gjøre for de lavtlønnede, men kravet fra LO er helt hinsides, sier Skogen Lund.

- Har dere vært uenige om hvem som faktisk er lavtlønnet i dag?

- Alle har jo blitt løftet gjennom den reallønnsveksten vi har hatt de siste årene. Så da er det ikke gitt at den definisjonen vi har skal ligge der, sier Skogen Lund.

Hun peker på at at det er mange innen reiselivs- og hotellnæringen som har lav lønn, men at dette også er en bransje som sliter økonomisk.

- Mener du man må godta at det blir større skiller mellom ulike bransjer?

- Vi må se på realitetene. Sånn er det bare, sier NHO-sjefen.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Der handler det normalt kun om lønnstillegg, mens hovedoppgjørene som avholdes annethvert år også handler om prinsipper og andre typer goder.

Roar Flåthen påpeker at det ofte blir brudd i hovedoppgjørene, men at han er svært skuffet over at de ikke har klart å bli enige i et mellom oppgjør. Frem til i dag har NHO og LO klart det siden 2003.

Forundret

Selv om LO-sjefen er provosert får Kristin Skogen Lund full støtte fra Norsk Industri.

- Jeg er rett og slett veldig forundret over at LO velger å bryte på et krav som kan kalles for alt annet enn moderasjon, sier Norsk Industri-leder Stein Lier Hansen til VG.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Frode Hansen

Han sammenligner årets krav med resultatet fra fjoråret, som var på 1,25 kroner for alle.

- Så viljen til moderasjon, som det ble pratet om før oppgjøret, er totalt fraværende. Og dette skjer i en situasjon hvor det er stor usikkerhet om utviklingen i EU, vårt største eksportmarked. Dette kravet betyr tap av industriarbeidsplasser, sier Lier Hansen.

- Jeg reagerer på at LO prioriterer nok et år med betydelig kjøpekraftsøkning, sier han.

Resultatet av oppgjøret mellom LO og NHO vil være retningsgivende for oppgjøret i offentlig sektor som starter 12. april.

Les også

Kun timer igjen: Mer optimisme i lønnsforhandlingeneNHO står beinhardt på at flertallet skal få nullSkogen Lund om årstalen: - Jeg sa bare yes!

Flere artikler

  1. Ble enige på overtid

  2. Mandag kan over30.000 gå ut i streik

  3. - Ingeniørene har ikke for høy lønn

  4. Annonsørinnhold

  5. Traust rapport kan sette fyr på lønnsoppgjøret

  6. Derfor vil NHO ha et nytt moderat lønnsoppgjør